SiolNET. Novice Slovenija
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

UKC le v desetih dneh do novih zmogljivosti za bolnike s covid-19#video

2,33

termometer

V ljubljanskem UKC so danes odprli nove prostore za bolnike s covid-19, od katerih prvi pridejo že danes. V 10 dneh so pripravili prostor in namestili vanj 56 postelj, zmogljivosti pa bo mogoče na tej lokaciji razširiti tako, da bo mogoče sprejeti do 100 bolnikov, je generalni direktor UKC Janez Poklukar dejal v videoizjavi, ki so jo poslali iz UKC.

Ureditev prostorov za bolnike s covid-19 v desetih dneh je po njegovih besedah nov presežek in odraža trenutni položaj, v katerem so se znašli. Na novi lokaciji v bolnišnici bodo zagotovljeni vsa prehrana, čiščenje, zbiranje odpadkov na primeren način in logistika. Če se bo komu od bolnikov zdravstveno stanje namreč poslabšalo in bo potreboval intenzivno zdravljenje, bo slednje mogoče nadaljevati že tu, je pojasnil.

Poleg tega so na novi lokaciji vse napeljave, kisik, prezračevaje, tako da gre po njegovi oceni s tega vidika za najbolj optimalno rešitev za Ljubljano in Slovenijo sploh, piše STA.

Zdaj dve coni, v načrtu jih je šest

Zdaj sta v novih prostorih dve coni, v načrtu pa je izdelava skupno šestih con za bolnike s covid-19. Še štiri bodo odpirali postopno. V vsako od con bo mogoče namestiti 25 bolnikov, je povedal.

Zahvalil se je izvajalcem, ki so na lokaciji delali 16 ur dnevno, Gospodarskemu razstavišču in Mestni občini Ljubljana, Slovenski vojski, Civilni zaščiti in celotni ekipi Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. "UKC še ni imel tako dobre ekipe, kot jo ima danes," je poudaril.

Janez Poklukar Foto: STA

Zdaj po njegovih besedah ni čas za malodušje, ampak za pozitivno energijo. "Sporočilo današnjega dne je, da skupaj zmoremo in da moramo širiti pozitivno energijo," je povabil.

V UKC po njegovih besedah vidijo dodano vrednost v izhodni strategiji, saj se bo treba po doseženem vrhu epidemije covid-19 vrniti v običajne tirnice in zagotoviti vsem prebivalcem, ki bodo to potrebovali, ustrezne storitve in tudi krajše čakalne vrste, piše STA.

12 let čakali na dokončanje

Zaposleni v UKC so po njegovih besedah 12 let čakali, da dokončajo nove prostore. Glede na vizijo UKC bodo na tej lokaciji po koncu epidemije postavili 44 enot intenzivne terapije in štiri operacijske dvorane.

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da so trenutno zasedene vse postelje, ki so namenjene bolnikom s covid-19, minimalna rezerva je še v intenzivnih posteljah. Zdravstveno osebje si po njenih zagotovilih prizadeva, da gredo bolniki domov, ko je čas za to, piše STA.

Tatjana Lejko Zupanc Foto: STA

Kader v bolnišnici, ki dela prek običajnih obremenitev, je že utrujen. Vendar je prepričana, da bodo zdravstveni delavci dali vse od sebe in poskrbeli za bolnike, tako da noben ne bo ostal brez ustrezne oskrbe. Potrebe po zdravstveni obravnavi bolnikov s covid-19 se bodo sicer po njeni oceni v naslednjih dneh še povečevale, tako da v prihodnjem tednu pričakuje podobno stanje kot v zadnjih dneh.

V bolnišnici po navedbah strokovne direktorice UKC Jadranke Buturović Ponikvar potrebujejo vrhunske kadre. Potrebno je sodelovanje slehernega, vsi se med seboj povezujejo, delujejo konstruktivno. Pomanjkanje kadra pa rešujejo s prerazporejanjem z različnih oddelkov na te nove oddelke za bolnike s covid-19, je pojasnila.

Odprtje novih prostorov je na Twitterju pozdravil tudi premier Janez Janša. Objavil je videoposnetek urejanja novih prostorov in ob tem zapisal: "Da se, če se zna in hoče," še piše STA.

Koronavirus infekcijska klinika Novice V soboto potrdili 889 okužb, umrlo 23 bolnikov

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin