Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 2. 2022,
9.20

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,94

118

Natisni članek

Aleš Hojs vojna Ukrajina Rusija Matej Tonin

Sobota, 26. 2. 2022, 9.20

2 leti, 1 mesec

Svet za nacionalno varnost obsodil agresijo v Ukrajini, Tonin napovedal vojaško pomoč Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,94

118

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

"Slovenija bo Ukrajini pomagala z orožjem. Poslali ji bomo čelade, puške in pripadajoče strelivo," je v oddaji 24UR Zvečer povedal obrambni minister Matej Tonin. Poudaril je, da gre za odločilni trenutek, ko je treba pomagati Ukrajini. Danes so sicer uspešno evakuirali zaposlene na slovenskem veleposlaništvu v Ukrajini, premier Janez Janša pa je zaradi dogajanja za danes sklical svet za nacionalno varnost. Vlada pa je na dopisni seji sprejela paket pomoči in prepoved letenja za Ruse nad Slovenijo.

"V zadnjem času sem večkrat poslušal predsednika Zelenskega, ki je poudaril, da je Ukrajina leta 2022 drugačna od tiste leta 2014. Dejal je: 'Mi od Zahoda ne pričakujemo, da se bo boril namesto nas, mi se bomo sami. Pričakujemo pa od Zahoda, da nam bo pomagal v tehničnem in vojaškem smislu.' Na zasedanju članic Nata je bila ena od pomembnih točk tudi ta, da države storijo vse, da pomagajo tudi v vojaškem smislu. Zato se je tudi Slovenija odzvala temu pozivu in bo Ukrajini pomagala z orožjem. Ukrajini bomo v teh dneh namenili čelade, puške in strelivo. Želimo, da se Kijev lahko ubrani," je bil jasen minister Matej Tonin

Kasneje je to potrdil tudi na Twitterju.

Vlada na dopisni seji sprejela paket pomoči in prepoved letenja za Ruse

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o prepovedi letenja v zračnem prostoru Republike Slovenije zrakoplovom, ki so registrirani v Ruski federaciji in operatorjem s sedežem v Ruski federaciji, ki jim je operativno licenco izdal pristojni organ Ruske federacije. Mednarodnemu odboru Rdečega križa je namenila humanitarni prispevek v višini 100 tisoč evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine. Potrdila je tudi spremembe uredbe o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči, so še zapisali na vladi.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je ta odločitev v skladu s prvim odstavkom 11. člena zakona o letalstvu, da se zagotovijo obrambni interesi Republike Slovenije v zvezi s trenutno krizo v Ukrajini.

V primeru želenega vstopa ruskega letala mu tega ne bodo dovolili

Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije bo kot izvajalec navigacijskih služb zračnega prometa zagotovilo, da se ne bodo sprejemali načrti ruskih letov v slovenskem zračnem prostoru. V primeru, da bo rusko letalo želelo vstopiti v naš zračni prostor, mu pristojna enota službe zračnega prometa ne bo dovolila vstopa.

Za ta korak se je odločilo tudi več drugih držav EU − Poljska, Češka, vse tri baltske države, Romunija in Bolgarija, premier Janez Janša pa ga je na Twitterju napovedal že pred nekaj urami.

Na petkovi izredni seji je sicer vlada sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru, s katerimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata.

Matej Tonin
Novice Tonin za CNN ob zaostrovanju ukrajinske krize: Tega se bojim

Zaposleni na slovenskem diplomatskem predstavništvu uspešno zapustili Ukrajino 

Konvoj slovenske skupine diplomatskih uslužbencev in dveh predstavnikov kabineta predsednika vlade je danes uspešno prispel na ozemlje Evropske unije, je na družbenih omrežjih sporočil zunanji minister Anže Logar. 

Predstavnika KPV sta se v Ukrajini mudila v okviru priprav na obisk premierja Janeza Janše v Kijevu, predvidenega za četrtek in petek, ki pa so ga zaradi ruskega napada na Ukrajino preložili na kasnejši čas.

Logar se je ob tem zahvalil Slovaški, vsem zvezam ter krizni celici. Dodal je, da bo veleposlanik v Kijevu Tomaž Mencin nadaljeval  izvajanje svojih diplomatskih nalog.

Zunanji minister je v ločenem zapisu na Twitterju vseh pet častnih konzulov Ruske federacije v Sloveniji pozval, da vrnejo konzularni naziv. "Odločitev mora biti samoumevna," je zapisal. 

Častni konzuli Ruske federacije v Sloveniji so Igor Simčič, Matjaž VugaAndrej Borisovič Zubitskiy, Danilo Duraković in Dušan Černe.

Na svetu za nacionalno varnost enotno z obsodbo agresije v Ukrajini

Udeleženci današnje seje sveta za nacionalno varnost, ki jo je premier Janez Janša sklical zaradi dogajanja v Ukrajini, so se seznanili z aktualnimi razmerami in mednarodnimi odzivi na rusko agresijo. Po srečanju so v kabinetu premierja izpostavili enotnost Slovenije v obsodbi agresije, kar so potrdili tudi drugi udeleženci.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je svet za nacionalno varnost na svoji 4. redni seji obravnaval različne nacionalne varnostne vidike ruske agresije na Ukrajino.

Obravnavali so gospodarske in finančne posledice agresije ter gospodarskih sankcij zoper Rusijo. Pristojne službe so poročale o pripravah na namestitev beguncev ter različnih ukrepih pomoči Ukrajini, so dodali.

"Slovenija kot članica EU in zveze Nato usklajuje svoje ukrepe z zavezniki. V nacionalnem varnostnem interesu Slovenije je, da se Ukrajina ohrani pred agresijo, da se ogrožanje vzhodnega bloka EU in Nata zmanjša ter da posledično ne pride niti do nove hladne vojne niti do zaostrovanja sankcij zoper Rusko federacijo," so zapisali v premierjevem kabinetu.

Dodali so še, da je Slovenija "enotna in združena z zavezniki v EU in Natu v obsodbi agresije ruske vojske na Ukrajino ter v naporih, da se Ukrajini zagotovi vsa potrebna pomoč".

Da je Slovenija glede tega enotna, sta po seji med drugim potrdila in kot pomembno izpostavila tudi predsednik republike Borut Pahor ter predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je bil na sejo vabljen kot predsednik največje opozicijske stranke v DZ.

Poleg njiju je sicer premier na sejo povabil še predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, obenem pa še direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška, direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Jaroša Britovška, direktorja urada vlade za informacijsko varnost Uroša Sveteta in načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša.

Premier Janša je na Twitterju delil pretresljive posnetke dogajanja v Ukrajini. 

 

Ukrajina. Vojna v Ukrajini.
Novice "Putin je pričakoval, da bo vojne konec v največ štirih dneh" #vŽivo

Hojs: Slovenija se pripravlja na sprejem beguncev iz Ukrajine

Slovenija bo sprejemala begunce iz Ukrajine, a končno število ljudi, ki jih bomo sprejeli, še ni znano. Lahko govorimo o več tisočih, če bo treba, je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Povedal je, da so pripravljalne aktivnosti za vzpostavitev namestitvenih centrov že v teku. Omenil je možnosti vključevanja beguncev v delovne procese. 

Ukrajina
Novice Se Slovenija pripravlja na sprejem beguncev iz Ukrajine?

Ne spreglejte