Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča PREDSTAVNIŠTVO EVROPSKE KOMISIJE V RS

Natisni članek

slovensko predstavništvo Evropske komisije Evropska komisija ogled advertorial govor Ursula von der Leyen Evropska unija

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Ursula von der Leyen v pomembnem govoru omenila tudi Slovenijo

Vsebino omogoča PREDSTAVNIŠTVO EVROPSKE KOMISIJE V RS
Ursula Von der Leyen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Solidarnost ob naravnih katastrofah, pomoč Ukrajini, spodbujanje gospodarstva, soočanje s podnebnimi spremembami in zaščita demokracije - to so bile osrednje točke govora predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je spregovorila o dosežkih EU v času njenega mandata in predstavila načrte za prihodnost. 

"V Evropski uniji smo se z zelenim dogovorom odzvali na klic zgodovine. Letošnje poletje je bilo bridek opomnik, zakaj je bil ta potreben. Ekstremno vreme je povzročilo kaos v Grčiji, Španiji, Bolgariji in Sloveniji. Ko stopamo v naslednjo fazo izvajanja zelenega dogovora, zagotavljamo, da bomo hkrati še naprej podpirali evropsko industrijo," je dejala Ursula von der Leyen.

"Evropa bo naredila vse, da ohrani svojo konkurenčno prednost," je povedala in dodala, da bo nekdanjega predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija pooblastila za pripravo poročila o prihodnosti evropske konkurenčnosti.

V zvezi s podporo evropski industriji je zagotovila, da bo EU okrepila boj proti nepoštenim gospodarskim praksam Kitajske, ki na evropski trg pošilja izdelke, proizvedene po nizkih standardih in s pomočjo obilnih subvencij kitajske države. Poudarila je, da bo EU sprožila preiskavo glede kitajskih subvencij za električna vozila.

Žalostna zgodba Ukrajinke, ki je umrla v ruskem napadu

Glede ruske agresije na Ukrajino je povedala zgodbo Ukrajinke, ki se je z otrokom napotila na varno na Češko. Ko je na meji dobila žig v potni list, je zajokala. Ker sin tega ni razumel, mu je pojasnila, da joče, ker je doma, saj je začutila, da je Evropa njen dom. Kasneje se je v Ukrajino vrnila, da bi dokumentirala ruske zločine, a je med večerjo s prijatelji umrla v ruskem raketnem napadu. Z njo je bil takrat tudi prijatelj iz Kolumbije, ki je napad preživel in se je danes udeležil seje v Bruslju.

Dodala je še, da so ukrajinski begunci v Evropi še naprej dobrodošli.

Kako bodo uredili migracije

Na področju migracij je zatrdila, da potrebujemo novo zakonodajo, v okviru katere bodo okrepili pregon tihotapcev. Dejala je, da so države EU blizu dogovora o paktu o azilu in miogracijah, v katerem naj bi uresničili pravo ravnovesje med varovanjem meja in zaščito oseb. Napovedala je tudi nove sporazume z državami, kot je Tunizija.

Želi uveljavitev načela "ne pomeni ne"

Pri pravicah žensk je izpostavila uveljavitev enakega plačila za enako ne glede na spol in uveljavitev spolnih kvot v upravnih odborih družb. Hkrati je napovedala še bolj okrepljen bolj proti nasilju nad ženskami in uveljavitev načela "ne pomeni ne" v zvezi s spolnim nasiljem.

EU torej ostaja unija vrednot: solidarnosti, socialne pravičnosti in demokracije. V letu, ko praznujemo 30. obletnico enotnega trga EU in ki ga je Unija razglasila za evropsko leto spretnosti, vse bolj postaja jasno tudi, da so evropske politike motor konkurenčnosti evropskega gospodarstva ter temelj blaginje državljank in državljanov EU.  
Ne spreglejte