Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 9. 2018,
9.21

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

8

Natisni članek

odvzem nezakonitega premoženja Franc Kangler tožilstvo Janez Janša Janez Janša

Torek, 11. 9. 2018, 9.21

5 let, 7 mesecev

Tožilstvo umika tožbe v postopkih odvzema nezakonitega premoženja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

8

Franc Kangler | Tožilstvo je umaknilo pritožbo v postopku zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja | Foto STA

Tožilstvo je umaknilo pritožbo v postopku zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja

Foto: STA

Specializirano državno tožilstvo je umaknilo devet tožb po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in eno pritožbo. K temu jih je prisilila julijska odločitev ustavnega sodišča. Kot poročajo mediji, so med drugim umaknili pritožbo v postopku zoper Franca Kanglerja, pričakovati je tudi umik tožb zoper Janeza Janšo in še nekatere znane osebe.

Ustavni sodniki so julija razveljavili 57. člen zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki je omogočal, da tožilstvo preveri tudi zakonitost premoženja tistih osumljencev, obtožencev in obsojencev kataloških kaznivih dejanj, pri katerih se je predkazenski ali kazenski postopek začel že pred uveljavitvijo zakona.

Po sodbi ustavnih sodnikov zakon za nazaj ne sme več veljati, temveč lahko tožilci pod drobnogled vzamejo le premoženje tistih osumljencev, obtožencev in obsojencev, ki so kaznivo dejanje zagrešili po 29. novembru 2011, ko je zakon o odvzemu premoženja začel veljati. S sodbo ustavnih sodnikov je postalo jasno, da bo marsikateri postopek padel.

Balkanski bojevnik
Novice Šok za tožilstvo: veseli dan za osumljene nezakonitega bogatenja

Na Specializiranem državnem tožilstvu, ki vodi postopke po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, so takoj po prejetju ustavne odločbe začeli pregledovati vse zadeve, ki so v obravnavanju pred sodiščem v Ljubljani. Za časnik Dnevnik so pojasnili, da so že umaknili tiste tožbe, pri katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno pred 29. novembrom 2011. Do zdaj so tako umaknili skupno devet tožb in eno pritožbo, navaja Dnevnik.

Andrej Lovšin
Novice Čigavo premoženje je bilo na muhi tožilstva: paroha, trgovcev z orožjem, drogo in belim blagom ...

Na tožilstvu konkretnih imen sicer niso navedli. Po informacijah Dnevnika se umik pritožbe nanaša na postopek zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, med devetimi tožbami pa naj bi bili "težkokategorniki". Glede na čas storitve očitanih kaznivih dejanj je tako mogoče sklepati, da sta ali bosta umik tožbe dočakala predsednik SDS Janez Janša, pri katerem je specializirano državno tožilstvo ugotovilo razliko med realnimi prihodki in dejansko porabo v vrednosti nekaj več kot pol milijona evrov, ter nekdanji prvi mož Intereurope Andrej Lovšin.

Bonaire, Igor Jurančič
Novice Nekdanjemu šefu ljubljanskih urbanistov tožilci odvzemajo vilo na Karibih

Odvetnik družbe Čeferin Andrej Pohar, ki v postopkih po zakonu o odvzemu premoženja zastopa več strank, je za časnik Delo potrdil, da je prejel umik tožbe za nekdanjega direktorja agencije za pošto in elektronske komunikacije Tomaža Simoniča, ki mu je tožilstvo očitalo okoli 175 tisoč evrov premoženja nezakonitega izvora, ter zoper Marijo, Mateja in Ano Zagožen, dediče nekdaj vidnega člana SDS Jožeta Zagožna, ki se je zaradi očitkov o jemanju podkupnin znašel tudi v postopku v zadevi Patria.

Kot smo že poročali na Siol.net, bi se lahko tožb za povrnitev premoženja nezakonitega izvora rešila tudi eden od obsojenih v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić in paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković, ki je bil junija lani obsojen na šest mesecev pogojne kazni zapora zaradi poneverbe okoli 32.500 evrov. 


Kot smo še poročali, bodo lahko vsi tisti, ki jim je tožilstvo prepovedalo razpolagati s premoženjem, v kazenskem postopku pa so se znašli pred novembrom 2011, državo tožili za odškodnino. Sodba ustavnega sodišče namreč pomeni, da jim je tožilstvo premoženje "zamrznilo" na podlagi neustavnega člena zakona.

 

Ne spreglejte