SiolNET. Novice Slovenija
7,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V četrtek potrdili 333 primerov novih okužb #video

7,03

termometer

V četrtek so opravili 2.481 PCR-testov in pri tem potrdili 333 okužb z novim koronavirusom. Delež novookuženih znaša 13,4 odstotka, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). V bolnišnicah se trenutno zdravi 54 oseb, od tega 12 na intenzivni negi. V četrtek ni umrl noben covidni bolnik.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 257 in se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 20, 14-dnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev pa je 139, kar je za devet okužb več kot dan prej.

V sredo so sicer potrdili 381 okužb z novim koronavirusom, kar je 48 primerov več kot danes. Po oceni NIJZ število aktivnih primerov trenutno znaša 2.992. Ob tem na NIJZ ugotavljajo, da so visoko tvegani stiki okuženega najpogosteje člani istega gospodinjstva. 

S ponedeljkom hitro testiranje plačljivo 
Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so sporočili, da bodo od ponedeljka, 23. 8. 2021, pri njih izvajali samoplačniška testiranja s hitrimi antigenskimi testi (HAGT). Testiranje za splošno populacijo bo še naprej potekalo v mobilni enoti Simulacijskega centra ZD Ljubljana pred Mestno hišo na Mestnem trgu 1 v Ljubljani vsak delovnik od 8. do 14. ure, sprejem bo trajal do 13.30. Cena samoplačniškega testiranja bo 12 eur, plačilo pa bo mogoče izključno z bančno kartico na lokaciji testiranja. Potrdilo o izvidu hitrega testiranja boste prejeli na mestu testiranja.
COVID 19 Novice Število okužb še naprej raste: številka znova blizu 400 #video

V zadnjih dveh tednih število potrjenih okužb narašča. V torek smo imeli največ okužb po 25. maju. Sredino število okužb je bilo za skoraj 50 odstotkov več kot teden dni pred tem, četrtkovo število pa za 67 odstotkov večje kot pred tednom dni.

Doslej je bilo z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih skupno 968.269 prebivalcev Slovenije oz. 46 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je bilo z enim odmerkom cepljenih 949.640 oz. 55 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 597.777 oz. 68 odstotkov.

Z drugim odmerkom pa je bilo doslej cepljenih 867.369 prebivalcev Slovenije oz. 41 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je bilo z drugim odmerkom cepljenih 855.104 oz. 49 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 549.949 oz. 62 odstotkov.

V četrtek so s prvim odmerkom cepili 4149 oseb, z drugim pa 5329, skupaj 9478 oseb.

Poklukar se je ob obisku covidnega oddelka v UKC Ljubljana prepričal o dobri pripravljenosti

Minister za zdravje Janez Poklukar si je danes v UKC Ljubljana ogledal covidni oddelek in cepilno mesto, pregledali so aktualno stanje in aktivacijo razpoložljivih kapacitet, je ministrstvo za zdravje sporočilo prek Twitterja. Ocenjujejo, da so v UKC Ljubljana dobro pripravljeni. Obenem vse tiste, ki se še niso cepili, prosijo, naj to storijo čim prej. "Samo skupaj bomo zmogli premagati tudi četrti val," je še navedlo ministrstvo.

Kot so za STA povedali v UKC Ljubljana, jim je minister zagotovil, da bodo pred morebitnim zmanjševanjem programov na posameznih oddelkih zaradi covida-19 najprej odprli covidne oddelke v drugih bolnišnicah. Šele ko bodo te morebiti zapolnili, bodo posegli po omejevanju programov v UKC Ljubljana.

V soboški bolnišnici so pripravljeni na četrti val epidemije

V soboški bolnišnici imajo pripravljeno osebje in prostore za spopad s četrtim valom epidemije. Ko bo v državi hospitaliziranih več kot 150 covidnih bolnikov, bodo namreč postali covidna bolnišnica. Načrt je v sredo potrdil svet zavoda, želijo pa si, da bi čim bolj normalno potekalo tudi običajno zdravljenje. Načrte so pripravili glede na izkušnje v preteklem obdobju za posamezne enote in tako tudi razporedili kader.

Direktor bolnišnice Daniel Grabar si ob tem želi, da bi z upoštevanjem vseh priporočenih ukrepov in s cepljenjem omogočili normalo delo drugih dejavnosti, in zagotavlja, da bodo vsem, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje koronavirusne bolezni 19, to tudi zagotovili.

Po načrtih bodo t. i. rdečo cono s 15 posteljami najprej vzpostavili v prvem nadstropju nekdanje stavbe ginekološko-porodniškega oddelka. Drugi programi bodo, razen zmanjšanja na negovalnem oddelku, potekali nemoteno, dokler ne bodo imeli več kot 15 covidnih bolnikov in še šest na intenzivnem zdravljenju. V nadaljevanju bodo covidne bolnike nameščali na druge oddelke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin