SiolNET. Novice Slovenija
5,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tivoli poln steklenic, embalaže hrane in cigaretnih ogorkov #foto

5,56

termometer

Tivoli smeti
Foto: JP Snaga Voka

Ljubljanske komunalne delavce je včeraj zjutraj v parku Tivoli pričakalo neprijetno presenečenje. Na zelenicah parka so bile številne steklenice, plastenke, embalaža hrane in cigaretni ogorki. "Razumemo, da so se druženja zaradi okoliščin in lepega vremena preselila na prosto, ne razumemo pa tega, da so obiskovalci parkov (postali) tako brezbrižni," so zapisali v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Prvi dan strožjih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa je delavce ljubljanskega komunalnega podjetja Voka Snaga v parku Tivoli pričakalo pravo razdejanje. Mnogi so očitno izkoristili še zadnji dan pred novimi omejitvami, vendar so za seboj pustili ogromno smeti.

"Odpadki spadajo v zabojnike in ulične koške – če so ti že polni ali pa če imate večje kose embalaže, prosimo, da odpadke odnesete s seboj," so zapisali v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ter opozorili, da smetenje in odlaganje odpadkov tja, kamor ne spadajo, negativno vpliva na naše okolje in zdravje ljudi, ogroža živali ter dodatno obremenjuje komunalne delavce.

Dež. Deževje. Padavine. Slabo vreme. Novice Konec pomladnega vremena, prihaja popoln preobrat #video

Tivoli smeti Foto: JP Snaga Voka

Obiskovalce prosijo za sodelovanje

Dodali so, da komunalni delavci ne delajo nič manj kot prej. "Ravno nasprotno: koške na javnih površinah praznijo enkrat ali večkrat na dan, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih, čistijo redno in pogosteje kot prej, ampak pogosto ne (z)morejo očistiti tako hitro, kot je vnovič zasmeteno," dodali.

Bežigrajski športni park (BŠP) Novice Pečečnik ostal brez gradbenega dovoljenja za Plečnikov stadion

"Glede na to, koliko ljudi je v parkih, ne moremo preprečiti, da koši na mnogih lokacijah ne bi bili pogosto polni (predstavljajte si, koliko odpadkov proizvede samo ena družinska malica na klopci ali pa eno prijateljsko druženje ob kavi 'za s seboj'). Vse obiskovalce parka prosimo za sodelovanje in za to, da tudi v teh časih ohranite spoštljiv odnos – do someščanov in živali, ki nas takšno vedenje ogroža," so še zapisali.

V zapisu so še opozorili, da je park Tivoli krajinski park, kjer velja osnovno vodilo, da ne puščamo sledi. To pomeni, da ne poškodujemo rastja, ne vznemirjamo živali, ne kurimo ognja, ne poškodujemo tal, odpadke pa odnesemo s seboj.

Tivoli smeti Foto: JP Snaga Voka

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin