SiolNET. Novice Slovenija
1,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Türk v boju za generalnega sekretarja ZN popravil zadnji rezultat

1,63

termometer

Danilo Türk
Foto: Ana Kovač

Slovenski kandidat za novega generalnega sekretarja ZN Danilo Türk se je v četrtem krogu neformalnega glasovanja v Varnostnem svetu ZN danes uvrstil na šesto mesto s sedmimi glasovi podpore, šestimi negativnimi in dvema nevtralnima. Na prvo mesto se je ponovno uvrstil Portugalec Antonio Guterres.

Türk je po glasovanju sporočil, da je zadovoljen s porastom podpore njegovi kandidaturi in dvema glasovoma več kot ob zadnjem glasovanju. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, postopoma nastaja ožja skupina kandidatov za nadaljnje pogovore in naslednje faze glasovanja, ki bo predvidoma 26. septembra. "Do takrat se bodo odvili številni pomembni pogovori o kandidaturi, zlasti v tednu visokega zasedanja Generalne skupščine ZN. Potem bo slika verjetno že jasnejša," je dodal.

Države članice Varnostnega sveta so tudi tokrat pri imenu kandidata nakazale, ali kandidaturo spodbujajo, odsvetujejo ali nimajo mnenja. Ker je bila anketa anonimna, ponovno ni jasno, ali je glas proti kandidatu prišel od stalne članice s pravico veta. Portugalec Antonio Guterres je tokrat dobil 12 glasov spodbude, dva glasova proti in enega nevtralnega. V prejšnjem, tretjem krogu je dobil 11 glasov spodbude, tri negativne in enega nevtralnega.

Tako kot v tretjem krogu se je tudi v četrtem na drugo mesto uvrstil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak. Srb Vuk Jeremić je ostal na tretjem mestu z devetimi glasovi podpore, štirimi negativnimi in dvema nevtralnima.

Türku kandidaturo odsvetuje šest držav

Nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk je bil v prvem krogu drugi, v tretjem je nazadoval na osmo mesto, zdaj pa se je povzpel za dve in se uvrstil na šesto mesto za Bolgarko Irino Bokovo. Dva nevtralna glasova iz tretjega kroga sta se preselila k skupaj sedmim pozitivnim, še vedno pa mu kandidaturo odsvetuje šest držav.

Za Türkom so se do desetega mesta zvrstile preostale štiri kandidatke. Argentinka Susana Malcorra s sedmimi pozitivnimi, sedmimi negativnimi in enim pozitivnim glasom, Novozelandka Helen Clark (6-7-1), Kostaričanka Christiana Figueres (5-10-0) in Moldavka Natalia Gherman (3-11-1). Naslednja anonimna anketa bo predvidoma 26. septembra na koncu splošne razprave svetovnih voditeljev, prvi teden oktobra pa se bodo glasovnice pobarvale in takrat se bo krog kandidatov začel bolj ožiti.

Varnostni svet ZN naj bi predvidoma oktobra izbral kandidata, ki bo 1. januarja 2017 nasledil Ban Ki Mun, in ime posredoval v potrditev 193-članski Generalni skupščini ZN.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin