Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 8. 2017,
11.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

5

Natisni članek

Zoran Janković tožilstvo Lekarna Ljubljana

Torek, 22. 8. 2017, 11.44

6 let, 7 mesecev

Tožilstvo o zadevi Janković in farmacevtka: Razkritje ne pomeni nove prakse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

5

Zoran Janković | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Odločitev v eni zadevi nikakor ne pomeni uvajanja nove, ustaljene prakse posredovanja kazenskih ovadb, so na vprašanje v zvezi s primerom posredovanja vsebine ovadb zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića portalu Pod črto zatrdili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Spletni portal Pod črto je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobil kopije več kazenskih ovadb, ki jih je proti Jankoviću in podjetju Electa inženiring na specializirano državno tožilstvo vložil nacionalni preiskovalni urad.

Tožilstvo je zahtevo portala po posredovanju ovadb sprva zavrnilo, a je v drugem koraku postopka tožilka specializiranega državnega tožilstva Blanka Žgajnar, ki primere usmerja, podala mnenje, da zahtevane dokumente mediju lahko posredujejo, saj to naj ne bi vplivalo na postopek.

Kot so pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu, državni tožilci v zadevah na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja praviloma podajo svoje mnenje, končna odločitev je na strani uradne osebe za dostop do informacij javnega značaja. Tako je bilo tudi v primeru Janković. Generalni državni tožilec pa o zadevi ni bil obveščen.

Poraja se tudi vprašanje, kaj omenjeno razkritje v primeru Jankovića pomeni za vse druge postopke, ki jih vodijo organi pregona in sodišča, predvsem v smislu, ali bo odslej torej vse lahko javno dostopno. Na vrhovnem državnem tožilstvu so zatrdili, da ne.

"Kot smo že večkrat poudarili, si bomo glede informacij javnega značaja prizadevali, da bi bila praksa v predkazenskih in kazenskih postopkih v zadevah, ki niso odprte za javnost, po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja čim bolj restriktivna," so zapisali.

Farmacevtka naj bi župana sama kontaktirala v začetku julija 2014, saj je za najem stanovanjskega posojila potrebovala zaposlitev za nedoločen čas. Stik naj bi vzpostavila prek SMS-sporočila, temu sta sledila županov klic in še isti večer sestanek v njegovi pisarni. Tam naj bi ji Janković obljubil zaposlitev v Lekarni Ljubljana, v zameno pa zahteval spolni odnos. To naj bi se kasneje zgodilo še enkrat. | Foto: STA , Farmacevtka naj bi župana sama kontaktirala v začetku julija 2014, saj je za najem stanovanjskega posojila potrebovala zaposlitev za nedoločen čas. Stik naj bi vzpostavila prek SMS-sporočila, temu sta sledila županov klic in še isti večer sestanek v njegovi pisarni. Tam naj bi ji Janković obljubil zaposlitev v Lekarni Ljubljana, v zameno pa zahteval spolni odnos. To naj bi se kasneje zgodilo še enkrat. Foto: STA ,

Posredovanje informacij javnosti v prihodnje ne bo imelo več prednosti

Ob tem so še pojasnili, da se zavzemajo za to, da posredovanje informacij javnosti v prihodnje ne bo imelo več prednosti pred interesi kazenskih in še posebej pred interesi predkazenskih postopkov. "Pri tem izrecno izpostavljamo, da odločitev v eni zadevi nikakor ne pomeni uvajanja nove, ustaljene prakse posredovanja kazenskih ovadb," so poudarili.

Po mnenju tožilstva "zakon o dostopu do informacij javnega značaja in praksa informacijskega pooblaščenca spreminjata temeljno načelo, da predkazenski postopek ni javen, kot tudi ne sodna preiskava, kot to opredeljuje zakon o kazenskem postopku".

O pravnih in dejanskih okoliščinah za objavo kazenskih ovadb proti Jankoviću je vrhovno državno tožilstvo zaprosil tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič. Na tožilstvu so pojasnili, da bodo odgovor pripravili še danes.

Ne spreglejte