Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2016,
12.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

Natisni članek

parlamentarna preiskava Deša Cener Anže Logar ustavno sodišče bančna luknja

Petek, 15. 4. 2016, 12.02

6 let, 6 mesecev

Ustavno sodišče noče delati namesto sodnice Deše Cener

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90
ustavno sodišče | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo sodnice Deše Cener za oceno ustavnosti zakona o parlamentarni preiskavi.

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ki jo vodi Anže Logar (SDS), je pri sodišču zahtevala, naj odredi predložitev seznama slabih kreditov in bančnih garancij, ki so jih odobrile NLB, Faktor banka in Abanka Vipa.

Novembra sta mariborsko in celjsko okrožno sodišče komisiji dovolili zaseg dokumentacije NKBM in Banke Celje (ta je danes pridružena Abanki). Čeprav gre v zahtevi glede NLB za enako zadevo, pa je ljubljanska okrožna preiskovalna sodnica Deša Cener zahtevo zavrnila in sprožila ustavno presojo zakona o parlamentarni preiskavi. Ustavno sodišče je nato pozvalo vlado in državni zbor, da se do zahteve za presojo opredelita, vlada pa se je v mnenju postavila na stran Cenerjeve.

 

Ustavno sodišče je danes odločilo, da zahtevo zavrže, ker je Cenerjeva zahtevo vložila takoj, ko je ocenila, da so predpisi, ki jih mora uporabiti, premalo natančni. Cenerjeva bi morala, tako ustavno sodišče, najprej ugotoviti, da ti predpisi ne omogočajo odločitve, skladne z ustavo. Ustavno sodišče ni pristojno, da bi takšno razlago opravilo namesto Cenerjeve.

"Ker zahteva ne vsebuje niti navedb niti utemeljitev, da bi moral predlagatelj v konkretni zadevi, v kateri odloča, uporabiti izpodbijane določbe na način, ki mu preprečuje ustavnoskladno odločitev, predlagatelj v posledici ni izkazal niti tega, da bi bila odločitev ustavnega sodišča nujno potrebna za njegovo odločanje v konkretnem postopku," je zapisalo ustavno sodišče.

Logar je zahtevo Cenerjeve označil za nesmiselno. Po njegovem mnenju je pomenila le zavlačevanje in je parlamentarni komisiji za šest mesecev podaljšala pot do dokumentov, ki so podlaga za ugotavljanje odgovornosti za zlorabe v bančnem sistemu, ki so davkoplačevalce stale pet milijard evrov.

Posnetek izjave Anžeta Logarja:

Ne spreglejte