Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
11.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Natisni članek

Računsko sodišče bolnišnica

Petek, 20. 10. 2017, 11.42

6 let, 6 mesecev

V bolnišnici, ki ji je vlada poklonila več kot milijon evrov, vrsta nepravilnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Topolšica | Foto STA

Foto: STA

Računsko sodišče je po opravljeni reviziji poslovanja Bolnišnice Topolšica v letu 2015, ko sta bolnišnico vodila Leopold Rezar in Jurij Šorli, tej izreklo negativno mnenje. Sodišče je ugotovilo vrsto nepravilnosti, med drugim pri zaposlovanju, izplačilih in naročilu gradenj. Računsko sodišče je od bolnišnice zahtevalo predložitev odzivnega poročila.

Računsko sodišče je med drugim ugotovilo, da je bolnišnica pri nabavi blaga, materiala in storitev ter naročilu gradenj v skupnem znesku 1,8 milijona evrov ravnala v nasprotju s predpisi o javnem naročanju, računov za opravljene dobave in storitve pa ni plačevala v predpisanem roku.

Bolnišnica je zaposlila javnega uslužbenca brez ustreznega soglasja, javno uslužbenko pa na delovno mesto, za katerega ni izpolnjevala vseh predpisanih pogojev.

Zaposlenim izplačali za okoli tri tisoč evrov previsoko osnovno plačo

Računsko sodišče je ugotovilo tudi nepravilnosti pri nekaterih izplačilih. Bolnišnica je zaposlenim v nasprotju s predpisi izplačala za okoli tri tisoč evrov previsoko osnovno plačo, za dobrih 3.700 evrov previsok položajni dodatek ter za nekaj več kot 2.300 evrov nadurnega dela direktorju.

Zaposlenim, ki do tega niso bili upravičeni, je plačala skupno okoli 900 evrov premije nezgodnega zavarovanja, preostalim javnim uslužbencem pa za dobrih 4.700 evrov prenizke premije.

Poslovali v nasprotju z zakonom o računovodstvu

Bolnišnica je ravnala v nasprotju z zakonom o zdravstveni dejavnosti, ker v evidenco o sklenjenih podjemnih pogodbah ni vključila vseh izvajalcev, podjemne pogodbe je sklepala za več kot 12 mesecev ter brez ustreznih soglasij.

Bolnišnica je poslovala tudi v nasprotju z zakonom o računovodstvu, saj konec decembra 2015 ni popisala vseh nepremičnin, računovodske evidence pa niso bile usklajene z zemljiškoknjižnim stanjem.

V Bolnišnici Topolšica so poročilo računskega sodišča prejeli danes, zato njegovih podrobnosti še ne morejo komentirati, je dejal v. d. direktorja bolnišnice Jurij Šorli. Poudaril je, da so večino nepravilnosti že odpravili, v 90 dneh, kot je predpisano, pa bodo podali odzivno poročilo.

V njem se bodo odzvali na ugotovljene nepravilnosti glede določanja in obračunavanja plač. Bolnišnica mora v odzivnem poročilu izkazati še, da je začela postopek za vračilo preveč izplačanih plač oz. izplačanih nadur nekdanjemu direktorju.

Dobili več kot milijon evrov pomoči

Potem ko je vlada maja letos Bolnišnici Topolšica, ki se je znašla v likvidnostnih težavah, zagotovila 661 tisoč evrov finančne pomoči za izplačilo aprilskih plač in poplačilo izvršb, je junija bolnišnici zagotovila še 490 tisoč evrov za poplačilo izvršb, izplačilo plač in regresa. 

Ne spreglejte