Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2019,
11.14

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Natisni članek

Drava Mura reka

Torek, 28. 5. 2019, 11.14

4 leta, 10 mesecev

Letošnji maj bo rekordno siv, sonce se v naše kraje vrača v petek #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Sonce, sončen dan | Letošnji maj bo izstopal po izjemno majhnem številu sončnih ur, pravijo na agenciji za okolje. | Foto Thinkstock

Letošnji maj bo izstopal po izjemno majhnem številu sončnih ur, pravijo na agenciji za okolje.

Foto: Thinkstock

Pred nami je še en deževen dan. Vremenoslovci predvsem popoldne napovedujejo tudi možnost neviht z nalivi. Vodotoki rek so že visoki, danes ponoči naj bi še naraščali, tako da obstaja tudi možnost poplav. Na agenciji za okolje (Arso) ob tem pojasnjujejo, da je letošnji maj v vremenskem pogledu nekaj posebnega, saj je prekinil niz 13 zaporednih nadpovprečno toplih mesecev.

"Povprečna temperatura bo maja od dve do tri stopinje nižja od dolgoletnega povprečja in s tem najnižja po letu 1991. Padavin je bilo več od povprečja, vendar v nizu meritev najdemo še bistveno bolj namočene maje. Najbolj pa bo letošnji zadnji pomladni mesec izstopal po izjemno majhnem številu sončnih ur, saj bo na nekaterih postajah celo rekordno siv," so sporočili z Arsa.

Maj izstopa po izjemno majhnem številu sončnih ur

Skupno število sončnih ur bo med 110 in 140, kar je le polovica normalne vrednosti oziroma toliko, kot je običajno za februar ali marec. "Letos smo do zdaj manj sončnega vremena imeli le januarja, najbolj sončen pa je bil marec," poudarjajo na Arsu.

Padavine se bodo ponoči okrepile, v sredo se bo ohladilo

Ponoči se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo. Predvsem v južnih in zahodnih krajih so mogoči močnejši nalivi. Ponekod bo zapihal severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Jutranje temperature bodo od 9 do 14, v Gornjesavski dolini okoli 6 stopinj Celzija.

Sreda bo oblačna in deževna. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ponekod drugod pa veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem do 18 stopinj Celzija. "Predvsem v južni Sloveniji se lahko pojavljajo dolgotrajnejši nalivi. Hladilo se bo, meja sneženja bo zjutraj med 1.500 in 1.800 metri," poudarjajo na Arsu.

Na jugozahodu države mogoča tudi razlivanja vodotokov

Danes ponoči in v sredo zjutraj na jugozahodu Slovenije napovedujejo močnejše nalive. Količina dežja lahko ponekod v šestih urah preseže 40 milimetrov. Ob močnejših nalivih lahko ponoči in v sredo zjutraj močneje narastejo hudourniški vodotoki na jugozahodu države.

Dež bo vztrajal do četrtka, v petek se bo prikazalo sonce

V sredo bo oblačno in deževno, popoldne bodo padavine na zahodu slabele in zvečer ponekod tudi ponehale. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ponekod v notranjosti veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

V petek se bo delno razjasnilo, še vedno pa lahko nastane kakšna popoldanska ploha. | Foto: Getty Images V petek se bo delno razjasnilo, še vedno pa lahko nastane kakšna popoldanska ploha. Foto: Getty Images

V četrtek zjutraj se bo še nekoliko ohladilo, meja sneženja se bo v vzhodni polovici Slovenije spustila na nadmorsko višino okoli 1.400 metrov. Na Arsu pričakujejo, da bo snežilo na Pohorju, v Kamniško-Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah. Na zahodu bo večinoma suho, drugje bodo padavine ponehale zvečer.

V petek se bo nad naše kraje razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo vztrajalo vsaj do nedelje. Delno se bo razjasnilo, še vedno pa lahko nastane kakšna popoldanska ploha. V petek se bo ogrelo malo nad 20, v soboto in nedeljo pa do okoli 25 stopinj Celzija.

Ne spreglejte