Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 10. 2015,
6.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci migranti Slovenija Avstrija

Ponedeljek, 19. 10. 2015, 6.47

6 let, 7 mesecev

V Brežicah napeto, 3.500 tujcev nenapovedano čez mejo (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred slovensko mejo na hrvaški strani na vstop v Slovenijo čakajo številni begunci in migranti. Avstrija sprejema prebežnike, a manj kot v prejšnjih dneh, v Brežicah so razmere na meji obvladljivega.

22:10 LJUBLJANA Vlada na izredni seji išče možnosti, kako bi vojski dali pravno podlago za pomoč policiji na meji. Pred tem so o tem govorili tudi na vrhu koalicije. Vodja poslancev SD Matjaž Han je po vrhu dejal, da gre tukaj predvsem za zagotavljanje reda in miru na meji, ne za uporabo sile. Prav tako to po njegovih besedah to še ne pomeni razglasitve izrednih razmer, a je treba Evropi sporočiti, "da so Hrvatje tisti, ki so spustili vajeti iz rok".

22:05 LJUBLJANA Na prometno-informacijskem centru piše, da skupina pešcev ovira promet na cesti Zavrč-Ptuj. S Slovenskih železnic pa so sporočili, da je železniška proga med Mariborom in Špiljami v Avstriji zaprta zaradi skupin beguncev, ki se gibajo po progi. Po napovedi Slovenskih železnic bo proga zaprta predvidoma do torka do 12. ure.

21.43 ZAVRČ Danes okoli 19.30 je približno tisoč migrantov in beguncev v bližini nogometnega stadiona Zavrč nedovoljeno prestopilo mejo, so sporočili s policijske uprave Maribor. Prebežnike so tja s Hrvaške domnevno prepeljali s 15 avtobusi, vendar hrvaški policisti slovenskih kolegov o tem niso obvestili. Slovenski policisti so skupino okoli 650 ljudi prijeli v Zavrču, preostale pa v kraju Meje. Tujce bodo nastanili v nastanitvenih centrih, kjer bodo proste zmogljivosti.

20:42 OREŠJE Policisti so okoli 20. ure na Bizeljskem izsledili skupino okoli 700 tujcev, ti so prestopili državno mejo na območju Orešja. Hrvaški policisti slovenskih o prihodu te skupine niso obvestili, so sporočili s policijske uprave Novo mesto. 20:29 OBREŽJE Na Obrežju je 500 ljudi, v slabih vremenskih razmerah so najprej poskrbeli za najranljivejše skupine in jih namestili v objekt na mejnem prehodu, kjer so v preteklih dneh izvajali postopke evidentiranja. Kmalu naj bi na Obrežje prišlo še 20 avtobusov. Vendar pa slovenska policija uradnih podatkov o prihodih novih skupin beguncev nima, saj jih hrvaška stran o tem ne obvešča več. 20:18 OBREŽJE Iz Tovarnika na Hrvaškem je ob 19. uri proti meji s Slovenijo odpeljal vlak z 11 vagoni beguncev. 20:09 DUNAJ Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je zavrnila, da bi se Dunaj s Slovenijo dogovarjal o številkah glede sprejema beguncev. Ministrica tudi ni hotela doreči, koliko od več kot šest tisoč prosilcev za azil, ki čakajo v Sloveniji, naj bi v prihodnjih dneh prispelo v Avstrijo. Dodala je, da so avstrijske sprejemne zmogljivosti za begunce na eni strani odvisne od "ravnanja Nemčije" in na drugi strani "od avstrijskih namestitvenih zmogljivosti". Ob tem je opozorila, da bi lahko bile avstrijske namestitvene zmogljivosti izčrpane v dveh ali treh dneh.

19.40 LJUBLJANA Begunski otroci imajo v Sloveniji pravico do osnovnošolskega izobraževanja. Otroci, ki so tuji državljani oziroma so brez državljanstva, pa prebivajo v Sloveniji, imajo pravico do obveznega osnovnošolskega izobraževanja pod enakimi pogoji kot slovenski državljani. Če njihov materni jezik ni slovenščina, se zanje organizira pouk slovenskega jezika in kulture, je o integraciji beguncev povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

19:10 BREŽICE V sprejemnem centru v Brežicah je napeto. Med begunci je izbruhnilo prerivanje, prebežniki naj bi v centru zanetili ogenj. Nanj mečejo karton in oblačila, gasilci pa sproti gasijo.

