Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
17.32

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

Natisni članek

bolnik zdravnik rešilec

Torek, 9. 4. 2024, 17.32

1 mesec, 2 tedna

V Avstriji globa za slovenskega zdravnika, ki je bil vinjen med prevozom bolnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79
Nemčija rešilec | Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

Okrožno sodišče v Beljaku je danes zaradi ogrožanja fizične varnosti 34-letnega slovenskega zdravnika obsodilo na 600 evrov globe. Zdravnik je pred letom dni v vinjenem stanju na prevozu iz Hrvaške v Nemčijo spremljal bolnika, ki je med potjo umrl. Odločitev sodišča je pravnomočna, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bolniku je kmalu po predoru Karavanke na avstrijskem Koroškem nenadoma postalo slabo, urgentni zdravnik, ki ga je nadzoroval, pa mu ni mogel pomagati. Poklicali so tudi avstrijske reševalce, vendar je moški na poti do bolnišnice v Beljaku umrl. Izkazalo se je, da je imel slovenski zdravnik v krvi 2,2 promila alkohola. Bolniku pa je intubacijsko cevko namesto v sapnik vstavil v požiralnik.

Zdravnik priznal krivdo

"Priznam krivdo. Errare humanum est (Motiti se je človeško)," je dejal zdravnik. Priznal je krivdo za alkoholiziranost, ne pa tudi za smrt bolnika. Kot je pojasnil, je dan pred prevozom s svojim dispečerjem popil veliko alkohola in spal na poti v Zadar v reševalnem vozilu. Med prevozom bolnika pa ni več pil, je zagotovil.

Največja napaka je bila, da je sploh prevzel bolnika, saj ga po njegovi oceni zaradi številnih diagnoz ne bi smeli transportirati, a je nato popustil pritiskom nadrejenih, je še pojasnil zdravnik. Sodnica Sabrina Pušnik je ocenila, da se tovrstnega ravnanja ne sme dopuščati. Zdravniku sicer ne morejo pripisati odgovornosti za smrt bolnika, lahko pa za njegovo vinjenost, je dodala.

Tisoč evrov odškodnine

Zdravnik mora poleg globe plačati še tisoč evrov odškodnine za povzročeno bolečino sinu umrlega bolnika, prejšnji delodajalec pa petsto evrov odškodnine. Tako zdravnik kot tožilstvo sta se strinjala z odločitvijo.

rešilec
Novice Bolnik med prevozom iz Hrvaške v Nemčijo umrl, spremljal ga je pijani slovenski zdravnik
Ne spreglejte