Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2023,
9.09

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

reševalni pas avtobus

Petek, 28. 7. 2023, 9.09

9 mesecev, 1 teden

To čaka voznika avtobusa, ki je brezbrižno izkoristil reševalni pas #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
vožnja reševalni pas | Incident se je zgodil na gorenjski avtocesti, posnel pa ga je eden izmed voznikov, ki se je ob nesreči pravilno razvrstil ob rob cestišča. | Foto Reševalni pas

Incident se je zgodil na gorenjski avtocesti, posnel pa ga je eden izmed voznikov, ki se je ob nesreči pravilno razvrstil ob rob cestišča.

Foto: Reševalni pas

"Ravnanje našega zaposlenega ni sprejemljivo. Vozniki morajo tudi na avtocestah dosledno upoštevati vsa prometna pravila. Voznika bomo primerno obravnavali v disciplinskem postopku," so zapisali v slovenskem avtobusnem podjetju, katerega zaposleni je brezbrižno izkoristil reševalni pas in zapeljal med vozniki, ki so se ob prometni nesreči umaknili na rob cestišča. S policije pa so sporočili, da bodo zoper neodgovornega voznika začeli postopek o prekršku. Globa za tak prekršek je predpisana v višini 200 evrov, so še zapisali na Generalni policijski upravi (GPU).

Kljub pozitivni praksi ustvarjanja reševalnega pasu med vozniki smo še vedno priča prizorom, ki so ga na družbenih omrežjih delili v zavodu Reševalni pas. Na posnetku voznik avtobusa zapelje med vozniki, ki so se ob prometni nesreči umaknili na rob cestišča, tik za njim pa vidimo reševalno vozilo na nujni vožnji.

"Grozljivo izkoriščanje reševalnega pasu in, da je še huje, se 50 sekund kasneje pripelje reševalno vozilo na nujni vožnji. Kaj se je dogajalo spredaj, ne vemo, je pa avtor na podjetje poslal video, a odgovora ni bilo," so v objavi zapisali v zavodu Reševalni pas. 

Voznika bodo obravnavali v disciplinskem postopku

Tudi sami smo se z vprašanji obrnili na podjetje, kjer so nam pojasnili, da je ravnanje njihovega zaposlenega nesprejemljivo, vsem udeležencem v prometu pa se zaradi nedopustnega ravnanja opravičujejo. 

Kot so navedli, bodo zaposlenega obravnavali v disciplinskem postopku. Kljub manevru, ki v nekaterih primerih lahko odloča tudi o življenju in smrti, pa po zakonu o pravilih cestnega prometa voznik ne bo dobil najstrožje kazni, saj takšen prekršek ne spada med hujše kršitve.  

200 evrov kazni za voznika avtobusa

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU) bodo zoper voznika avtobusa začeli postopek o prekršku. V veljavnem Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je 30. členu določeno, da morajo vozniki v primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer med kolonama takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za vožnjo intervencijskih vozil. Globa za tak prekršek je predpisana v višini 200 evrov.

Da je prekršek opredeljen kot hujši, morajo biti izpolnjeni zakonski pogoji po določilih ZPrCP, in sicer za hujši prekršek šteje: 

  • Prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila,
  • vožnja z vozniškim dovoljenjem tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, katerega veljavnost je potekla, če je pogoj za podaljšanje njegove veljavnosti predložitev veljavnega zdravniškega spričevala, potrdila o dodatnem usposabljanju voznika začetnika ali potrdila o dodatnem usposabljanju voznika, ki ga vozi voznik v času prekrška,
  • vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki ga vozi voznik v času prekrška,
  • vožnja vozila v času izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepovedi uporabe vozniškega dovoljenja.
vožnja reševalni pas
Novice Nesprejemljiv manever šoferja avtobusa, ki je izkoristil reševalni pas #video

 

Ne spreglejte