SiolNET. Novice Slovenija
3,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Toliko bo od torka cenejše gorivo

3,28

termometer

Bencinska | Polnjenje 50-litrskega dizelskega rezervoarja bo od jutri za približno štiri evre cenejše kot danes. | Foto: STA
Polnjenje 50-litrskega dizelskega rezervoarja bo od jutri za približno štiri evre cenejše kot danes. Foto: STA

Opolnoči se bodo znova znižale cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 1,353 evra, kar je 0,1 centa manj kot doslej. Liter dizla pa bo stal 1,603 evra, s čimer se bo pocenil za osem centov. Znižala se bo tudi najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja. Torkovo polnjenje 50-litrskega dizelskega rezervoarja bo tako za približno štiri evre cenejše kot danes.

Cene bodo veljale do 10. oktobra, je na spletni strani objavilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah cene trgovci določajo sami

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Na cene med drugim vpliva odločitev vlade, po kateri je ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Vlada je spremenila uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri so poleg marž za bencin in dizel zunaj avtocest omejene tudi marže za kurilno olje, in sicer na 0,08 evra za liter. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja je 1,287 evra na liter.

bencin. Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod. Posel danes Nafta ni bila tako poceni že …

Pred dvema tednoma se je na mediteranskih trgih bencin izraziteje pocenil od surove nafte, predvsem po zaslugi odprave dajatev na CO2. Regulirana cena bencina se je znižala za krepkih 13 centov in se pri 1,354 evra za liter znižala pod raven pred izbruhom vojne v Ukrajini, ko je liter stal 1,43 evra, poročajo Finance.

Zvišala se je marža trgovcev, padla cena kurilnega olja

Kot še na Financah ugotavljajo, se je zaradi odprave dajatve na izpuste CO2 pocenil dizel v maloprodaji, ki se je tako pocenil za osem centov in danes znaša 1,683 evra.

Cena litra 95-oktanskega bencina in dizla se od 21. junija znova določa vsak drugi torek. Okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida in prispevek za energetsko učinkovitost so ceno ali višali ali pa preprečevali večje pocenitve, s 17. avgustom pa se je zvišala tudi marža trgovcev, ki se je povečala z 0,0591 evra na liter dizla na 0,0983 evra, pri bencinu pa z 0,0607 evra na 0,0994 evra za liter.

gorivo bencinska črpalka Novice Opolnoči znižali cene dizla in bencina Viktor Orban Novice Orban opozoril na svetovni in evropski gospodarski zlom #video #vŽivo streljanje, center za mobilizacijo, Rusija Novice Preplah v centru za mobilizacijo: s pištolo streljal v ljudi #video Putin jezen Novice Sedemnajstih mrtvih po streljanju v šoli. Putin: Gre za nečloveški teroristični napad #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin