Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2018,
11.13

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

7

Natisni članek

Boris Koprivnikar Andrej Osterman vojska vlada

Četrtek, 22. 2. 2018, 11.13

6 let, 2 meseca

Vlada razrešila Ostermana, zamenjal ga bo Geder #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

7

Andrej Osterman | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Vlada je na današnji seji na predlog ministrice za obrambo Andreje Katič razrešila načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana in na njegovo mesto imenovala dozdajšnjega Ostermanovega namestnika Alana Gederja, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar.

Kot je spomnil Cerar, je zadnje preverjanje usposobljenosti bataljonske bojne skupine, ki je formirana v 72. brigadi Slovenske vojske (SV), pretekli teden na Počku pripeljalo do ugotovitve, da ta ni ustrezno pripravljena glede na Natove standarde.

Iz poročila ministrice, ki ga je zahteval, po njegovih besedah izhaja, "da je bila kadrovska popolnitev in opremljenost enote ustrezna, negativna ocena preverjanja se tako nanaša na priprave, vodenje in poveljevanje, gibanje na bojišču, vzdržljivost, premike in transport in medicinsko podporo, informatiko in komunikacije". Vzrok za tako stanje je glede na poročilo pomanjkljiva usposobljenost osebja.

Video: Planet TV


Slaba ocena bataljonske bojne skupine preprečila odhod na misije v tujini

Po tistem, ko je bataljonska bojna skupina, oblikovana v 72. brigadi Slovenske vojske na ocenjevanju po merilih Nata dobila oceno nepripravljena za bojevanje, so na vojski tudi odpovedali udeležbo vojakov iz te brigade na misijah v Libanonu in Kosovu. Tako se lahko zgodi, da bosta sedanja kontingenta morala svoje služenje v tujini podaljšati.

Informacijo so potrdili v Slovenski vojski (SV).

Video: Planet TV


Kot so pojasnili, je danes razrešeni načelnik Generalštaba slovenske vojske Andrej Osterman od poveljnika sil Milka Petka zahteval analizo razpoložljivih kadrov za rotaciji na Kosovu in v Libanonu. Ko jo bo prejel, se bo odločil, na kakšen način bosta ti rotaciji sestavljeni. Tako je možno, da bodo vojaki, ki so že na teh misijah, morali svoje delo podaljšati, ni pa to nujno, so povedali v vojski.

oprema | Foto:

Pahor dvomi o smiselnosti zamenjave načelnika generalštaba 
Ministrica za obrambo Andreja Katič je po današnji seji vlade predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrabnih sil Boruta Pahorja seznanila z razlogi za imenovanje novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Pahor je ponovil dvom o smiselnosti zamenjave štiri mesece pred volitvami, so sporočili iz urada predsednika republike.

Kot poroča ministrica, iz rezultatov ocenjevanja 72. brigade "izhaja, da se ukrepi za izboljšanje stanja SV ne izvajajo s pričakovano dinamiko", je navedel. "In ker je prav načelnik Generalštaba SV po zakonu o obrambi prvi odgovoren za pripravljenost, delo in uporabo vseh poveljstev in enot SV, je vlada na predlog ministrice sprejela sklep o razrešitvi generalmajorja Andreja Ostermana s položaja načelnika in hkrati na njen predlog imenovala na to mesto generalmajorja Alana Gederja," je sporočil.

Izjava ministrice za obrambo Andreje Katič pred prihodom na vlado. Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


"Odredili preverjanje usposobljenosti, čeprav so pričakovali neuspeh"

Ministrica za obrambo Andreja Katič je priznala, da bi ga lahko zamenjali že prej. Osterman je po njenih besedah odredil preverjanje na Počku, čeprav je vedel, da bodo neuspešni.


Kot je danes izpostavila Katičeva, se je generalštab odločil za preverjanje usposobljenosti enote, čeprav so ji šele pred kratkim dodali še eno četo, ki pred tem ni opravila 18-mesečnega usposabljanja. V generalštabu so vedeli, da je nemogoče, da enota opravi preverjanje, pa so se vseeno odločili zanj, je izpostavila ministrica.

Poleg tega so za neuspešno testiranje prej izvedeli mediji kot pa ona, pri tem da je poročilo o preizkusu usposobljenosti nosilo oznako tajnosti Nato restricted. 

