Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2023,
7.22

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

izguba premija Zavarovalnica Dopolnilno zavarovanje ustavno sodišče

Četrtek, 7. 9. 2023, 7.22

7 mesecev, 3 tedne

Ustavno sodišče o dopolnilnem zavarovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
ustavno sodišče | Vlada je v ponedeljek na dopisni seji sprejela mnenje glede pobude Vzajemne, v katerem je v celoti zavrnila navedbe omenjene zavarovalnice. | Foto Matej Leskovšek

Vlada je v ponedeljek na dopisni seji sprejela mnenje glede pobude Vzajemne, v katerem je v celoti zavrnila navedbe omenjene zavarovalnice.

Foto: Matej Leskovšek

Ustavno sodišče bo na današnji seji obravnavalo tudi pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti delov zakona o kontroli cen in uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki sta jih ločeno vložili zavarovalnici Generali in Triglav. Pobudo za oceno ustavnosti omenjene uredbe je sicer vložila tudi Vzajemna.

Vlada je 14. aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki znaša 35,67 evra. Uredba velja do konca letošnjega leta. Z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je DZ sprejel 6. julija, pa se bo sicer dopolnilno zdravstveno zavarovanje s 1. januarjem prihodnje leto ukinilo oz. preoblikovalo.

Zavarovalnice uredbi nasprotujejo

Zavarovalnice, ki trenutno ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so omenjeni uredbi vseskozi nasprotovale. Po oceni zavarovalnice Generali je uredba grobo posegla v vzdržnost poslovanja na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zato so konec junija vložili ustavno pobudo na ustavno sodišče.

Ustavnemu sodišču so predlagali odpravo uredbe in razveljavitev 2. točke prvega odstavka 8. člena zakona o kontroli cen. Predlagali so tudi zadržanje izvajanja uredbe do sprejetja odločitve ustavnega sodišča o ustavni pobudi, so pojasnili za STA.

Pobudo zavarovalnice Generali bo ustavno sodišče obravnavalo danes, prav tako tudi pobudo Zavarovalnice Triglav, je razvidno s spletne strani ustavnega sodišča. Pri Triglavu so na ustavno sodišče vložili pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti 3. odstavka 14. člena zakona o kontroli cen ter ustavnosti in zakonitosti omenjene uredbe.

Konec junija je na ustavno sodišče sicer pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti uredbe vložila tudi Zavarovalnica Vzajemna, so pri zavarovalnici pojasnili za STA.

Milijonske izgube 

Ob tem so poudarili, da uredba Vzajemni in drugim zavarovalnicam ponudnicam dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja povzroča neposredno poslovno škodo. "Poslanstvo Vzajemne je skrb za zavarovance in delovanje na temelju načela vzajemnosti, zato moramo kot dober gospodar poskrbeti, da lahko delujemo v korist naših zavarovancev in vračamo v okolje, v katerem delujemo. Uredba nam to preprečuje, saj je družbi z njeno veljavnostjo mesečno povzročena velika finančna izguba, povprečno v višini osem milijonov evrov," so navedli.

Po oceni Vzajemne je uredba tudi protiustavna, saj brez stvarno utemeljenega razloga posega v svobodno gospodarsko pobudo. Ukrep zamrznitve cene je tudi nesorazmeren, saj bi vlada lahko za dosego istega cilja določila milejše ukrepe, tako pa je posegla po najmočnejšem, so prepričani.

Vzajemna
Novice Vzajemna želi razdeliti premoženje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja med zavarovance
Poslanci DZ
Novice Poslanci, tudi poslanec SDS, po 30 letih ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Dodatno zdravstveno zavarovanje
Novice Vlada predlaga dopolnila k zakonu o zdravstvenem zavarovanju
ZZZS. Kartica zavarovanja.
Novice Zavarovalnice opozarjajo na izgube zaradi zamrznitve dopolnilnih premij
ZZZS
Novice Odbor DZ podprl predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

 

Ne spreglejte