Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
12. 2. 2020,
13.12

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

23

Natisni članek

Matej Tonin NSi pogajanja Janez Janša Janez Janša

Sreda, 12. 2. 2020, 13.12

4 leta, 2 meseca

NSi enotna: Toninu poln mandat za pogajanja z Janšo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

23

Matej Tonin | Foto STA

Foto: STA

Izvršilni odbor NSi je na torkovem večernem zasedanju predsedniku stranke Mateju Toninu in pogajalski ekipi za morebitno oblikovanje nove vlade s SDS, SMC in DeSUS soglasno podelil poln mandat, da se naprej pogaja o vsebinskih in kadrovskih zadevah, so potrdili v NSi. Soglašala je tudi Ljudmila Novak, ki še pred kratkim ni skrivala kritik na račun prvaka SDS Janeza Janše.

Podrobnosti pogajalskih izhodišč v NSi ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah STA pa naj bi se sicer - tudi glede na strankin program - pričakovano nanašale predvsem na ureditev področja zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Pri zadnjem bi sredstva za ureditev razmer lahko dobili z rebalansom proračuna, o čemer naj bi se neuradno s potencialnimi partnericami še pogajali.

Ljudmila Novak
Novice Napeto med SDS in NSi: Tanko Novakovo označil za kmetico na politični šahovnici

Bolj pa naj bi se stvari zatikale pri zahtevi za uveljavitev odločb ustavnega sodišča, ki so neuveljavljene že vrsto let, poroča STA.

Horvat: Nismo se dogovorili niti o odločbah US, pa se že vse vrti okrog kadrov

Medtem so se pojavila tudi namigovanja o kadrovskih zasedbah v potencialni novi vladi. Vendar pa je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat popoldne na svojem Twitter profilu sporočil: "Potencialna nova koalicija se še ni dogovorila niti o tem, ali bomo realizirali vse še neizvršene odločbe ustavnega sodišča, pa se vse vrti okrog kadrov. Glede na današnje govorice naj povem, da nisem kandidat za predsednika DZ." Dodal je, da je odločitev glede tega v NSi soglasna, poroča STA.

Kaj so odločili, v stranki sicer ne razkrivajo. Že pred časom pa so se pojavili namigi, da v NSi želijo, da bi njihov predsednik Tonin v morebitni novi koaliciji vodil državni zbor. A je Janša pred nekaj dnevi tvitnil, da "SDS ne bo sodelovala v nobeni koalicijski vladi, v kateri ne bi odgovornosti in naporov delili predsedniki vseh koalicijskih strank", še piše STA.

Pogovori se bodo nadaljevali v prihodnjih dneh

SDS se je s potencialnimi partnericami prvič sestala v petek. V torek so sporočili, da pogovori in usklajevanje vsebinskih prioritet v drugem krogu potekajo vse od petka in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

Janez Janša
Novice Srečanje Janše z mogočimi koalicijskimi partnerji odpade

"Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi," je še pojasnila SDS.

Potencialne partnerice so pričakovano skrivnostne glede pogajanj za oblikovanje morebitne nove vlade. Sredinske tipajo teren v svojih strankah. Najbolj pestro je, kot kaže, v SMC, ki se spopada tudi z odhodi ali grožnjami z odhodi nekaterih vidnih članov.

Ne spreglejte