"Vojake smo po nepotrebnem izpostavili negativni oceni"

"V poročilu, ki smo ga glede testiranja prejeli od generalštaba, je bilo navedeno, da rezultat zanje ni presenečenje. Vojake smo po nepotrebnem izpostavili negativni oceni, sploh v očeh javnosti. Tega si niso zaslužili," je dejala ministrica. "Preudaren poveljnik pošilja vojake v boj, da zmagajo," je dodala.

Kot je dejala, ne želi komentirati, ali je v tem primeru šlo za politično zadevo. "V svojem mandatu se nisem velikokrat oglašala, želela sem v hiši reševati zadeve, čeprav so stvari curljale v javnosti in so nekateri posamezniki izvajali velik pritisk. A tokrat je bila storjena velika škoda za vojake," je ministrica danes utemeljila svojo odločitev.

Kot je danes izpostavila Katičeva, se je generalštab odločil za preverjanje usposobljenosti enote, čeprav ji je bila šele pred kratkim dodana še ena četa, ki pred tem ni opravila 18-mesečnega usposabljanja. | Foto: Matej Leskovšek Kot je danes izpostavila Katičeva, se je generalštab odločil za preverjanje usposobljenosti enote, čeprav ji je bila šele pred kratkim dodana še ena četa, ki pred tem ni opravila 18-mesečnega usposabljanja. Foto: Matej Leskovšek

Han: Upam, da bomo dobili poveljnika, ki se ne bo ukvarjal s politiko

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je po jutranjem koalicijskem sestanku ocenil, da glavni problem vojske niso čevlji ali rokavice, ampak nizke plače vojakov in prevelika spolitiziranost vojske. Hkrati je Han ocenil, da obstaja kar nekaj razlogov za zamenjavo Ostermana. 

"Upam, da ga bo vlada zamenjala in da bomo dobili poveljnika, ki se bo ukvarjal z vojsko in ne s politiko," je Han povedal novinarjem. Dodal je, da upa, da se bo s prihodom Gedra situacija umirila.

Ob tem je izpostavil tudi informacijo, da vaje na Počku pretekli teden niso ocenjevali predstavniki Nata, temveč častniki Slovenske vojske. Da je šlo za samoocenjevanje, je novinarjem povedal tudi poslanec DeSUS Franc Jurša. Kot je povedal Jurša, bi omenjeno ocenjevanje v vojski lahko izpeljali šele jeseni: "Ne razumem, zakaj se je načelnik odločil to izpeljati ravno zdaj."

Kustec-Lipicerjeva ni naklonjena menjavi Katičeve

Kustec-Lipicerjeva je novinarjem medtem pojasnila, da bodo na vladi, predvsem pa na marčni izredni seji državnega zbora na temo razmer v vojski, govorili tudi o objektivni odgovornosti obrambne ministrice Andreje Katič.

Na vprašanje, ali je v igri tudi zamenjava Katičeve, je Kustec-Lipicerjeva odvrnila, da bi kakršnakoli menjava ministrov v tem trenutku pomenila "politično izrazito pretirano potezo". Premier Miro Cerar je sicer napovedal, da bo morala Katičeva najpozneje v mesecu dni predstaviti ukrepe za dosego operativnosti bataljonske bojne skupine.

Kar zadeva razloge za zamenjavo Ostermana, pa je po besedah Kustec-Lipicerjeve izid testiranja pripravljenosti bataljonske bojne skupine pokazal, da "poveljevanje in usmerjanje v Slovenski vojski ni bilo ustrezno". Potrebne bodo ustrezne sankcije, je napovedala Kustec-Lipicerjeva.

Zamenjava načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) ni epilog zadnjih dogodkov v SV, pač pa mora zaradi strokovne odgovornosti priti do zamenjave brigadirjev Franca Koračina ter Milka Petka, meni poslanec SDS Žan Mahnič.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak meni, da je zamenjava načelnika generalštaba Andreja Ostermana z njegovim namestnikom Alanom Gederjem samo prevalitev krivde za stanje, v kakršnem se je znašla Slovenska vojska (SV). | Foto: STA , Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak meni, da je zamenjava načelnika generalštaba Andreja Ostermana z njegovim namestnikom Alanom Gederjem samo prevalitev krivde za stanje, v kakršnem se je znašla Slovenska vojska (SV). Foto: STA ,

 

 

Ne spreglejte