Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
18. 8. 2017,
8.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

15

Natisni članek

Ministrstvo za pravosodje Goran Klemenčič Zoran Janković

Petek, 18. 8. 2017, 8.08

6 let, 6 mesecev

Klemenčič piše prvemu tožilcu: Zakaj ste dovolili objavo ovadb zoper Jankovića?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

15

Zoran Janković, Goran Klemenčič | Foto STA

Foto: STA

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je vrhovno državno tožilstvo zaprosil za dodatna pojasnila o okoliščinah objave kazenskih ovadb proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, prejšnji teden jih je objavil portal PodCrto.si.

Ministrstvo po poročanju Dela ugotavlja, da poteza tožilke Blanke Žgajnar, ki je novinarju posredovala ovadbe, odstopa od dosedanje prakse pri razkrivanju kazenskih ovadb.

"Po mnenju pravosodnega ministra je bolj od razkrivanja vsebin kazenskih ovadb pomembno, da organi odkrivanja, pregona in sojenja svoje postopke in odločitve v okviru predkazenskega in kazenskega postopka izvedejo in sprejmejo v najkrajšem času," mnenje ekipe Gorana Klemenčiča povzema Delo.

Žgajnarjeva menila, da ni škode za postopek

Objava vsebine ovadb proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki jih je novinarjem posredovala tožilka Blanka Žgajnar, spremljajo vprašanja o upravičenosti posredovanja ovadb. | Foto: STA , Objava vsebine ovadb proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki jih je novinarjem posredovala tožilka Blanka Žgajnar, spremljajo vprašanja o upravičenosti posredovanja ovadb. Foto: STA , Spomnimo, da je portal Podcrto.si prejšnji teden razkril vsebino ovadb Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Najbolj je odmevala ovadba, v kateri mu očitajo, da je v zameno za spolne odnose farmacevtki uredil zaposlitev za nedoločen čas v Lekarni Ljubljana. O tem smo pisali v članku Razkrita vsebina ovadbe zoper Jankovića: kaj naj bi v zameno za zaposlitev zahteval od farmacevtke?.

Tožilka se je, kot so takrat pojasnili na tožilstvu, za objavo odločila, ker razkritje ne škoduje interesom postopka. Po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja mora državni organ namreč presojati, ali bi razkritje podatkov iz kazenske ovadbe škodilo interesom kazenskega postopka. Žgajnarjeva je presodila, da ne bi.

Janković napoveduje ukrepe proti tožilki

Janković je na drugi strani mnenja, da Žgajnarjeva poskuša z njim dokončno obračunati prek javnosti in medijev namesto na sodišču. Včeraj je na novinarski konferenci ob začetku evropskega projekta gradnje ljubljanske čistilne naprave na vprašanje novinarjev o tej zadevi dejal, da bo proti tožilki uporabil vsa pravna sredstva.

Kot pravi, preiskava namreč ni javni postopek. 

Ne spreglejte