SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V dveh letih na ministrstvih zaradi nesposobnosti odpustili le dva zaposlena

4

termometer

Vladna napoved o petodstotnem znižanju mase za plače v letu 2015 med javnimi uslužbenci močno odmeva, saj naj bi to dosegli predvsem z intenzivnejšim zmanjševanjem števila zaposlenih.

Zanimivo pri napovedih o discipliniranem zmanjševanju števila uslužbencev z nenadomeščanjem je, da je minister za notranje zadeve Gregor Virant že večkrat napovedal, da bodo z utemeljitvijo, da so nesposobni, začeli odpuščati tudi tiste, za katere bodo ugotovili, da ne dosegajo pričakovanih rezultatov. Po njegovem naj bi bilo v vsaki organizaciji za dva ali tri odstotke takih, ki so ali nesposobni ali nemotivirani.

Vendar sta bila po poročanju Večera na ministrstvih v letih 2011 in 2012 zaradi nesposobnosti odpuščena le dva uslužbenca. Kakšnih večjih odpuščanj ni mogoče pričakovati tudi zato, ker v javnem sektorju pričakovani delovni rezultati – njihovo neizpolnjevanje je po zakonu o javnih uslužbencih pogoj, da se začne postopek ugotavljanja nesposobnosti – niso natančno določeni.

Ali kot je za Večer dejal pravnik Rajko Pirnat: "V javnem sektorju veliko delovnih mest ni rutiniziranih, da bi bilo mogoče delovne rezultate meriti količinsko." Da pri tem ni mogoče pričakovati velikih uspehov, je krivo tudi dejstvo, da je postopek odpovedi zelo zapleten in obstaja veliko tveganje, da bo šlo kaj narobe, še poudarja Pirnat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin