Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2019,
6.30

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

1

Natisni članek

vreme ARSO dež

Sreda, 29. 5. 2019, 6.30

4 leta, 10 mesecev

Reke ponekod že prestopile bregove #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

1

Predvsem v južnih in zahodnih krajih lahko danes pričakujemo močnejše nalive, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke, opozarjajo vremenoslovci. Količina dežja lahko v šestih urah ponekod preseže 40 milimetrov. Z Arsa so sporočili, da je reka Ižica okoli 12. ure dosegla največji pretok in začela poplavljati.

Na območju občin Ajdovščina, Borovnica, Celje, Cerknica, Črnomelj, Domžale, Gorenja vas Poljane, Ilirska Bistrica, Koper, Ljubljana, Log Dragomer, Lukovica, Maribor, Mirna, Novo mesto, Podčetrtek, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ruše, Sodražica, Šmarje pri Jelšah, Šmartno pri Litiji, Tržič, Vrhnika in Žalec je zaradi obilnih padavin meteorna voda zalivala kletne prostore poslovnih in stanovanjskih objektov, podrlo se je nekaj dreves.

Zabeleženih je bilo 35 dogodkov. Aktiviranih je bilo 29 prostovoljnih gasilskih društev in 11 poklicnih. Poškodovanih oseb in živali ni bilo, nastala pa je gmotna škoda, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Ižica dosegla največji pretok in poplavila

Močne padavine, ki so že v torek in v noči na sredo povzročale nevšečnosti, se bodo nadaljevale tudi danes. "Čez dan pričakujemo poplavljanje rek predvsem na območju Grosuplja, Dolenjskega krasa, na Ljubljanskem barju, ob Gradaščici in Vipavi," pravijo na agenciji za okolje (Arso). V nadaljevanju so prek Twitterja sporočili, da je reka Ižica okoli 12. ure dosegla največji pretok in poplavila.

V četrtek bodo še poplavljale nekatere reke na območju Dolenjskega krasa, Ljubljanica na Ljubljanskem barju ter Krka v srednjem in spodnjem toku. Poplavljanje rek bo predvidoma na območjih pogostih poplav. Pretok Ljubljanice se bo ustalil predvidoma v četrtek čez dan, pretok Krke v spodnjem toku pa v četrtek zvečer.

Fotogalerija
1 / 16

Izboljšanje vremena lahko pričakujemo šele v četrtek, ko bo dež postopno ponehal, najprej na zahodu države. V petek naj bi se po napovedih vremenoslovcev začelo obdobje lepšega in toplejšega vremena. Današnje jutranje temperature bodo od devet do 14, v Gornjesavski dolini okoli šest stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

Večje tveganje plazov

Na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo, da je zaradi obilnih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v južni in jugozahodni Sloveniji, plazovi pa so mogoči tudi drugje. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, navajajo. Ob tem prebivalce predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, opozarjajo, naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

Težave na Štajerskem

Močnejše deževje je državo ponekod zajelo že v torek. Zaradi povečanih padavin so imeli težave na območjih občin Brda, Gorenja vas - Poljane, Kobarid, Maribor, Pivka, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Zagorje ob Savi in Zavrč. Voda je zalila kletne prostore poslovnih in stanovanjskih objektov, podirala drevje, sprožali so se zemeljski plazovi.

Zeleni območji na spodnji fotografiji prikazujeta območji, kjer so povišane meteorne vode poplavljale. Kot navaja sistem za poročanje o nesrečah in intervencijah, so včeraj na območju Slovenske Bistrice posredovali pri šestih dogodkih, na območju Maribora pa pri enem.

Gasilci so pomagali občanom pri zavarovanju objektov pred meteornimi vodami in opravili črpanje vode iz kletnih prostorov. Nastala je materialna škoda na objektih in stvareh, poškodovanih pa ni bilo.

foto poplave | Foto: sos112.si Foto: sos112.si

Nekaj fotografij iz Slovenske Bistrice je na družbenem omrežju Facebook objavila Televizija Maribor:

Sonce, sončen dan
Novice Letošnji maj bo rekordno siv, sonce se v naše kraje vrača v petek #video

Dnevi odprtih kleti Brda
Trendi V Brdih so naročili sonce, ta konec tedna odpirajo kleti
Ne spreglejte