Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 4. 2018,
20.40

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

doping UKC Maribor policija

Torek, 10. 4. 2018, 20.40

6 let

Trgovanje s poživili: v UKC Maribor dvomijo o ocenah kriminalistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
doping thumb | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evidence Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor kažejo, da bi zdravstveni delavec, ki ga policija sumi trgovanja z nedovoljenimi snovmi v športu, lahko od njih odtujil največ tri odmerke zdravila Aranesp. Zato po besedah direktorja Vojka Flisa domnevajo, da je, če so obtožbe resnične, sporne snovi dobil nekje drugje.

Flis je na današnji seji sveta UKC Maribor pojasnil, da v kliničnem centru obstaja več točk nadzora nad zdravili. Med drugim morajo biti zdravila na oddelku zaklenjena v določeni omari, dostop do njih je natančno opredeljen, zdravila na vozičkih so pod stalnim nadzorom medicinske sestre, ki je odgovorna za delitev terapije bolniku.

Imel je možnost, da zapiše, da je zdravilo dal bolniku, v resnici pa ga je odtujil

Šestintridesetletni Mariborčan, zaradi njegovega spornega početja je bila 4. aprila v UKC Maribor opravljena kriminalistična preiskava, je delal na oddelku za pljučne bolezni, kjer je opravljal naloge diplomirane medicinske sestre. Na oddelku je delil zdravila in bil tudi odgovorna oseba za delitev terapije. "Kot zadnji člen v verigi je imel možnost, da zapiše, da je zdravilo bolniku dal, v resnici pa ga je morebiti odtujil," priznavajo v kliničnem centru.

Ob tem so poudarili, da na tem mestu ni mogoče vzpostaviti natančnega nadzora. "Povsem natančnega in zanesljivega nadzora prav v obdobju aplikacije zdravil nima nobena bolnišnica," je povedal Flis in dodal, da je odgovornost vsakega zdravstvenega delavca, da korektno opravlja svoje delo. "Tu je ključno zaupanje," je prepričan.

UKC Maribor: Material nam ne odteka

Kljub temu v UKC Maribor dvomijo o ocenah kriminalistov, da je osumljeni večino nedovoljenih snovi, ki jih je nato posredoval športnikom, pridobil na svojem delovnem mestu, torej v UKC Maribor. Pregled stanja namreč kaže, da je bilo v obdobju od 14. septembra lani do 27. marca letos, na katerega se nanaša kriminalistična preiskava, iz centralne lekarne UKC Maribor na pljučni oddelek poslanih 14 vial (odmerkov) zdravila Aranesp, ki vsebuje prepovedano snov darbepoetin. Enajst jih je bilo pozneje vrnjenih v lekarno, tri so bile porabljene.

Podobno naj bi veljalo tudi za druga zdravila, izsledena v kriminalistični preiskavi. "Evidence kažejo zgolj možnost, da je osumljeni B. Š. v šestih mesecih z oddelka odtujil tri viale Aranespa," je poudaril Flis. "Trditve, da gre za odtujitev velike količine zdravil in da v UKC Maribor ni evidenc o porabi zdravil, niso resnične," je dodal. "Material nam ne odteka!"

Kriminalisti so med preiskavo med drugim zasegli še zdravila Dexamethason, Apaurin, Morfin in Helex. 36- in 52-letni Mariborčan, domnevno atletski trener, naj bi z njimi oskrbovala tako aktivne kot rekreativne športnike. Prvi je zdaj v priporu, drugi v hišnem priporu. "Hkrati z uvedbo ustreznega delovnopravnega postopka bo delavcu vročena tudi prepoved opravljanja dela," napovedujejo v UKC Maribor.
Ne spreglejte