SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V državnem proračunu do konca maja 64 milijonov evrov presežka

0,23

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V državni proračun se je v petih mesecih steklo 3,91 milijarde evrov prihodkov, kar je 3,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so se povečali za 0,9 odstotka na 3,84 milijarde evrov. Proračun je imel tako v prvih petih mesecih 64,3 milijona evrov presežka, medtem ko je v enakem obdobju lani beležil 33,9 milijona evrov primanjkljaja.

Kot so sporočili z ministrstva za finance, je presežek v petih mesecih v skladu z načrti. Odhodki sicer še naprej rastejo s počasnejšo dinamiko kot prihodki, kar je pomembno za srednjeročno uravnoteženje širših javnih financ, so poudarili.

V proračun se je v petmesečju steklo približno 3,36 milijarde evrov davčnih prihodkov, ki predstavljajo glavni vir prihodkov državnega proračuna. To je 6,4 odstotka več, kot je bilo davčnih prihodkov v enakem lanskem obdobju. Prilivi iz dohodnine so se na račun ugodnih razmer na trgu dela zvišali na slabih 537 milijonov evrov, iz davka od dohodkov pravnih oseb so zahvaljujoč dobremu poslovanju podjetij narasli na skoraj 390 milijonov evrov, iz DDV pa ob krepkejši potrošnji na 1,45 milijarde evrov.

Zmago Jelinčič Novice Zmago Jelinčič do konca življenja izključen iz Sveta Evrope

Tekoči transferi, ki predstavljajo največjo skupino odhodkov, so se glede na enako obdobje lani znižali za 0,6 odstotka na približno 2,08 milijarde evrov, tekoči odhodki, druga največja skupina odhodkov, pa so se zvišali za 0,1 odstotka na približno 1,41 milijarde evrov.

Izdatki za plačilo domačih in tujih obresti so se na račun aktivnega upravljanja dolga z menjavo dolarskih v evrske obveznice znižali za 8,2 odstotka na nekaj manj kot 600 milijonov evrov, obveznosti za plačilo plač in prispevkov pa so se predvsem zaradi dogovora o sproščanju nekaterih kriznih ukrepov na področju stroškov dela v javnem sektorju zvišale za 4,1 odstotka na nekaj nad 490 milijonov evrov.

Radenska Posel danes Kako so Čehi iz Radenske počrpali več deset milijonov evrov

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo poleg državnega proračuna sestavljajo pokojninska in zdravstvena blagajna ter proračuni občin, je v prvih petih mesecih zabeležila približno 7,30 milijarde evrov prihodkov in 7,17 milijarde evrov odhodkov. To je prineslo okoli 138 milijonov evrov presežka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin