Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
22. 2. 2018,
13.01

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

21

Natisni članek

Andrej Osterman Slovenska vojska

Četrtek, 22. 2. 2018, 13.01

6 let, 1 mesec

Kdo je novi načelnik generalštaba Slovenske vojske #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

21

Vlada je na današnji seji razrešila načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana in na njegovo mesto imenovala dozdajšnjega Ostermanovega namestnika Alana Gederja.

Alan geder | Foto: STA , Foto: STA ,

Generalmajor Alan Geder se je rodil 21. avgusta 1958 v Lendavi. V Teritorialni obrambi Republike Slovenije se je zaposlil leta 1988. Od samega začetka je bil član Manevrske strukture narodne zaščite.

Bil je poveljujoči častnik v bojnih akcijah

Leta 1991 je bil aktivni udeleženec vojne za Slovenijo ter poveljujoči častnik v bojnih akcijah v Gederovcih in Gornji Radgoni.

V čin generalmajorja je bil povišan maja 2010. Je prejemnik več priznanj ministrstva za obrambo in tujih oboroženih sil. Od leta 2015 je bil namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske.

Alan Geder: Hibridno orožje so lahko tudi begunci

V intervjuju za Siol.net je marca 2016 med drugim poudaril:

"Vsi, ki skušajo opozarjati na zelo resno stanje v SV – in jaz sem med njimi –, pravijo, da je položaj katastrofalen." 

"Primarna naloga SV pa je bojevanje. Tu nam je Nato dal oceno nezadostno. Za te naloge Slovenska vojska nima ustrezne opreme in tudi usposobljenost na tem področju je nižja zaradi finančnega omejevanja." 

"Glavni očitki Nata so, da se Slovenija ne drži zavez o financiranju in gradnji zmogljivosti SV. To sta dva glavna očitka. Od leta 2010 do danes je SV izgubila več kot 40 odstotkov finančnih sredstev. To pomeni, da bremen, ki smo si jih dogovorno naložili, ne uresničujemo. To pomeni, da morajo druge države članice prevzemati naše neuresničene zaveze, kar pri članstvu povzroča negodovanje in zamere do Slovenije." 

"V Natu je naša struktura zaradi finančne podhranjenosti najslabša. Za razvoj in modernizacijo opreme namesto 20 odstotkov sredstev dajemo le 0,66 odstotka. Najmanj med vsemi državami članicami. To pomeni, da v SV modernizacije in razvoja ni. Ne obstaja."

"Prihajajo novi načini bojevanja, ki ogrožajo varnost Evrope in Slovenije. To je hibridno in kibernetsko bojevanje. Vojne v Siriji in Iraku so povzročile velike valove beguncev, kar je lahko tudi način hibridnega bojevanja, s katerim želi nekdo notranje destabilizirati Evropo. Točno to se je zgodilo."

"Hibridno orožje so lahko tudi begunci, ne da bi se sami zavedali svoje zlorabe." 

Video: Planet TV


 

Ne spreglejte