Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 7. 2023,
16.33

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,08
policija Center za socialno delo

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 7. 2023, 16.33

11 mesecev, 3 tedne

V CSD zgroženi: pomočnica direktorice ukradla 10 tisoč evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,08
CSD, Center za socialno delo | Pomočnica direktorice ni več zaposlena na CSD Maribor, za mesto, ki ga je zasedala, pa so že objavili razpis. Rok za prijavo se je iztekel 22. julija. | Foto STA / Nebojša Tejić

Pomočnica direktorice ni več zaposlena na CSD Maribor, za mesto, ki ga je zasedala, pa so že objavili razpis. Rok za prijavo se je iztekel 22. julija.

Foto: STA / Nebojša Tejić

Center za socialno delo Maribor je na tožilstvo in policijo vložil kazensko ovadbo zoper eno od pomočnic direktorice centra zaradi suma ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja ali pravic, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi. Pomočnica naj bi javna sredstva oškodovala najmanj za 10 tisoč evrov, so dejali na centru.

"Na centru smo vsi zelo zgroženi," je dejala direktorica Centra za socialno delo (CSD) Maribor Marjana Bravc. "To negativno vpliva na sliko CSD in diskreditira delo preostalih zaposlenih na CSD, ki se zelo trudijo," je dodala.

Po navedbah portala Mariborinfo.com, ki je o zadevi poročal na podlagi anonimnega elektronskega sporočila, so se nepravilnosti dogajale na enoti CSD Maribor Center.

Bravčeva je za medije zapisala, da je bila kot direktorica v začetku junija seznanjena s tem, da naj bi sorodnik pomočnice prejemal denar s področja enkratnih socialnih pomoči. Zagotovila je, da je nemudoma ukrepala in pomočnici odvzela vsa pooblastila in dostope do informacijskega sistema, saj je imela ta zelo široka pooblastila.

Po njenem pojasnilu sta bili imenovani dve notranji komisiji. Ena je pregledala izplačila socialnih transferjev v funkcionalni obliki, druga pa vse zadeve s področja pravic iz javnih sredstev, ki jih je izvajala pomočnica. Komisija je pri tem ugotovila nepravilnosti od decembra lani. Vsa neupravičena izplačila javnih sredstev bodo morali prejemniki vrniti.

CSD je po besedah Bravčeve že sprejel dodatne ukrepe, s katerimi bi preprečili ravnanja v nasprotju z zakonodajo.

Pomočnica direktorice ni več zaposlena na CSD Maribor, za mesto, ki ga je zasedala, pa so že objavili razpis. Rok za prijavo se je iztekel 22. julija.

"Nedopustno je, da katerikoli javni uslužbenec izrablja sistem in javna sredstva nakazuje nekomu, ki do te pomoči ni upravičen," je zapisala Bravčeva. "Takšna dejanja na CSD ostro obsojamo in za takšne uslužbence ni mesta med nami," je dodala.

Strokovni delavci CSD morajo po njenih besedah pri svojem delu upoštevati zakonodajo, ki ureja socialno varnost, in spoštovati upravne postopke. Vsak javni uslužbenec se je dolžan iz postopka izločiti, če gre za osebo, s katero je v sorodstveni ali drugi zvezi. Njihovo ravnanje mora biti v skladu z etičnim kodeksom socialnega varstva.

Bravčeva več podatkov ni mogla posredovati, saj kriminalistična preiskava primera še ni končana.

Ne spreglejte