SiolNET. Novice Slovenija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V celjski bolnišnici razrešili direktorja Svetelška in Vindišarja

0,68

termometer

Celjska bolnišnica |  | Foto: STA
Foto: STA

Svet zavoda celjske bolnišnice je danes zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov razrešil direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja. Namesto Svetelška so svetniki kot vršilca dolžnosti direktorja imenovali Dragana Kovačića, Vindišarja pa bo kot vršilec dolžnosti nasledil Radko Komadina.

Dragan Kovačić, sicer predstojnik kardiološkega oddelka celjske bolnišnice, in Radko Komadina bosta bolnišnico vodila pol leta oziroma do imenovanja novih direktorjev, so danes sporočili iz celjske bolnišnice.

Kovačić je že bil vršilec dolžnosti direktorja celjske bolnišnice, in sicer po razrešitvi Marjana Ferjanca z mesta direktorja januarja leta 2018. To funkcijo pa je potem opravljal do februarja leta 2018, ko je bila na položaj direktorice imenovana Margareta Guček Zakošek.

Ko je ljubljansko višje delovno sodišče oktobra leta 2020 razveljavilo sklep o imenovanju Guček Zakoškove za direktorico bolnišnice iz februarja leta 2018, je svet zavoda bolnišnice Kovačića znova imenoval za vršilca dolžnosti direktorja in je to funkcijo opravljal do februarja leta 2021. Potem je vodenje bolnišnice ponovno prevzela Guček Zakoškova.

Tudi Komadina je bil v preteklosti že vršilec dolžnosti strokovnega direktorja celjske bolnišnice, in sicer marca lani, ko je bil Franc Vindišar imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje. Komadina je na tej funkciji ostal do februarja letos, ko je bil Vindišar znova imenovan za strokovnega direktorja celjske bolnišnice.

Na današnji seji sveta zavoda so prvič sodelovali novoimenovani svetniki Tomaž Subotič, ki je postal novi predsednik sveta, Mojca Kert in Petra Mencigar Cvar. V nadaljevanju so se svetniki seznanili z rezultati poslovanja bolnišnice, aktualnimi dogodki o zamenjavi identitete bolnikov, z akcijskim načrtom za obvladovanje čakalnih dob, s predlogom za potrditev posebnih programov, opozorili so na resnost vprašanja likvidnosti in visoke izgube iz poslovanja.

V celjski bolnišnici se je septembra zgodila zamenjava identitete dveh bolnikov, ki so ju z istim reševalnim vozilom pripeljali iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Sprejeli in identificirali so ju na podlagi sprejemne dokumentacije in informacije reševalnega osebja Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica, ki ju je pripeljalo. Med zdravljenjem je eden od bolnikov umrl, zaradi zamenjave identitete pa so bili o smrti obveščeni svojci napačnega bolnika. Za napačno identifikacijo so izvedeli, ko so umrlega bolnika že pokopali.

Izredni strokovni nadzor v bolnišnici je pokazal, da se je zamenjava bolnikov zgodila v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice ob predaji bolnikov med reševalcema ZD Sevnica v triažo.

Svetelšek in Vindišar sta septembra takratnim svetnikom ponudila odstopa, vendar ju svet zavoda v tedanji sestavi ni izglasoval.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin