Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2021,
11.05

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

16

Natisni članek

smrt Lovro Šturm

Četrtek, 2. 12. 2021, 11.05

2 leti, 4 mesece

Umrl je Lovro Šturm

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

16

Lovro Šturm | Lovro Šturm je bil strokovnjak na področju upravnopravnih znanosti in javne uprave ter avtor več kot 50 samostojnih publikacij in 120 znanstvenih razprav, med drugim tudi s področja prava okolja, varstva človekovih pravic in svoboščin. | Foto STA

Lovro Šturm je bil strokovnjak na področju upravnopravnih znanosti in javne uprave ter avtor več kot 50 samostojnih publikacij in 120 znanstvenih razprav, med drugim tudi s področja prava okolja, varstva človekovih pravic in svoboščin.

Foto: STA

Zjutraj je v 84. letu starosti umrl Lovro Šturm. Nekdanji ustavni sodnik, šolski in pravosodni minister ter predsednik Zbora za republiko je kot pravni strokovnjak prispeval k demokratizaciji v Sloveniji. Lani je za izjemen prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti iz rok predsednika republike prejel tudi odlikovanje srebrni red za zasluge.

Doktor pravnih znanosti Lovro Šturm je bil redni univerzitetni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Med letoma 1990 in 1998 je bil sodnik ustavnega sodišča, med letoma 1997 in 1998 tudi njegov predsednik. Bil je redni profesor Fakultete za državne in evropske študije v Kranju, šolski minister v vladi Andreja Bajuka in minister za pravosodje v prvi vladi Janeza Janše. Bil je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.

Deloval je kot ekspert in konzultant v mednarodnih organizacijah OECD v Parizu (od 1976 do 1979), OZN v New Yorku (od 1977 do 1988) in v Evropskem centru za koordinacijo raziskovanj na področju družbenih znanosti na Dunaju (od 1984 do 1987).

Od leta 1998 do leta 2013 je bil predsednik Društva slovenske komisije pravnikov – Slovenske sekcije Mednarodne komisije pravnikov.

Bil je tudi direktor Inštituta za pravo človekovih pravic in predsednik Zbora za republiko.

Dobitnik srebrnega reda za zasluge

Za izjemen prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti je leta 2020 prejel srebrni red za zasluge Republike Slovenije. Kot so v utemeljitvi k nagradi zapisali v uradu predsednika republike, je Šturm s svojim znanjem in ugledom pomembno prispeval k demokratizaciji Slovenije že v prelomnem času pred letom 1990. S številnimi prispevki in predlogi je sodeloval pri preoblikovanju ustavnega sistema in prehodu v ustavno demokracijo.

Lovro Šturm je februarja lani na slovesnosti v predsedniški palači iz rok Boruta Pahorja prejel srebrni red za zasluge. | Foto: STA , Lovro Šturm je februarja lani na slovesnosti v predsedniški palači iz rok Boruta Pahorja prejel srebrni red za zasluge. Foto: STA , Bil je avtor številnih knjig in člankov. Njegovi najpomembnejši znanstveni prispevki so bili med drugim na področju zakonitosti delovanja uprave, ustavnosodnega varstva človekovih pravic, pravnega varstva osebnih podatkov in okolja.

Ne spreglejte