Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 4. 2020,
12.01

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

49

Natisni članek

smrt Alojz Uran

Sobota, 11. 4. 2020, 12.01

4 leta

Umrl je upokojeni nadškof Alojz Uran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

49

Alojz Uran | Foto STA

Foto: STA

Umrl je upokojeni ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojz Uran, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. Uran, ki je bil že dalj časa bolan, je s funkcije odstopil novembra 2009. Zaradi izrednih razmer koronavirusa bo pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici. Ko bo nevarnost virusa minila, bodo zanj opravili slovesno mašo zadušnico v ljubljanski stolnici.

"Sporočamo vam, da je Nebeški Oče danes, 11. aprila 2020, poklical k sebi upokojenega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Alojza Urana," so zapisali v Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

Petinsedemdesetletni Uran je bil zaradi zdravstvenih težav že dalj časa v bolnišnici. Po dveh srčnih operacijah na začetku februarja je njegovo zdravstveno stanje še dodatno poslabšala pljučna embolija.

Zaradi izrednih razmer v obdobju koronavirusa bo pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici. Ko bo nevarnost virusa minila, bodo zanj opravili slovesno mašo zadušnico v ljubljanski stolnici.

"Molite, naj Gospod stori, kar je zame najbolje"

Nadškof metropolit Stanislav Zore je ob smrti sobrata zapisal: "Na veliko soboto naš Gospod Jezus Kristus počiva v grobu. Kristjani se s hvaležnostjo spominjamo njegove daritve na križu, ko nam je izkazal ljubezen do konca – do tiste čudovite prošnje: 'Oče, odpusti jim.' To nam razodeva, kako daleč gre Božja ljubezen. Nič je ne zaustavi. Nič in nihče. V to ljubezen se je v današnjem jutru preselil zaslužni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran. Že dobre tri mesece ga je bolezen pridruževala Gospodovemu trpljenju. Prestal je več operacij. Vse je nosil v veliki vdanosti v Božjo voljo. 'Molite, naj Gospod stori, kar je zame najbolje.' V zadnjem času je bil Jezusu pridružen tudi v njegovi osamljenosti, saj ga zaradi razmer nismo mogli obiskovati. Tudi to je sprejel kot del svoje daritve.

Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega življenja. Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega duhovništva in škofovstva. In Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega dobrega in veselega srca. Naj ga Gospod sprejme v svoje kraljestvo, vse vas pa vabim, da zanj molimo in darujemo svete maše. Naj počiva v miru."

Janša: Upokojeni nadškof Uran je deloval v dobrobit slovenskega naroda

Premier Janez Janša je ljubljanskemu nadškofu metropolitu Stanislavu Zoretu danes izrekel iskreno sožalje ob smrti upokojenega nadškofa Alojza Urana. Uran je bil eden pomembnih gradnikov slovenske Cerkve in je deloval v dobrobit slovenskega naroda, je poudaril Janša.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je Janša v telefonskem pogovoru z Zoretom poudaril, da je bil Uran s svojim zgledom, odprtostjo in neumorno voljo eden pomembnih gradnikov slovenske Cerkve.

"Katoliško občestvo je izgubilo predanega pastirja, ki je s svojimi dejanji deloval v dobrobit slovenskega naroda," je še dejal premier.

Ljubljanski nadškof postal leta 2004

Urana je papež Janez Pavel II. 25. oktobra 2004 imenoval za ljubljanskega nadškofa metropolita, umeščen pa je bil 5. decembra 2004 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Uran je bil 34. rezidencialni škof ljubljanske nadškofije in četrti metropolit po obnovi ljubljanske metropolije leta 1969 ali peti metropolit v zgodovini ljubljanske (nad)škofije.

Papež Benedikt XVI. je 28. novembra 2009 sprejel odpoved službi ljubljanskega nadškofa Urana.

Po uradni upokojitvi se je nadškof Uran z velikim veseljem in gorečnostjo posvetil duhovnemu spremljanju različnih skupin na številnih romanjih. Poletne mesece je običajno preživljal na božjepotnih Svetih Višarjah, kjer je s posebno domačnostjo sprejemal Marijine častilce, maševal in spovedoval. V ljubljanski nadškofiji je bil rad v pomoč pri birmovanju in drugih župnijskih slovesnostih. Med ljudmi bo ostal v trajnem spominu zlasti po svojem izrednem pevskem talentu, lepem glasu in svoji topli, dobrodušni človeški naravi. Rad se je srečeval z ljudmi in kmalu je s svojim vedrim razpoloženjem spodbudil, da se je oglasila ljudska pesem, so še sporočili iz SŠK.

Pahor izrazil sožalje Zoretu in SŠK

Sožalje aktualnemu nadškofu Zoretu in Slovenski škofovski konferenci je že izrazil predsednik republike Borut Pahor.

Ne spreglejte