Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 9. 2021,
9.40

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

93

Natisni članek

testiranje covid-19 testiranje

Petek, 3. 9. 2021, 9.40

2 leti, 7 mesecev

V četrtek potrdili 610 novih primerov okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

93

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Včeraj so v Sloveniji s 3.303 PCR-testi na novi koronavirus potrdili 610 okužb, kar je 56 primerov manj kot dan prej, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov tako znaša 18,5 odstotka in je praktično enak kot dan prej. Se pa v slovenskih bolnišnicah povečuje število hospitaliziranih. Splošna bolnišnica Celje od sobote naprej prepoveduje obiske vseh hospitaliziranih, od četrtka dalje pa tudi bolnišnica v Izoli.

Bolnišnično zdravljenje potrebuje 18 covidnih bolnikov več kot dan prej, intenzivno zdravljenje pa en bolnik več.

Najmlajši covidni bolnik, ki ga zdravijo v bolnišnicah, je star 19 let, najmlajši na intenzivni terapiji pa 24 let, je objavila vlada.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužbe znaša 501 in se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 10 okužb. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa znaša 297, kar je 14 več kot dan prej.

Včeraj so opravili še 21.113 hitrih antigenskih testov, ki jih dodatno preverjajo z zanesljivejšimi PCR-testi.

Število aktivno okuženih je naraslo, po podatkih NIJZ je v državi trenutno aktivnih 6.325 primerov okužbe, 280 več kot v četrtek.

covid testiranje
Novice Spet visoke številke, potrjenih več kot 600 okužb #video

V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 998.478 oseb, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 56 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 69 odstotkov.

Polno cepljenih pa je 912.234 oz. 43 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z polno cepljenih 52 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 65 odstotkov, navaja vlada na Twitterju.

Prepoved obiskov v celjski in izolski bolnišnici

Splošna bolnišnica Celje zaradi slabšanja epidemioloških razmer in skokovitega naraščanja števila okuženih s koronavirusom od sobote naprej prepoveduje obiske vseh hospitaliziranih. Do preklica ali spremembe tega ukrepa bodo dovoljeni le obiski kritično bolnih, porodnic, ki jih bo lahko obiskal le oče novorojenčka, ter otrok, ki jih bo lahko obiskal le en starš ali skrbnik.

Obiski so omejeni na eno zdravo osebo, trajajo pa lahko največ 15 minut v času med 15. in 16. uro.

Spremstvo porodnice pri porodu bo dovoljeno.

ECDC zemljevid 2.9.
Novice Vse slabše stanje: Evropa Slovenijo obarvala rdeče #video

Obisk posameznega bolnika bo mogoč z dovolilnico, ki jo bo izdal odgovorni zdravnik. Obiskovalci bodo lahko v bolnišnico vstopili le skozi vhod 14 (otroški oddelek), vhod 9 (ginekološko-porodniški oddelek), vhod 11 (oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja) ter vhod 6 (vsi drugi bolnišnični oddelki).

Varnostniki in zdravstveno osebje na teh vhodih bodo imeli informacijo o upravičenosti obiska posameznega obiskovalca.

Obiskovalci morajo za obisk v bolnišnici izpolnjevati pogoj PCT, ki ga bodo preverjali varnostniki in zdravstveno osebje na vhodih v bolnišnico. Obiskovalcem, ki nimajo potrdila PCT ali negativnega PCR-testa na koronavirus, ki ni starejši od 72 ur, oz. negativnega hitrega testa na koronavirus, ki ni starejši od 48 ur, vstop v bolnišnico ni dovoljen.

Vsi obiskovalci morajo biti zdravi. Na obisk morajo priti s svojo obrazno zaščitno masko, ki ne sme biti iz blaga. Namestiti si jo morajo pred vstopom v bolnišnico in jo nositi ves čas obiska. Brez zaščitne maske vstop v bolnišnico ni dovoljen. Obiskovalci se morajo med obiskom bolnišnice ravnati tudi po drugih priporočilih NIJZ ter upoštevati navodila zdravstvenega osebja, so še sporočili iz celjske bolnišnice.

Zagreb
Novice Na Hrvaškem narašča število okužb z novim koronavirusom

Zaradi vedno večjega pojava okužb in zagotavljanja varnosti bolnikov od četrtka do preklica velja prepoved obiskov tudi v Splošni bolnišnici Izola.

Bomo 70-odstotno precepljenost lahko dosegli do oktobra?

Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer ob torkovem obisku pediatrične klinike izrazil pričakovanje, da bomo v Sloveniji 70-odstotno precepljenost dosegli do oktobra. Če jo bomo dosegli šele prihodnje leto, ne bo dovolj, da bi bila družba odprta, je dejal.

Po Poklukarjevih besedah bodo državljani v jeseni s svojim ravnanjem odločali o odpiranju in zapiranju dejavnosti. Cilj še vedno ostaja 70-odstotna precepljenost, ki pa jo moramo, kot je dejal Poklukar, doseči konec septembra ali v začetku oktobra. "Aprila se hvaliti s 70-odstotno precepljenostjo ne bo zadosti, da bi se upirali zapiranju gospodarstva, kulture ali pa šol," je v torek dejal Poklukar.

Ne spreglejte