SiolNET. Novice Slovenija
1,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Tisti, ki spoštujejo življenje, se bodo poklonili žrtvam iz Hude jame" #video

1,25

termometer

Čeprav nas do dneva mrtvih loči še pet dni, so politiki na zadnji delovnik pred krompirjevimi počitnicami že začeli polagati vence v spomin na žrtve povojnih pobojev. Prišli so tudi pred Hudo jamo, ki je ob odkritju pred skoraj desetimi leti najprej še enkrat globoko sprla, nato pa zelo počasi, a vsaj formalno spet združila Slovenijo. 

[video: 65859 / ]

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


V rudniku premoga, imenovanem Barbara rov, so marca 2009 za enajstimi ovirami iz opeke, železa, betona odkrili 1.416 belih skeletov. Osemsto so jih našli v rovu, 600 pa v jašku. Glede na simbole na uniformah vojakov je šlo večinoma za posmrtne ostanke pripadnikov medvojne hrvaške ustaške države NDH, med njimi pa so bili tudi Slovenci, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Vence pred Hudo jamo so doslej praviloma vedno prinašali predsednik države, predsednik vlade in šef parlamenta. Danes so se žrtvam poklonile štiri političarke, predsednica NSi Ljudmila Novak, poslanka SDS Eva Irgl in dve manj znani poslanki SMC Anita Koleša in Janja Sluga.


Preberite še:

-> Po osmih letih od odkritja končali pokop žrtev iz Hude Jame

-> "Država bi morala pravno, moralno in etično obsoditi revolucijo in njene nosilce"


"Tisti, ki spoštujejo človeško življenje, se bodo poklonili žrtvam"

"Tisti, ki spoštujejo človeško življenje, bodo to storili. Ali so levi ali desni, v tem primeru ni pomembno," je prepričana Anita Koleša. "Jaz se vsako leto udeležujem polaganja vencev, ker prihajam iz občine Laško," pripoveduje Janja Sluga.

Edina politična težkokategornica, ki se je pridružila polaganju vencev, je bila danes Ljudmila Novak. "S svojo politiko si že ves čas prizadevam, da bi vsi pobiti našli dostojen grob," je povedala predsednica NSi.

Na vprašanje, ali bo morda v prihodnjih dneh položila venec tudi na grob žrtev narodnoosvobodilnega boja, pa je Novakova dodala, da bodo to storili drugi. 

Žrtve iz Barbara rova so svoj grob našle na Dobravi pri Mariboru, večnega miru pa očitno še ne, so poročali v oddaji Planet Danes. Neznanci so namreč pred dnevi oskrunili skupno grobišče, ko so porušili usmerjevalno tablo in tri križe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin