Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
14. 4. 2024,
15.16

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

Natisni članek

Matjaž Han Socialni demokrati Uroš Jauševec

Nedelja, 14. 4. 2024, 15.16

2 tedna, 1 dan

Uroš Jauševec izstopil iz stranke SD

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75
Uroš Jauševec | Uroš Jauševec je že pred kongresom na omrežju X zapisal, da sta Han in Sebastjan Selan, ki je bil kandidat za generalnega sekretarja stranke, del problema in ne rešitve. | Foto STA

Uroš Jauševec je že pred kongresom na omrežju X zapisal, da sta Han in Sebastjan Selan, ki je bil kandidat za generalnega sekretarja stranke, del problema in ne rešitve.

Foto: STA

Nekdanji generalni sekretar stranke SD Uroš Jauševec je dan po izvolitvi Matjaža Hana za novega predsednika stranke izstopil iz Socialnih demokratov, nam je potrdil v telefonskem pogovoru. Kongres so zaznamovali tudi zapleti. Neznanka zato ostajajo še imena dveh članov v nadzornem odboru in sedmih članov predsedstva stranke.

Matjaž Han
Novice Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov

Stranki je v zapisu na Facebooku očital nepravilnosti na kongresu in dodal, da so jo prevzeli primitivizem in "kšeftarstvo" ter popolna nesposobnost in nenačelnost.

Poudaril je še, da si bo verjetno do konca življenja očital, da mu propada stranke ni uspelo preprečiti.

h | Foto:

Matjaž Han, izjava pred kongresom SD.
Novice Matjaž Han bo kandidiral za mesto predsednika SD #video

Jauševec je sicer že pred kongresom na omrežju X zapisal, da sta Han in Sebastjan Selan, ki je bil kandidat za generalnega sekretarja stranke, del problema in ne rešitve.

Han: Znam poslušati kritike

Matjaž Han je na sobotnem maratonskem volilnem kongresu SD v Ljubljani v drugem krogu glasovanja premagal Milana Brgleza. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Brglez prejel 172. Aktualni gospodarski minister je tako na čelu stranke zamenjal dosedanjo predsednico in zunanjo ministrico Tanjo Fajon.

Na kongresu je po poročanju STA požel veliko kritik predvsem zaradi poznega vstopa v tekmo za predsednika SD, saj je kandidaturo najavil le dan pred kongresom. "Znam poslušati kritike," je dejal po kongresu. "Želel bi si samo, da se mogoče en teden ne ruši predsednika SD," je pristavil.

Eden od očitkov na kongresu je bil tudi ta, da stranka s Hanom na čelu ne bo prekinila s spornimi praksami, ki so jo na ta kongres pripeljale. "No, ti, ki to govorijo, se pač motijo," je dejal Han.

Kongres zaznamovali tudi zapleti

Kongres so med drugim zaznamovali tudi dolgo štetje glasov in zapleti z glasovnicami za člane predsedstva. Čas med čakanjem na preštete glasove pa so si delegati med drugim krajšali celo s pripovedovanjem šal, recitiranjem Prešerna in branjem vremenskih pregovorov. Po 15 urah kongresa so ga prekinili zaradi premajhnega števila prisotnega članstva. Neznanka tako ostajajo še imena dveh članov v nadzornem odboru in sedmih članov predsedstva stranke.

Zaradi napake pri seštevku glasov iz prvega kroga glasovanja za člane predsedstva je bil po poročanju N1 v drugi krog uvrščen napačen kandidat. Šlo naj bi za Samerja Khalila, namesto njega pa bi se moral v drugi krog omenjenega glasovanja uvrstiti Denis Sarkič.

 

Ne spreglejte