Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
11. 2. 2020,
10.08

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,92

74

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša koalicija Aleksandra Pivec SMC

Torek, 11. 2. 2020, 10.08

4 leta, 2 meseca

Srečanje Janše z mogočimi koalicijskimi partnerji odpade

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,92

74

Janez Janša | SDS je sporočila, da se pogovori s SMC, DeSUS in NSi sicer nadaljujejo na nižji ravni. Na fotografiji prvak SDS Janez Janša. | Foto STA

SDS je sporočila, da se pogovori s SMC, DeSUS in NSi sicer nadaljujejo na nižji ravni. Na fotografiji prvak SDS Janez Janša.

Foto: STA

Za danes predvideno nadaljevanje pogovorov SDS, SMC, DeSUS in NSi za oblikovanje nove vlade je odpovedano. SDS je sporočila, da se pogovori s SMC, DeSUS in NSi sicer nadaljujejo na nižji ravni. Srečanje predsednikov strank pa se zgodilo šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti o realni glasovalni moči vsake od partneric ter večinskega seštevka. Šele nato se bodo uresničila pogajanja o prevzemanju odgovornosti v vladi.

Stranke SMC, DeSUS in NSi so se o pripravljenosti za oblikovanje nove koalicije z vodstvom SDS prvič uradno pogovarjale v petek. V SDS so za ta teden napovedali drugi krog pogajanj, a je politično ozračje očitno preveč razgreto za trezne odločitve. Na očeh javnosti so zlasti razhajanja v SMC. Ministrica za delo in podpredsednica Ksenija Klampfer je izstopila iz stranke, saj so zanjo pogajanja za vstop v desno vlado nesprejemljiva. V vladi Janeza Janše ne želi sodelovati niti prvi predsednik stranke Miro Cerar.

Janez Janša
Novice NPU preiskuje financiranje medijev blizu SDS

Pivčeva: Izražen je bil interes, da se oblikuje projektna vlada

V SDS so pretekli teden sicer poudarili, da se bo morebitni novi krog pogovorov začel šele takrat, ko bodo koalicijski partnerji dovolj usklajeni o programskih prioritetah in ko bo jasno, kolikšna je realna glasovalna moč vsake od partneric. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je danes poudarila, da bodo za odločitev o tretjem krogu pogajanj SDS, SMC, NSi in DeSUS glede morebitnega oblikovanja nove vlade odločilni programska izhodišča in prioritete, ki jih stranke oblikujejo v teh dneh.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je poudarila, da bodo za odločitev o tretjem krogu pogajanj SDS, SMC, NSi in DeSUS o morebitnem oblikovanju nove vlade odločilni programska izhodišča in prioritete, ki jih stranke oblikujejo v teh dneh. | Foto: Bojan Puhek Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je poudarila, da bodo za odločitev o tretjem krogu pogajanj SDS, SMC, NSi in DeSUS o morebitnem oblikovanju nove vlade odločilni programska izhodišča in prioritete, ki jih stranke oblikujejo v teh dneh. Foto: Bojan Puhek

Ob robu današnjega ogleda posledic vetroloma na Gorenjskem je Pivčeva dejala, da so bile na petkovem edinem formalnem sestanku predstavljene možnosti in izražen interes, da oblikujejo neke vrste projektno vlado. Stranke tako trenutno pripravljajo svoja programska izhodišča in prioritete ter jih tudi finančno ocenjujejo, nato pa jih bodo dale na isto mizo, je napovedala predsednica DeSUS. Pivčeva sicer meni, da so v tem trenutku še vedno najbolj verjetna možnost predčasne volitve.

Viktor Orban, Janez Janša
Novice Madžarski evri za medije iz krogov SDS, denar tudi v Makedonijo

Polnar komentiral polemike v SMC o vstopu v Janševo vlado

Pivčeva ob tem ni želela komentirati polemik v SMC o vstopu v Janševo vlado, je pa temu nekaj besed danes namenil poslanec DeSUS Robert Polnar. Glede na to, da ima SMC "zelo solidno poslansko skupino in tudi določeno stopnjo trdnosti", poslanec meni, da bodo zmogli ta korak, ki bi pravzaprav pomenil "prelom s tistim dosedanjim vztrajanjem na nekaterih barikadah, ki so si jih ljudje zamislili v glavah".

Poslanec DeSUS Robert Polnar je spet izjavil, da bo podprl vlado pod vodstvom SDS, če se bo uresničila. | Foto: STA , Poslanec DeSUS Robert Polnar je spet izjavil, da bo podprl vlado pod vodstvom SDS, če se bo uresničila. Foto: STA ,

Sicer pa je Polnar ponovil svojo napoved, da bo podprl vlado pod vodstvom SDS, če se bo uresničila. Po njegovem mnenju lahko koalicija, o kateri se pogajajo, zbere tudi več kot 46 glasov in deluje povsem normalno. Pri tem je po njegovih besedah bistveno, da gre za oblikovanje skupnih ciljev ter doseganje kompromisov za njihovo uresničitev.

Janez Janša Marjan Šarec
Novice SDS Šarcu grozi s tožbo, če ne prekliče izjav

Perič: Poslanska skupina SMC ostaja enotna

Poslanec SMC Gregor Perič, ki se ga je v javnosti omenjalo med tistimi, ki bi lahko nasprotovali vstopu v Janševo koalicijo, je danes novinarjem zatrdil, da je poslanska skupina stranke enotna. "Bodite brez skrbi, vse stvari tečejo lepo normalno. Vse druge zadeve pa bo sporočilo vodstvo stranke," je dejal ob prihodu na sejo parlamentarnega odbora in zatrdil, da je vse pod nadzorom.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je na vprašanje o razmerah v SMC in morebitnih prestopih katerega od poslancev v poslansko skupino SD danes odgovoril, da se ta trenutek s tem ne ukvarjajo. "Želim le, da država čim prej pride iz politične krize," je dejal Han in ponovil, da se v SD zavzemajo za predčasne volitve. Na vprašanje, ali bi po njegovem mnenju lahko na desni sredini sestavili koalicijo, pa je Han odgovoril: "Če so zadeve zjutraj jasne, so popoldne oblačne, in nasprotno."

Ne spreglejte