SiolNET. Novice Slovenija
6,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Število okužb še naprej raste: številka znova blizu 400 #video

6,06

termometer

V sredo so opravili 2.235 PCR-testov in pri tem potrdili 381 okužb z novim koronavirusom. Po oceni NIJZ je trenutno število aktivnih primerov 2.802. Ob tem na NIJZ ugotavljajo, da so visokorizični stiki okuženega najpogosteje člani istega gospodinjstva. 

V zadnjih dveh tednih število potrjenih okužb narašča. V torek smo imeli največ okužb po 25. maju, tudi včerajšnje število okužb pa je za skoraj 50 odstotkov več kot teden dni pred tem.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 56 oseb, od tega deset na intenzivni negi. Dve osebi sta umrli.

Po daznjih podatkih je polno cepljenih 862.040 oseb oziroma skoraj 41 odstotkov oseb.

Tedenski prirast 18. avgust Foto: Sledilnik za covid-19

Vse regije v državi imajo v zadnjem tednu pozitiven prirast novih primerov, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Najvišji tedenski prirast novih okužb imajo na Primorsko-notranjski regiji, kjer znaša 291 odstotkov, sledi pa ji Koroška. Najnižji prirast ima Pomurska regija in sicer 13 odstotni.

Visokorizični stiki okuženega najpogosteje člani istega gospodinjstva

Visokorizični stiki so z osebo, okuženo s koronavirusom, najpogosteje v stiku zato, ker bivajo v skupnem gospodinjstvu. Bistveno manj je takšnih, ki so z okuženim v stiku na zasebnem druženju, na organiziranem dogodku ali na delovnem mestu, je razbrati iz poročila o sledenju stikom v minulem tednu, ki ga je objavil NIJZ.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) od 14. junija ponovno sledijo visokorizičnim stikom. Po skupnih podatkih za obdobje od 14. junija do 15. avgusta so ob 4.741 anketiranih prepoznali 9.391 kontaktov, od tega 4.826 visokorizičnih. Vsak okuženi je tako imel v povprečju en visokorizični kontakt. Po podatkih za dva meseca je bil visokorizični stik v veliki večini primerov v stiku z okuženo osebo, ker je bival v skupnem gospodinjstvu.

Precepljenost prebivalcev Slovenije

Doslej je bilo z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih skupno 964.120 prebivalcev Slovenije oz. 46 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je bilo z enim odmerkom cepljenih 946.012. oz. 55 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 596.069 oz. 68 odstotkov.

Z drugim odmerkom pa je bilo doslej cepljenih 862.040 prebivalcev Slovenije oz. 41 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je bilo z drugim odmerkom cepljenih 850.329 oz. 59 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 547.684 oz. 62 odstotkov.

Poživitveni odmerek zaenkrat le za posameznike

V boju proti delti, ki se vztrajno širi, vse več držav prebivalce že cepi s tretjim odmerkom. Pri nas poživitvenega odmerka za splošno populacijo za zdaj še ne bo, strokovna skupina namreč čaka odobritev Evropske agencije za zdravila. V najnovejših raziskavah ljubljanskega inštituta za mikrobiologijo in imunologijo so delta različico koronavirusa potrdili v 99 odstotkih okužb, pri eni osebi pa različico delta plus.

Države se pri strategiji tretjega odmerka zaenkrat odločajo same zase, pri nas je poživitveni odmerek trenutno odobren le za posamezne imunsko oslabljene bolnike.

Torkovi podatki:

Covid-19 raziskave Novice Število okužb se je približalo številki 400 #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin