Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 6. 2012,
19.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rak umrljivost

Sreda, 6. 6. 2012, 19.20

8 let

V EU manj raka na materničnem vratu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rak materničnega vratu v EU ostaja javnozdravstvena težava.

Umrljivost za to vrsto raka sicer na ravni EU upada, a so med posameznimi državami članicami velike razlike. Slabše ga obvladujejo v novih državah članicah EU, pri čemer pa Slovenija izstopa, so ugotovitve okrogle mize v Bruslju o strategijah za preprečevanje raka materničnega vratu.

Breme raka materničnega vratu se lahko bistveno zmanjša s presejalnimi pregledi Namestnik generalnega direktorja za področje zdravja in prehrane pri evropski komisiji Martin Seychell je poudaril, da se breme raka materničnega vratu lahko bistveno zmanjša s presejalnimi pregledi. Učinkovito organizirano presejanje predrakavih sprememb na materničnem vratu namreč po njegovih besedah zmanjša pojavnost tega raka kar za 80 odstotkov.

Seychell: Cepljenje proti HPV ni nadomestilo za presejalne preglede Organizirano presejanje je veliko bolj učinkovito kot pa oportunistično, pa tudi dolgoročno se finančno bolj splača. Sicer pa Seychell opozarja, da cepljenje proti HPV ni nadomestilo za presejalne preglede. Tako se morajo ginekoloških pregledov redno udeleževati tudi tiste ženske, cepljene proti virusu HPV, ki povzroča raka na materničnem vratu. Danes je nacionalni program cepljenja proti HPV uveden v 17 državah članicah EU, a je precepljenost v posameznih članicah zelo različna in se giblje med 17 in 82 odstotki.

Najvišjo umrljivost imajo v Romuniji in Bolgariji Najnižjo umrljivost za rakom materničnega vratu med državami EU imajo tako v Italiji, Grčiji in na Finskem, najvišjo pa v Romuniji in Bolgariji. Romunke imajo tako 17-krat večjo možnost, da umrejo za rakom materničnega vratu kot pa Italijanke.

V Romuniji namreč nimajo organiziranega presejanja, temveč le oportunistično, udeležba pa je manj kot 10-odstotna, je pojasnila predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Gunta Lazdane. V državah, kjer imajo ustrezno organizirano presejanje, pa je pregledanost med 70 in 80 odstotki. V Bolgariji in Romuniji tako smrtnost in pojavnost te bolezni celo naraščata.

V mnogo novih članicah strategije sprejete šele nedavno Lasdanova del vzroka za takšne razlike pri stopnji obvladovanja raka materničnega vratu med starimi in novimi članicami EU vidi v tem, da so v mnogo novih članicah strategije obvladovanja te bolezni sprejeli šele nedavno.

A samo smernice ne delajo čudežev, poudarja Lasdanova in dodaja, da je državam članicam, ki imajo težave pri vpeljavi programov obvladovanja materničnega vratu, treba pomagati.

Peterle – predsednik neformalne koalicije evropskih poslancev v boju proti raku Evropski poslanec iz Slovenije Lojze Peterle, ki je tudi predsednik neformalne koalicije evropskih poslancev v boju proti raku, je poudaril, da je mogoče narediti korak naprej pri preprečevanju raka na materničnem vratu z več politične volje in podpore na ravni EU in tudi na ravni posameznih držav. Glede na to, da so na voljo učinkoviti mehanizmi za preprečevanje raka materničnega vratu, je "to vprašanje politične volje," je poudaril Peterle, ki je bil tudi sogostitelj okrogle mize v Evropskem parlamentu.

Promocija preventive pri raku materničnega vratu Velike korake lahko po njegovem mnenju storimo tudi s promocijo preventive pri raku materničnega vratu – tako glede možnosti cepljenja kot tudi udeleževanja rednih presejalnih pregledov. Tako po njegovem mnenju za večjo ozaveščenost ni nujno potrebna velika finančna injekcija, temveč organizirana promocija preventive, kjer imajo veliko vlogo mediji in izobraževalni sistem ter tudi osebni zdravniki, je poudaril.

V Evropi sicer za rakom na materničnem vratu zboli 51.200 žensk na leto, predvsem so to mlade ženske v aktivnih letih, od tega jih umre 23.500.

Od septembra leta 2009 imajo šestošolke tudi možnost brezplačnega cepljenja proti HPV V Sloveniji letno zboli za to vrsto raka okoli 120 žensk. Od uvedbe nacionalnega presejalnega programa zgodnjega odkrivanja raka na materničnem vratu Zora se je pojavnost tega raka zmanjšala za več kot 40 odstotkov. Od septembra leta 2009 imajo šestošolke tudi možnost brezplačnega cepljenja proti HPV, odstotek cepljenih deklic vsako leto raste. Lani se je tako cepilo 55 odstotkov šestošolk, za zaščito populacije pa bi bilo po navedbah zdravnikov treba cepiti vsaj 80 odstotkov deklic v vsaki generaciji. Trenutno takšen odstotek med državami članicami EU beležijo v Veliki Britaniji, na Irskem in Portugalskem.

Ne spreglejte