Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2018,
20.22

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

medved Slovenija Pireneji

Petek, 5. 10. 2018, 20.22

5 let, 6 mesecev

V francoskih Pirenejih izpustili še drugo slovensko medvedko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

rjavi medved | Foto STA

Foto: STA

V francoskih Pirenejih so danes kljub protestom francoskih kmetov izpustili še drugo slovensko medvedko. Prvo so na območje prepeljali v četrtek, obe pa pričakujeta mladiče. Z novima medvedkama želijo francoske oblasti ohraniti populacijo medvedov, ki so v Franciji sicer ogroženi.

Prihod obeh medvedk v regijo Bearn v Pirenejih je potrdil tudi francoski minister za okolje Francois de Rugy. Medvedjo samico, ki so jo izpustili v četrtek, so poimenovali Claverina, kar v lokalnem narečju pomeni dedinja ali ključarka. Stara je šest let in tehta 140 kilogramov.

Po navedbah francoskega ministrstva za okolje je to prva medvedka, ki lomasti po območju po več kot desetletju. Drugi medvedki so dali ime Sorita, kar pomeni sestrica, stara je sedem let in tehta 150 kilogramov.

Spomladi v Franciji še več slovenskih medvedk

Marko Jonozovič s slovenskega zavoda za gozdove je dejal, da sta obe samici breji. "Lahko rečem, da smo v Francijo uradno poslali dve medvedki, a spomladi jih bo morda šest," je še dejal. Pojasnil je, da medvedke običajno skotijo po dva mladiča.

Pred Claverito in Sorito so iz Slovenije v Pireneje med letoma 1999 in 2006 naselili osem medvedov, tako samcev kot samic. Trenutno naj bi v Pirenejih živelo skupno 43 medvedov.

Rjavi medved
Novice Kljub protestom v Pireneje prispela nova slovenska medvedka

Okoljevarstveniki poudarjajo, da so medvedi integralni del ohranjanja krhkega ekosistema in simbol načrtov vlade o podpori biotske raznovrstnosti, ki jo ogrožajo delovanje človeka in podnebne spremembe.

Kmetje pa se medtem bojijo za svojo drobnico in grozijo, da bodo nad medvede šli z orožjem, če bodo pobijali njihove živali. Medvedki naj bi poskušali pregnati tudi s povzročanjem hrupa po gozdu, da se ne bi približali njihovim ovcam in živini, je povedal eden od organizatorjev protesta.

Medved
Novice Slovenci dokazali, da jamski medved ni povsem izginil

Vlada kmetom povrne škodo, če medved ubije živino oziroma drobnico. To pa, kot kaže, ne zmanjšuje njihove jeze. Trdijo, da so se v zadnjih dveh letih v departmaju Ariege v Pirenejih napadi medvedov podvojili, v letošnjem letu jih je bilo več kot 230. Letos pa so izgubili že 372 glav živine oziroma drobnice.

Ne spreglejte