Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2022,
19.10

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

18

Natisni članek

Asta Vrečko združitev Slovenija muzej Borut Pahor

Sreda, 2. 11. 2022, 19.10

1 leto, 5 mesecev

To meni Pahor o združitvi dveh pomembnih slovenskih zgodovinskih muzejev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

18

Borut Pahor | Borut Pahor opozarja na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve in se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom. | Foto Ana Kovač

Borut Pahor opozarja na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve in se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom.

Foto: Ana Kovač

Predsednik republike Borut Pahor opozarja na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve in se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom. O združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Sloveniji je danes sicer razpravljal s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojzetom Peterletom.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je Peterle predsednika seznanil s tem, da nasprotuje nameri ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Sloveniji.

Opozarja na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve 

"Predsednik se ne želi izrekati o strokovnih argumentih, vendar v luči svojih prizadevanj, s katerimi je ob tridesetletnici osamosvojitve v zadnjih treh letih obeležil 16 prelomnih dogodkov, ki so privedli do osamosvojitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije, opozarja na državotvorni in narodotvorni pomen samostojnega muzeja osamosvojitve ter se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom," pa so ob tem pojasnili v uradu predsednika republike.

V SDS se ne strinjajo s predlogom ministrstva za kulturo 

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je namreč v sredini oktobra oznanila, da pripravljajo vse potrebno za združitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je kot samostojno institucijo zasnovala prejšnja vlada, z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod oziroma nov muzej. S tem ne strinjajo v SDS, zaradi česar so zahtevali sejo parlamentarnega odbora za kulturo. Nujna seja odbora na to temo bo v ponedeljek.

Že ta petek pa bodo o Muzeju slovenske osamosvojitve razpravljali tudi na pogovornem omizju, ki ga organizira VSO.

Igor Omerza
Mnenja Igor Omerza: Muzeje ubijajo, mar ne?
Asta Vrečko
Novice Ministrica za kulturo o usodi Muzeja slovenske osamosvojitve
Ne spreglejte