19.05 ŠENTILJ V nastanitvenem centru Šentilj je trenutno nekaj več kot 1800 oseb, sporočajo s policijske uprave Maribor.

18.45 SREDIŠČE OB DRAVI Okoli 400 beguncev od 1800, ki so ponoči prispeli na hrvaški mejni prehod Trnovec, je ostalo ujetih med policijskimi ograjami. Zbirni center v slovenskem Središču ob Dravi je poln, zato bodo morali še čakati.

18.20 LJUBLJANA Hrvaške in slovenske oblasti morajo nemudoma poiskati učinkovite rešitve, saj se bo na stotine beguncem in iskalcem azila, ki so ponoči obtičali med državama oziroma med hrvaško in slovensko stranjo mejnih prehodov, pridružilo še več tisoč ljudi, danes poziva Amnesty International.

"Preprosto nesprejemljivo je, da se države, ko begunci in iskalci azila obtičijo na meji, otresajo odgovornosti. Dejstvo je, da so evropski voditelji že mesece vedeli, da se lahko zgodijo takšne razmere, vendar jim jih ni uspelo preprečiti, tako da bi sprožili podporne mehanizme, ki so na voljo," je dejala Barbora Černušáková, raziskovalka pri Amnesty International, ki trenutno spremlja razmere na hrvaško-slovenski meji.

"Hrvaška policija je svoja dejanja poskušala upravičiti z besedami, da 'to delajo vsi – poglejte Madžarsko'. Takšen odnos je obupen in nevaren. Če nameravajo članice EU nadaljevati v tej smeri, torej opuščati spoštovanje svojih obveznosti, to lahko sproži domino učinek z drastičnimi posledicami za tisoče ljudi, ki prispejo vsak dan. Članice EU morajo sodelovati in poiskati izvedljive rešitve, ki bodo spoštovale pravice in dostojanstvo beguncev in prosilcev za azil."

17.55 BREŽICE Župan občine Brežice Ivan Molan poziva državo k takojšnjemu posredovanju tako v sprejemnem centru v Brežicah kot na meji, kjer se razmere z migranti zaostrujejo.

Po zadnjih informacijah prihajajo migranti v večjih skupinah, po tisoč in več, prek meje, sprejemni center pa je že prepoln. Ker že napovedujejo naslednje valove migrantov, Molan svari, da bi lahko razmere v brežiški občini, ki je najbolj izpostavljena, hitro postale neobvladljive in imele resne posledice.

Sicer pa je policija po neuradnih informacija STA svojo prisotnost na brežiškem koncu že okrepila. V pripravljenosti je tudi več policijskih oklepnikov. Zaradi vse številnejših prihodov migrantov naj bi na mejnem prehodu Obrežju omejili tudi gibanje novinarjev.

17:44 DUNAJ Avstrija bo zaradi begunske krize nadzor na svoji meji ohranila najmanj do 4. novembra. Od 5. septembra do 8. oktobra je prek jugovzhodne meje v Avstrijo vstopilo 238.485 oseb, od tega jih je 9017 vložilo prošnjo za azil.

17:40 ŠENTILJ V nastanitveni center v Šentilju so odpeljali okoli 460 beguncev in migrantov, ki so z vlakom prišli iz Središča ob Dravi, javlja naša poročevalka s terena Neža Mrevlje.

17.30 BAPSKA Hrvaška je odprla mejo s Srbijo, na kateri je obtičalo "nekaj tisoč" beguncev (po nekaterih ocenah naj bi jih bilo blizu 3.000), poročajo hrvaški mediji. Na hrvaški strani jih čakajo avtobusi, ki jih bodo odpeljali proti Opatovcu. Od tam pa naj bi po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista proti slovenski meji odpeljalo novih 50 avtobusov s prebežniki.

17.12 LJUBLJANA Nemčija naj bi po nekaterih informacijah v sredo zaprla meje. S podobnim ukrepom bi lahko Nemčiji nato sledila tudi Avstrija, tujci pa bi ostali ujeti v Sloveniji. Informacije o zaprtju meje so slišali tudi na ministrstvu za notranje zadeve, a so – kot je dejal državni sekretar na ministrstvu Boštjan Šefic – povsem nepreverjene, uradne potrditve nimajo.

17.00 LJUBLJANA Slovenija se je znašla v položaju, ko proti državi prihaja veliko več beguncev, kot jih je ta sposobna oskrbeti. "Dokler bo Avstrija imela kontroliran prepust teh beguncev, bomo to na slovensko-hrvaški meji imeli tudi mi. Če bi se zgodilo, da bo na slovensko-avstrijski meji s strani Avstrije prišlo do bistveno poostrenega nadzora, bomo tak ukrep nemudoma sprejeli tudi v Sloveniji," je v izjavi za medije po obisku nastanitvenega centra na Šentilju dejal predsednik Borut Pahor, ki se bo v Bruslju v torek in sredo srečal s predsedniki treh osrednjih institucij EU in belgijskim kraljem Philippom.

16.20 SREDIŠČE OB DRAVI Z mejnega prehoda Središče ob Dravi, kjer je od zgodaj davi na nikogaršnjem ozemlju med Slovenijo in Hrvaško ujetih več sto beguncev, so pred kratkim del čakajočih s štirimi avtobusi odpeljali na registracijo v sprejemni center Gruškovje, poroča novinar STA s kraja dogodka. Na mejnem prehodu pa še naprej ostaja večje število prebežnikov.

16.00 LJUBLJANA Predsednik SDS Janez Janša pravi, da Slovenija do zdaj ni imela druge možnosti, kot da Avstrijo prosi, naj sprejme toliko beguncev in migrantov, kot jih pride v Slovenijo. Slovenska vlada ni opazila razlike med dejanji in retoriko Nemčije, ki je spremenila azilno zakonodajo.

Kapacitete v Nemčiji so zasedene, spremembe v Nemčiji bodo vplivale na Slovenijo, begunsko-migrantski tok pa se bo začel ustavljati, je napovedal Janša na novinarski konferenci. Janša pravi, da se je migrantsko-begunski val preusmeril na edino pot, ki je še mogoča, na njej pa je tudi Slovenija.

To pot je težko zapirati, ker se je krog sklenil in za prehod ni nobene druge točke več. Naše oblasti po prvem begunskem valu niso kaj dosti naredile, kapacitete za zavarovanje meje niso bistveno večje, trdi predsednik SDS.

Nezaželen vstop v državo brez nasilja je mogoče preprečiti le z ograjo, pravi Janša. Vlada je zanikala, da bi Nemčija ponudila pomoč Sloveniji za varovanje meje, a po informacijah Janše to drži. Slovenija ni sprejela tuje pomoči, tehničnega varovanja meje ne pripravlja, vlada je torej talec ravnanj drugih držav, ocenjuje nekdanji predsednik vlade in obrambni minister Janša.

EU ne bi smela imeti cilja, da se begunci in migranti čim prej integrirajo, ampak da se čim prej vrnejo in prispevajo k stabilizaciji razmer v svojih državah, pravi Janša. Kot primer daje Bosno in Hercegovino, ki zaradi odhoda srednjega sloja še vedno ne deluje kot normalna država.

Slovenija mora izvajati schengenski sporazum, EU pa mora omogočiti državam južno od Slovenije, da obvladujejo begunsko-migrantski val na svojih mejah.

15.38 OBREŽJE Nekaj pred tretjo uro je na mejni prehod Obrežje prispelo še 500 beguncev in migrantov. O prihodu prebežnikov, ki so prišli peš, hrvaški policisti slovenskih kolegov niso obvestili.

15:40 GORNJA RADGONA Okoli 800 tujcev, ki so zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, je sprejela Avstrija. Okrog 300 tujcev, ki so jih evidentirali v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi, bodo prepeljali v nastanitveni center v Šentilj.

15.35 LJUBLJANA Po besedah generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Darka Buta s tem, ko se nabor nastanitvenih centrov širi, potrebujejo tudi več prostovoljcev. Zato so se danes že dobili na sestanku z nevladnimi organizacijami in se dogovorili, da bodo skušali čim prej zagotoviti dodatne ljudi. Trenutno sicer predvsem širijo ogrevane površine, predvsem šotore na območju Šentilja.

