Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2023,
15.24

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

tožilstvo zaposleni denar Filozofska fakulteta

Četrtek, 30. 3. 2023, 15.24

1 leto

Tožilstvo: Ni dokazov, da so nekdanji vodilni na filozofski fakulteti delali nezakonito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Filozofska fakulteta | Omenjeni naj bi si neupravičeno izplačevali dodatek za funkcijo, in sicer do tisoč evrov bruto na mesec za dekane in 500 evrov bruto za prodekane, s čimer naj bi fakulteto oškodovali za 784 tisoč evrov. | Foto STA

Omenjeni naj bi si neupravičeno izplačevali dodatek za funkcijo, in sicer do tisoč evrov bruto na mesec za dekane in 500 evrov bruto za prodekane, s čimer naj bi fakulteto oškodovali za 784 tisoč evrov.

Foto: STA

Tožilstvo je odstopilo od kazenskega pregona zoper pet nekdanjih vodilnih na ljubljanski filozofski fakulteti, ki so jih sumili zlorabe položaja pri izplačevanju dekanskega in prodekanskega dodatka prek podjemnih pogodb. Tožilka je namreč po izvedeni sodni preiskavi menila, da ni dokazov, da bi storili kaznivo dejanje, so pojasnili na tožilstvu.

Leta 2018 je takratni rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič na podlagi informacij dekana ljubljanske filozofske fakultete Romana Kuharja, da naj bi si nekdanji vodilni na fakulteti v letih od 2008 do 2015 prek podjemnih pogodb neupravičeno izplačevali dekanski in prodekanski dodatek, odredil interno revizijo. Ugotovitev iz revizije je nato Papič posredoval tožilstvu.

Spomladi 2019 so po takratnem poročanju Primorskih novic ljubljanski kriminalisti kazensko ovadili šest oseb, med njimi tudi nekdanjo dekanjo Branko Kalenić Ramšak, ki so jih sumili storitve 22 kaznivih dejanj. 

Filozofska fakulteta
Novice Na filozofski fakulteti za milijon evrov neupravičenih izplačil? #video

Ni dokazov

Pristojna tožilka se je nato odločila za pregon petih oseb. S sklepom preiskovalne sodnice je bila uvedena sodna preiskava, nato pa je tožilka januarja letos odstopila od kazenskega pregona. Po izvedeni preiskavi je namreč menila, da ni dokazov, da bi obdolženi storili očitana kazniva dejanja, zato pri njihovem pregonu ni bilo več mogoče vztrajati, so za STA pojasnili na tožilstvu.

Nekdanja dekanja Branka Kalenić Ramšak je v odzivu menila, da je pregon pomenil zelo velik udarec za ugled tako fakultete kot tudi nje osebno, saj je bila zaradi tega leta 2018 "na zelo grob in neakademski način" prisiljena odstopiti kot prorektorica Univerze v Ljubljani, kar je postala potem, ko ji je leta 2017 potekel mandat dekanje filozofske fakultete.

Filozofska fakulteta
Novice Na filozofski fakulteti v Ljubljani predkazenski postopek zaradi domnevno nezakonitih izplačil

"Zadovoljna sem, da je preiskava pokazala, da nismo delali nezakonito, o čemer sem bila sicer vseskozi trdno prepričana. Želim si, da oprostilni sodni epilog privede do rehabilitacije mojega imena in imen preostalih kolegov. Ta sklep je tudi izjemno pomemben za povrnitev ugleda tako fakultete kot univerze," je zapisala.

Majaž Tribušon
Novice Policisti zaradi spolnega nadlegovanja ovadili igralca Tribušona
Igor Pribac
Novice Pribac ostal brez ponovne izvolitve v naziv izrednega profesorja
Podkupnina
Novice Rektor univerze: Pritiskajo, naj spornih izplačil na fakulteti ne razčiščujemo #video
Filozofska fakulteta
Novice Fizični obračun med študentskimi volitvami na Filozofski fakulteti

 

Ne spreglejte