Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2011,
13.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

snemanje tožilstvo

Torek, 12. 4. 2011, 13.02

7 let, 12 mesecev

Tožilstvo: Brez prepisov bomo imeli hude težave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na sodiščih bodo oktobra nehali prepisovati zvočne zapise glavnih obravnav. To bo za tožilstvo pomenilo "hudo težavo".

Od oktobra lani je v 352 od 381 razpravnih dvoranah v Sloveniji omogočeno zvočno snemanje glavnih obravnav. Odločitev, ali bo obravnava snemana ali pa bo povedano povzel zapisnikar, je v rokah sodnikov, ti pa se vse bolj odločajo za snemanje. Marca je bilo snemanja za 33 odstotkov več kot decembra lani. Dolge ure tipkanja Na ministrstvu za pravosodje so zadovoljni in zagotavljajo, da so zadovoljne tudi stranke v postopkih. Sodniki naj bi snemanje hvalili, ker imajo avtentične izjave, kar je dobro predvsem pri pričanjih izvedencev, ker se je izboljšala disciplina v dvorani, saj so stranke bolj pozorne na to, kaj rečejo. Najbolj pa naj bi bili veseli, ker se je skrajšal čas glavnih obravnav. Nekatere naj bi bile krajše tudi za polovico, zagotavlja ministrstvo. Tudi če ta podatek drži, morda ni vreden prepisovanja zvočnih zapisov, ki ga morajo opraviti po obravnavah. "Zapisnikarice, ki se prvič srečujejo z izdelavo prepisov, zanj potrebujejo od štiri- do petkrat toliko časa, kot je trajal posnetek," priznavajo na ministrstvu, a dodajajo, da v Kopru, kjer imajo zvočno snemanje že od leta 2005, za prepise potrebujejo dvakrat toliko časa kot traja posnetek.

Le še posnetek z zaznamki Prepisovanje bodo oktobra letos predvidoma odpravili. "Posnetki bodo vsem udeležencem postopka, ki so upravičeni do prejema kopije posnetka, dostopni prek spletne aplikacije, v katero se bodo prijavili z geslom in uporabniškim imenom. Vsi posnetki bodo tudi digitalno podpisani, kar bo zagotavljalo identifikacijo izvornega gradiva," pojasnjuje ministrstvo, ki obljublja spoštovanje najstrožjih varnostnih zahtev.

Zapisnikarji skoraj ne bodo imeli več dela, saj bodo le dodajali oznake posnetku med obravnavo.

Zdaj bodo tipkali na tožilstvu Če bo to o snemanju prepričalo tudi sodnike, ki so se do zdaj upirali, pa na tožilstvu pričakujejo "hude težave". Tam zaradi priprave na naslednjo glavno obravnavo po njihovem prepričanju potrebujejo zapis na papirju in odslej bodo morali pretipkavati sami.

"Posebna težava je tudi dejstvo, da zaradi premajhnega števila državnih tožilcev ni mogoče zagotoviti udeležbe istega tožilca na nadaljevanjih iste obravnave, tako je najmanj takrat, ko ne gre za udeležbo istega tožilca, prepis nujen," pojasnjujejo na tožilstvu.

Ne spreglejte