V državi je po ocenah odgovornih okoli 4000 do 4500 migrantov, se pa ta številka vseskozi spreminja, saj nekateri odhajajo, drugi pa prihajajo, nekateri pa tudi še niso registrirani.

15.30 LJUBLJANA "Včeraj je bilo še vse tako, kot je bilo načrtovano, stvari pa so se zapletle popoldne, ko je Hrvaška najavila veliko večje število migrantov, ki bi jih morali sprejeti. Številka se je gibala okoli pet tisoč in soglasja za njihov prihod nismo dali, ker je bila kvota že presežena," je na današnji novinarski konferenci povedal državni sekretar z ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Danes se je zapletlo nekaj po tretji uri zjutraj, ko so v Hrvaški migrante, ki so jih pripeljali v bližino meje, preprosto izpustili in so morali ti sami nadaljevati pot, je še povedal Šefic in pojasnil, da Hrvaška ne spoštuje dogovorov ter proti Sloveniji pošilja več migrantov, kot jih lahko sprejmemo: "Republika Hrvaška v nobenem delu ne upošteva nobenih prošenj, usmeritev in zavrnitev, kar je z vidika Republike Slovenije popolnoma nesprejemljivo. Nimamo pa nobenih vzvodov, da bi preprečili prihode teh migrantov. Ko so na našem ozemlju, moramo izpeljati ustrezne postopke."

Danes je v Slovenijo prišlo približno pet tisoč migrantov, je še pojasnil Šefic, pričakujejo pa še en val s kakšnimi 1.200 ljudmi. "Sprejemamo ukrepe, da jih čim prej prepeljemo v notranjost in sprostimo obmejna območja. Registracijo bomo izpeljali tam."

15.25 BREŽICE Z vlaka, ki je obtičal kilometer pred slovensko-hrvaško mejo, so izpustili migrante, ti pa so se nato peš odpravili naprej. V spremstvu policistov so namenjeni proti zbirnemu centu v Brežicah, nam je s terena sporočil naš fotograf Matej Leskovšek.

15:23 DOBOVA V bližino mejnega prehoda Rigonce, na hrvaški strani, je pripeljal vlak, v katerem naj bi bilo večje število beguncev oziroma migrantov. Slovenske policije hrvaški kolegi o prihodu vlaka niso obvestili. Okoli 1.300 prebežnikov meje ni prečkalo na mejnem prehodu, ampak na zeleni meji. Slovenski policisti na tem območju vzpostavljajo razmere, ki bodo preprečevale nedovoljen in nenadzorovan prehod državne meje na tem območju, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

15.10 DUNAJ Razmere na meji med Slovenijo in Avstrijo so trenutno glede begunskega vala mirne in pregledne, je za STA povedal tiskovni predstavnik policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig. Kot je še dodal, je danes do mejnega prehoda pri Gornji Radgoni prispelo okoli 550 oseb, pri Špilju pa je v zbirnih mestih okoli 300 ljudi.

Napovedal je še, da v prihodnjih dneh val beguncev najverjetneje ne bo pojenjal, a dokler bodo prihajale skupine okoli več sto beguncev, ne pričakuje večjih težav.

Tiskovni predstavnik mariborske policije Miran Šadl je povedal, da je na Šentilju trenutno okoli 900 ljudi, 650 pa jih je že nadaljevalo pot v Avstrijo, ter da je na poti proti Šentilju iz Brežic krenilo okoli 240 ljudi.

14.40 SREDIŠČE OB DRAVI Vlak je iz sprejemnega centra Središča ob Dravi ob 14.30 odpeljal proti Avstriji. Na mejni prehod Središče ob Dravi sta po novo skupino prišla dva avtobusa.

14:27 ZAGREB Nihče ne ve, kje je vlak, ki je bil namenjen do Čakovca, a tja ni prišel, poročajo hrvaški mediji. Na Hrvaških železnicah so sicer za STA potrdili, da čaka na postajališču Sutla tik ob meji s Slovenijo.

