Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2021,
14.32

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

71

Natisni članek

Ustavno sodišče Levica Luka Mesec referendum Slovenska vojska

Ponedeljek, 11. 1. 2021, 14.32

3 leta, 3 mesece

Ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o investicijah v SV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

71

slovenska vojska | Foto STA

Foto: STA

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje zakona o investicijah v Slovenski vojski, bo pa zadevo obravnavalo absolutno prednostno. Odločitev je bila sprejeta s šestimi glasovi proti trem. Proti so glasovali Dunja Jadek Pensa, Marko Šorli in Klemen Jaklič, ki je dal tudi odklonilno ločeno mnenje. Ministrstvo za obrambo z odločitvijo ustavnega sodišča še ni bilo seznanjeno. Opozarjajo pa, da bi bila to nesorazmerna odločitev in da bi bili prisiljeni zaustaviti proces nabave novega transportnega letala, kjer so postopki v sklepni fazi.

DZ je zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV do leta 2026, ki v omenjenem obdobju predvideva skupaj za 780 milijonov evrov vojaških naložb, sprejel v drugi polovici novembra. Večji del sredstev bo šel za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine z nakupi oklepnih vozil, spomni STA.

Levica in SD sta po sprejetju zakona v DZ vložili tudi več kot 28 tisoč podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicijska večina le dan zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je na ustavno sodišče zato obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa.

Mesec sodišču predlagal, naj zadrži izvajanje zakona

Koordinator Levice Luka Mesec je pozneje vložil še zahtevo za presojo ustavnosti samega zakona. Obenem je ustavnemu sodišču predlagal, naj do dokončne odločitve zadrži izvajanje zakona.

Presodil je, da bi sklenjene pogodbe, s katerimi ministrstvo za obrambo prevzema obveznosti za celotno obdobje veljavnosti zakona, lahko v primeru zavrnitve navedenega zakona na referendumu predstavljale hudo finančno breme za državo, s tem pa bi nastale težko popravljive posledice. Predlagal je absolutno prednostno obravnavo.

Vlada se s predlogom Mesca ni strinjala in je ustavnemu sodišču predlagala, naj zahtevo za oceno ustavnosti oceni kot neutemeljeno, predlog za začasno zadržanje izvajanja zakona pa zavrne, še navaja STA.

Ustavno sodišče bo o zakonu odločilo absolutno prednostno

Ustavno sodišče je v obrazložitvi odločitve o zadržanju izvrševanja zakona med drugim navedlo, da ocenjuje, da bi izvrševanje zakona, če bi se izkazalo, da je protiustaven, povzročilo hujše škodljive posledice, kot če se morebiti ustavnoskladen zakon relativno kratek čas do končne odločitve sodišča ne bi izvrševal.

Celotno odločitev ustavnega sodišča si preberite tukaj.

Ob tem so opozorili, da so za letošnje in prihodnje leto sredstva za naložbe v Slovenski vojski v proračunu tako ali tako že zagotovljena in se bodo investicije, načrtovane za ti dve leti, lahko izvajale. Z začasnim zadržanjem torej zgolj začasno preneha pravna podlaga, ki bi ministrstvu za obrambo dopuščala sklepanje tistih pogodb, ki pomenijo prevzemanje obveznosti za čas, ki presega obdobje sprejetih državnih proračunov.

Odklonilno ločeno mnenje sodnika Klemna Jakliča si preberite tukaj.

Mors: Zadržanje zakona o investicijah v SV nesorazmerna odločitev

Začasno zadržanje izvajanje zakona o investicijah v SV bi bilo nesorazmerno, saj bi začasno ustavilo aktivnosti za nabavo ključnih obrambnih zmogljivosti, so ob informacijah, da naj bi ustavno sodišče sprejelo odločitev o zadržanju, ocenili na ministrstvu za obrambo (Mors).

Na ministrstvu so navedli, da bi si ustavno sodišče s takšno odločitvijo naložilo veliko odgovornost, saj Slovenijo z novim, pa čeprav začasnim odlaganjem investicij v obrambo in varnost države postavlja v nezavidljiv položaj. Nastale bodo namreč nepopravljive posledice za varnost in mednarodno kredibilnost Slovenije, so prepričani na Morsu.

Zadržanje izvajanja omenjenega zakona bi sicer imelo že v tem mesecu povsem konkretno posledico, saj bi bili prisiljeni zaustaviti proces nabave novega transportnega letala, kjer so postopki v sklepni fazi, so navedli. "Odlaganje izvajanja procesov nabave lahko bistveno zamakne dobavo specifičnih vojaških zmogljivosti," so še opozorili.

Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo ustavno sodišče dokončno odločilo brez odlašanja v čim krajšem možnem roku. V nasprotnem primeru bi tako rekoč dodatno leto izgubile vse ključne obrambne investicije, s tem pa bi se še poglobilo sedanje protiustavno stanje, so še prepričani na Morsu.

Mesec pozdravlja odločitev sodišča

Koordinator Levice pozdravlja odločitev ustavnega sodišča. Uradno s tem še ni seznanjen, a po oceni Levice bi to pritrdilo njihovim opozorilom, da je bila prepoved referenduma o tem zakonu "eno najbolj nedemokratičnih dejanj v zgodovini Slovenije".

Mesec je v današnji izjavi novinarjem v DZ spomnil, da v tem primeru do končne odločitve ustavnega sodišča v tej zadevi minister za obrambo Matej Tonin "ne bo mogel kupovati orožja za 780 milijonov evrov, ki bi ga rad s tem zakonom, niti sklepati pogodb".

Peter Jančič
Mnenja Laži brez mask in izginuli Jack Ma

To v Levici pozdravljajo, obenem pa ugotavljajo, da to pritrjuje njihovim opozorilom, da "je bila prepoved referenduma o 780-milijonski nabavi orožja eno od najbolj nedemokratičnih dejanj v zgodovini Slovenije". "Ne more katera koli vlada preprosto odločiti, da ljudstvu vzame ustavno zagotovljeno pravico do referenduma zato, ker v gibanjih javnega mnenja opaža, da 75 odstotkov javnosti nekemu zakonu nasprotuje," je dejal Mesec.

Odločitev ustavnega sodišča po njegovih besedah berejo predvsem kot resen opomin "nedemokratom v vladi z Janezom Janšo na čelu, ki ga na žalost tu posnema tudi minister Tonin". V Levici upajo, da bo ustavno sodišče čim prej končalo postopke.

Ne spreglejte