Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2024,
11.18

Osveženo pred

3 dni, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,31

Natisni članek

Natisni članek

Matej Accetto mandati predsednik ustavno sodišče

Četrtek, 24. 10. 2024, 11.18

3 dni, 1 ura

Novi predsednik ustavnega sodišča je Rok Čeferin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,31
Rok Čeferin | Za novega predsednika ustavnega sodišča je bil izvoljen Rok Čeferin.  | Foto STA

Za novega predsednika ustavnega sodišča je bil izvoljen Rok Čeferin.

Foto: STA

Ustavno sodišče je danes na upravni seji izvedlo volitve za predsednika ustavnega sodišča. Za naslednjega predsednika je bil izvoljen dosedanji podpredsednik ustavnega sodišča Rok Čeferin. Funkcijo predsednika bo nastopil 16. decembra 2024, ko bo dosedanjemu predsedniku Mateju Accettu potekel triletni mandat. 

Predsednika ustavnega sodišča izvolijo ustavni sodniki izmed sebe za dobo treh let. Glasovanje je tajno, za izvolitev pa je potrebna večina glasov vseh ustavnih sodnikov. Če nobeden od kandidatov ni izvoljen v prvem krogu, se v drugi krog glasovanja uvrstita kandidata, ki sta prejela največ glasov. Na enak način se opravijo volitve podpredsednika ustavnega sodišča, so za STA opisali na ustavnem sodišču.

Kot so še pojasnili, poslovnik ustavnega sodišča določa, da mora ustavno sodišče volitve predsednika opraviti praviloma trideset dni pred iztekom mandata prejšnjemu predsedniku.

Podpredsednika bodo volili novembra

Rok Čeferin je funkcijo ustavnega sodnika nastopil 28. septembra 2019, funkcijo podpredsednika ustavnega sodišča pa 16. decembra 2021.

Novega podpredsednika ustavnega sodišča, ki bo nasledil Čeferina, bodo ustavni sodniki volili predvidoma sredi novembra. Postopek volitev je enak kot za predsednika, so pojasnili na ustavnem sodišču.

predsednik ustavnega sodišča Matej Acceto
Novice Accetto: Vsaka neizvršena odločba je črna pika pri spoštovanju načela pravne države

Mogoč bi bil tudi vnovični mandat

Po poteku triletnega mandata je lahko isti ustavni sodnik ponovno izvoljen za predsednika, kar se doslej sicer še ni zgodilo.

Prejšnji predsednik Matej Accetto, ki je bil 12. predsednik ustavnega sodišča, je bil za izvoljen 8. novembra 2021, triletni mandat pa je nastopil 16. decembra tega leta.

Po pisanju Dela pa je Accetto tudi eden od sedmih kandidatov, ki se potegujejo za funkcijo sodnika Sodišča EU, kjer je leta 2003 več mesecev opravljal funkcijo stažista.

Kdo je Rok Čeferin?

Rok Čeferin, ki bo decembra postal novi predsednik ustavnega sodišča, izhaja iz znane odvetniške družine. Kot odvetnik je deloval zlasti na področju civilnega prava in prava človekovih pravic. 

Danes 60-letni Čeferin ob imenovanju za ustavnega sodnika tudi javnosti ni bil neznan in je svoje mnenje pogosto delil z javnostjo tudi skozi medije. Ob izvolitvi leta 2019 je vladajočo koalicijo prepričal tudi zaradi svojih stališč glede omejevanja sovražnega govora in kot specialist za medijsko pravo. 

V času delovanja na ustavnem sodišču se je moral Čeferin večkrat izločiti. Kot so pojasnili na ustavnem sodišču, bo izločen vedno, ko stranko zastopa odvetniška družba Čeferin, denimo med odločanjem v primeru ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Čeferin je leta 1989 diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Istega leta se je kot odvetniški pripravnik zaposlil v odvetniški pisarni Petra Čeferina v Grosupljem in po opravljenem pravosodnem izpitu v tej pisarni nadaljeval delo kot odvetnik.

Z očetom Petrom in bratom Aleksandrom so odvetniško pisarno preoblikovali v Odvetniško družbo Čeferin in partnerji, v kateri je do nastopa funkcije ustavnega sodnika skoraj 30 let opravljal odvetniški poklic predvsem na področju civilnega prava in prava človekovih pravic. Ves čas od ustanovitve navedene odvetniške družbe je tudi sodeloval pri njenem vodenju kot eden od direktorjev.

Leta 2012 je doktoriral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, od leta 2015 pa na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani predava študentom novinarstva o svobodi tiska in njenih mejah.

V okviru pravne fakultete je sodeloval pri pripravi komentarja kazenskega zakonika. Kot član komisije je sodeloval pri pripravi sprememb in dopolnitev zakona o medijih, s strokovnimi prispevki pa sodeluje tudi na posvetih in konferencah. Njegova bibliografija obsega več kot 50 enot v sistemu COBISS.
Matej Accetto
Novice Accetto: Ustavno sodišče veliko dela, a število zadev je neobvladljivo
Rok Čeferin
Novice Rok Čeferin je novi podpredsednik ustavnega sodišča
Klemen Jaklič
Novice Accetto je novi predsednik ustavnega sodišča, Jaklič je volitve bojkotiral
Rok Čeferin
Novice KPK pri ustavnem sodniku Čeferinu ni ugotovila kršitev
Ne spreglejte