14:07 SREDIŠČE OB DRAVI Mejni prehod je še vedno zaprt. Od tu so zjutraj skupino približno 150 beguncev in migrantov odpeljali v sprejemni center na mejnem prehodu Gruškovje. Približno 460, predvsem družine z majhnimi otroki, pa so odpeljali v sprejemni center Središče ob Dravi, kjer poteka registracija. Ob tukajšnjem sprejemnem centru je že od jutra pripravljen vlak s šestimi vagoni. Na njem je že od dopoldneva okoli 150 ljudi. Po nekaterih informacijah naj bi ta vlak, ko bodo opravili vse postopke, predvidoma okoli 14. ure odpeljal na Šentilj oz. v Avstrijo, s terena sporoča naša poročevalka Neža Mrevlje. 14:06 ŠENTILJ V namestitvenem centru Šentilj prihajajo še nove skupine beguncev in migrantov, trenutno naj bi jih tam bilo približno 800.

13:50 LJUBLJANA Hrvaška stran ne spoštuje dogovorov, to ni sprejemljivo, pravi premier Cerar. "Pričakujem, da jih bo hrvaška stran začela spoštovati." Slovenija bo sprejemala toliko beguncev in migrantov, kolikor jih lahko normalno oskrbi in usmeri naprej.

Premier od Avstrije pričakuje, da bo še naprej sprejemala begunce in migrante. Je Slovenija pripravljena, če bo Nemčija, nato pa še Avstrija zaprla svojo mejo? "To je hipotetično vprašanje. Mislim, da ne bo prišlo do zapore meje med Nemčijo in Avstrijo," pravi Cerar.

13:47 LJUBLJANA Do 12. ure je v Slovenijo vstopilo okoli tri tisoč beguncev in migrantov, v Avstrijo pa jih je odšlo okoli 900.

13:43

Na PU Novo mesto ne vedo nič o tem, da je vlak z okoli 2.100 begunci in migranti ustavil približno kilometer pred slovensko mejo.

13:42 GORNJA RADGONA Okrog 13.30 je nastanitveni center zapustila druga skupina nastanjih tujcev. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi tujce sprejemajo.

13:40 LJUBLJANA Predsednik vlade je prepričan, da Slovenija v pogovorih s Hrvaško uporablja razumne argumente, ki jih razumejo tudi Evropska komisija in predsedniki vlad sosednjih držav. Hrvaške poteze pripisuje med drugim tudi volilni kampanji. "To ne sme biti izgovor, da se obnašaš neevropsko." Cerar pravi, da bo Slovenija v primeru nezmanjšanega prihoda prebežnikov stopnjevala nadzor na južni meji, tudi s pomočjo logistične podpore vojske in tehničnimi sredstvi. "Popolna zapora meja seveda fizično ni mogoča in tudi ne more popolnoma onemogočiti pretoka ljudi."

13:35 LJUBLJANA Predsednik vlade Miro Cerar v odzivu na zaostrovanje begunske krize: "Vse vpletene države in tudi EU se morajo zavedati, da če bo dotok beguncev nenadzorovan, česar si v Sloveniji ne želimo, bo to nenadzorovano v vse smeri. Slovenija bo naredila vse, da zavaruje svoje državljanke in državljane." Predsednik vlade je kritiziral Hrvaško, ki v Slovenijo pošilja več beguncev in migrantov, kot jih lahko Slovenija sprejme. Potrdil je, da je vsak dan v stiku s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem ter tudi s predsedniki vlade Nemčije in Avstrije, Angelo Merkel in Wernerjem Faymannom.

13:06 SREDIŠČE OB DRAVI Na vlaku, ki bo predvidoma okoli 14. ure prispel v Čakovec, je po informacijah našega fotoreporterja Mateja Leskovška 2.100 beguncev in migrantov.

13:06 BEOGRAD Na mejnem prehodu Berkasovo - Bapska hrvaški obmejni policisti v državo spustijo 50 beguncev in migrantov na uro, poroča srbski spletni portal B92. Od polnoči do osme ure zjutraj je na ta mejni prehod prispelo več kot 25 avtobusov in številni taksiji s prebežniki. Na prehodu Berkasovo – Bapska jih je prenočilo okoli tri tisoč, hrvaška stran pa je mejo odprla okoli sedme ure zjutraj, so za Tanjug povedali na uradu UNHCR v Beogradu.

12:29 DUNAJ Tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva nam je zagotovil, da omejitve števila beguncev, ki jih Avstrija dnevno sprejme, ni, poteka pa nadzor na meji pri vstopu v Avstrijo. Potrdil je, da je na slovensko-hrvaški meji osem avstrijskih policistov. Tja so že 13. oktobra prišli po sporazumni odločitvi med Slovenijo in Avstrijo.

12:09 ZAGREB Slovenija je organizirana država, razumela bo, da je v njihovem interesu, da nadzirano sprejemajo begunce, je dejal hrvaški premier Milanović.

12:06 ŠENTILJ Ženska, ki je ponoči vstopila v Slovenijo in je rodila v mariborski porodnišnici, se želi z nekaj ur starim novorojenčkom pridružiti družini, ki čaka na Šentilju. Zanjo v Rdečem križu organizirajo primeren prevoz v Avstrijo.

12:00 LJUBLJANA Hrvaška je v Slovenijo danes od polnoči usmerila že 2.700 prebežnikov, kažejo podatki policije. Trenutno jih na prestop meje v Središču ob Dravi po podatkih policije čaka še okoli tisoč, ostale pa policija popisuje v sprejemnih centrih ali pa so že prepeljani v namestitvene centre, največ v Šentilj. Avstrijska stran v Špilju je danes do zdaj sprejela 150 beguncev.

11:44 LJUBLJANA Organizacija Amnesty International (AI) je izrazila protest zaradi ravnanja slovenskih in hrvaških oblasti z okoli 1.800 begunci, ki so ostali ujeti v vmesnem prostoru na mejnem prehodu Središče ob Dravi - Trnovec.

11:44 ZAGREB Za ves promet je zaprt mejni prehod Trnovec (Središče ob Dravi), je sporočila hrvaška vlada.

11:32 OBREŽJE Okoli 10. ure so z mejnega prehoda Obrežje na mejni prehod Dobovec pripeljali dva avtobusa migranotv. Policisti trenutno izvajajo registracijske postopke, nato jih bodo odpeljali v natanitvene centre.

11:30 SKOPJE V Makedonijo je konec tedna v 24 urah vstopilo 10.000 beguncev. Podatka, koliko jih je prišlo minulo noč, še ni.

11:10 ZAGREB Begunci bodo šli naprj. Pustili jih bomo in pošiljali proti Sloveniji, je izjavil hrvaški premier Zoran Milanović. "S (slovenskim premierjem Mirom, op. a.) Cerarjem se slišiva vsak dan. Ljudi prevažamo na severovzhod Slovenije, da bi tako čim manj obremenili slovensko infrastrukturo," je dodal Milanović.

11:05 BEOGRAD Visoki komisariat ZN za begunceje je po srečanju s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem sporočil, da je več kot deset tisoč prebežnikov v Srbiji opozarja na "pomanjkanje hrane, odej, vsega". Ker hrvaška policija na meji s Srbijo beguncev in migrantov ne spušča naprej, so razmere tam vse bolj nevzdržne. na Hrvaško je od polnoči do 9. ure zjutraj prišlo le 196 migrantov.

10:58 SREDIŠČE OB DRAVI Na hrvaški strani meje pri Središču ob Dravi na vstop v Slovenijo v dežju čaka stotine migrantov in beguncev. Med njimi je mnogo družin z otroki. Človekoljubne organizacije so jim zagotovile dežne plašče, odeje in folije za zaščito pred mrazom. Hrvaške oblasti so pripeljale hrano. Ob njenem razdeljevanju je nastala precejšnja gneča, s terena poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek.

Na slovenski strani stoji vlak, ki ga počasi polnijo, in naj bi odpeljal, ko bo poln. Begunci, ki si želijo čim prej čez mejo, so povedali, da so utrujeni in lačni, nekateri potrebujejo zdravniško pomoč. Na obeh straneh meje so postavljene ograje.

10:38 LJUBLJANA "Kar pravi ministrica, drži. Hrvaška je res neodzivna in s Slovenijo ne sodeluje," je besede Györkös Žnidarjeve potrdil zunanji minister Karl Erjavec.

10:22 ZAGREB Slovenija je ponovno začela sprejemati begunce na mejnih prehodih Bregana (Obrežje) in Trnovec (Središče ob Dravi), je sporočila hrvaška vlada.

10:21 LJUBLJANA Glede na to, da begunci in migranti ne želijo ostati pri nas, je to pomembno, ker če bi imeli občutek, da jih nasilno zadržujemo, bi to lahko povzročilo tudi varnostna tveganja, je opozorila notranja ministrica.

10:20 LJUBLJANA "Nesporazuma z Avstrijo včeraj ni bilo. Slovenska policija je dobila podatek, da Avstrija več ne sprejema beguncev, jaz sem poklicala ministrico, ki mi je povedala, da so kapacitete polne, s tem je bila potrjena informacija policije. Celotno situacijo si lahko razlagamo,da so bila naša prizadevanja uspešna in da se je Avstrija še močneje postavila na stališče, da poglobi svoje napore," je o včerajšnjem dogajanju z Avstrijo pojasnila Györkös Žnidarjeva.

10:17 LJUBLJANA "Do včeraj je sprejem migrantov potekal brez težav. Komplicirati se je začelo, ko je Hrvaška začela z najavo prihoda neobvladljivega števila migrantov", je povedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. "Hrvaški strani sem sporočila, da je to nesprejemljivo. Hrvaška stran je neodzivna, ne drži se dogovorov, postali so le še prevozniki" je dodala. Napovedala je, da lahko okoli 14. ure pričakujemo sprejem vlaka z okoli 1.900 migranti. "Slovenija v tej zgodbi ne more postati končna postaja, saj takega števila ne moremo obvladati," je opozorila ministrica pred skupno sejo treh odborov, ki se bodo seznanili z begunsko problematiko. "Pripravljamo ukrepe v smeri poostrenega nadzora na meji. Pripravljamo se tudi na možnost, da Nemčija zapre mejo," je zatrdila, a dodala, da za zdaj še ne more odgovoriti , kako bomo ravnali v tem primeru: "Temu se bomo prilagajali v naslednjih dneh."

Za odziv na izjavo ministrice Györkös Žnidarjeve smo prosili hrvaško notranje ministrstvo.

10:22 ZAGREB Hrvaške železnice so odpovedale vse vlake proti Sloveniji in Madžarski. Kako poteka prevoz potnikov, si lahko ogledate tukaj.

10:03 ZAGREB Posebni svetovalec hrvaške predsednice Mate Granić je izjavil, da Hrvaška nima druge izbire, kot da zapre mejo s Srbijo in Črno goro. Iz Grčije bi na Hrvaško še danes lahko prišlo deset tisoč prebežnikov, poroča Jutarnji list.

9:30 GORNJA RADGONA prva skupina tujcev (okrog 400) je začela zapuščati nastanitveni center. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi tujce sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno. V nastanitvenem centru je ostalo še okoli 366 prebežnikov.

9:01 ZAGREB Potem, ko je Slovenija popolnoma zaprla mejo za begunce, jih je več tisoč v slabem vremenu jutro dočakalo na hrvaški strani pri Trnovcu (na slovenski strani Središče ob Dravi). Slovenci so jih spustili le okoli 20. Številni so premraženi in onemogli, med njimi so tudi otroci in starejši, poroča HRT. Od sredine septembra je do nedelje zvečer na Hrvaško prispelo več kot 197 tisoč beguncev in migrantov.

9:01 LJUBLJANA V nastanitvenih centrih po Sloveniji je bilo ob 6. uri nastanjenih 1991 tujcev (največ, 1222 v šotorišču na parkirišču nekdanjega mejnega prehoda Šentilj), v sprejemnih centrih pa jih je v obravnavi 390.

8:59 SREDIŠČE OB DRAVI Policija je okoli 8. ure sprejela 350 migrantov. Z njimi bo opravljen postopek registracije v sprejemnem centru Središče ob Dravi. Za tem bodo nastanjeni v enem od nastanitvenih centrov, kjer bomo lahko zagotovili proste kapacitete. Tudi v tej skupini so sprejemali ranljive kategorije oseb. Mejni prehod Središče ob Dravi je do nadaljnega še vedno zaprt.

8:50 SREDIŠČE OB DRAVI Policija k mejnemu prehodu ne spušča niti novinarjev, ki poročajo o novem valu beguncev in migrantov.

8:03 ZAGREB Nov izreden vlak, poln beguncev in migrantov, je krenil iz Tovarnika proti Čakovcu, poroča HRT. Pot traja okoli šest ur.

8:03 LJUBLJANA Preko včerajšnjega dne je bilo zaradi mnnožičnih migracij angažiranih 112 pripadnikov sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in 25 pripadnikov Slovenske vojske.

7:30 MARIBOR Policisti so v sprejemnem centru v Središču ob Dravi sprejeli 150 migrantov, ki so z vlakom pripotovali do državne meje. Sprejeli so ženske, otroke in druge osebe, ki so bile potrebne pomoči. Med sprejetimi je bila tudi noseča ženska, ki so ji policisti nudili pomoč, tako da so na kraj poklicali reševalce, ki so jo odpeljali v bolnišnico. Ostali prebežniki čakajo pred mejo s Slovenijo.

7:05 LJUBLJANA Policija je sporočila, da je mejni prehod Središče ob Dravi zaradi večjega števila migrantov in beguncev zaprt za ves promet. Policija je zaradi večjega števila migrantov in beguncev začela z intenzivnim varovanjem državne meje tako, da so na meji razporedili ograje in večje število policistov, ki preprečujejo nedovoljen vstop migrantov v Slovenijo.

6:50 BBC poroča, da na Balkanu med na tisoče migranti in begunci naraščajo napetosti. "Hrvaška je prosila svojo severno sosedo Slovenijo, naj sprejme pet tisoč migrantov dnevno, a Slovenija jih je pripravljena sprejeti pol manj. To je povzročilo, da se na hrvaški meji s Srbijo nabira množica beguncev," poroča britanska televizija na svoji spletni strani in dodaja, da so ponoči v Srbiji narasle napetosti med frustriranimi migranti in policisti.

6:47 DUNAJ Avstrijsko notranje ministrstvo je ponoči pojasnilo, da je Avstrija še naprej pripravljena sprejemati bgunce in migrante, le ne več v takem obsegu, kot sedaj.

Včeraj pozno zvečer je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar avstrijsko kolegico Johanno Mikl-Leitner v telefonskem pogovoru prosila, če lahko Avstrija dovoli vstop več beguncev in migrantov kot doslej, kar je avstrijska ministrica zavrnila "zaradi nadzora ravnanja na slovensko-avstrijski meji", bodo pa beguncem in migrantom še naprej dovoljevali vstop v Avstrijo.

6:43 NOVO MESTO Na mejni prehod Obrežje je s Hrvaške prispelo šest avtobusov z begunci. Po opravljenih policijskih postopkih in oskrbi bodo tujci odpeljani v namestitvene centre.

2:20 GIBINA Kakšno uro po prihodu avtobusov na Gruškovje je na Petišovce Hrvaška pripeljala še šest avtobusov, ki so bili prazni. Glede na to, da je policija med Gibino in Razkrižjem kmalu po prihodu praznih avtobusov na Petišovce odkrili približno 300 oseb, predvideva, da so bili ti tujci prvotno namenjeni na Petišovce. Tujce so zašasno namestili v občinskem šotoru v Razkrižju. Čez dan jih bodo prepeljali v sprejemni center v Petišovce in Dolgo vas. V namestitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 766 tujcev.

2:03 MARIBOR Hrvaški varnostni organi so kljub obvestilu Slovenije, da do nadaljnjega ne sprejema beguncev in migrantov, z vlakom do meje v bližini Središča ob Dravi pripeljali okoli 1.800 prebežnikov in jih po njihovih besedah peš usmerila proti Sloveniji. Hrvaški mediji poročajo, da je begunce in migrante pričakala oboroženi specialci in lajež policijskih psov ter da jim niso dovolili vstopiti v Slovenijo.

Na Gruškovje je Hrvaška pripeljala šest avtobusov (300 oseb), ki jih je Slovenija zavrnila. Avtobusi so nekaj časa čakali na mejnem prehodu, nato pa izginili. Malo kasneje so na Dobovcu pri ilegalnem prehodu meje prijeli približno 300 oseb, večinoma Sircev in Afganistancev. Policija predvideva, da so bili ti migranti na avtobusih, ki so čakali na Gruškovju. Z avtobusi so jih odpeljali v nastanitvena centra v Šentilju in v Gornji Radgoni.

Ne spreglejte