Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2023,
10.17

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84

Natisni članek

čistka RTV Slovenija Uroš Urbanija

Četrtek, 22. 6. 2023, 10.17

10 mesecev, 1 teden

Tik pred iztekom mandata Urbanija pospešeno kadruje na RTVS #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84

Direktor televizije Slovenija Uroš Urbanija kljub skorajšnjemu izteku mandata nadaljuje kadrovske rošade na Televiziji Slovenija. Po poročanju portala N1 je včeraj izredno odpoved delovnega razmerja dobila urednica uredništva oddaj o kulturi Zemira A. Pečovnik, v kratkem naj bi jo tudi voditelj Dnevnika Saša Kranjc, voditeljico Odmevov Tanjo Starič in urednika TV Dnevnika Borisa Lenarčiča pa naj bi Urbanija skušal prestaviti v uredništvo Radia Slovenije. Novinarski sindikati in aktivi RTVS poteze vodstva ostro obsojajo.

Vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija, ki se bo moral kmalu posloviti od vodenja javne televizije, opravlja še zadnje čistke njemu neljubih kadrov, poroča N1. 

Urednica uredništva oddaj o kulturi Zemira A. Pečovnik je, kot piše N1, pred meseci dobila ustni opomin pred odpovedjo, včeraj pa je dobila odpoved pogodbe o zaposlitvi, ker naj bi vršilec dolžnosti direktorja TVS izgubil zaupanje vanjo. Zemira A. Pečovnik je ob tem napovedala, da bo s podporo sindikata vložila tožbo. 

Na N1 pišejo še, da naj bi odpoved delovnega razmerja v kratkem dobil tudi voditelj Dnevnika na TV Slovenija Saša Kranjc, ki o nameri Urbanije uradno še ni bil obveščen, je pa za to izvedel neuradno. Za N1 je povedal, da je "vršilcu dolžnosti direktorja TVS Urošu Urbaniji trn v peti, ker javnost opozarja na nepravilnosti v hiši", je dejal Krajnc.

Urbanija naj bi po virih N1 nameraval premestiti tudi nekatere zaposlene na TV Slovenija. Voditeljico Odmevov Tanjo Starič in urednika TV Dnevnika Borisa Lenarčiča namerava prestaviti v uredništvo Radia Slovenija, kjer manjka novinarjev na nižjih delovnih mestih. 

Novinarski sindikati in aktivi RTVS: Ostro obsojamo potezo RTVS 

Na dogajanje so se opoldne na novinarski konferenci odzvali novinarski sindikati in aktivi RTVS.

"Novinarski sindikati in novinarski aktivi ostro obsojamo potezo vodstva RTV Slovenija. V novinarskih sindikatih ugotavljamo, da je delodajalec novinarki preprečeval izvajanje delovnih obveznosti," je povedala Helena Milinkovič, predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov na RTV. Na urednico in novinarko se pritiski vrstijo od februarske proslave, ki jo je vodstvo želelo cenzurirati. Zaradi prenosa proslave je, kot je dejala Milinković, urednica od Urbanije prejela ustni opomin. Od takrat pa so se na urednico dnevno vršili pritiski, tudi z omejevanjem in prepovedmi službenih poti v tujino.

"Novinarke in novinarji oddaje o kulturi podpiramo našo urednico Zemiro A. Pečovnik. Izredno odpoved razumemo kot povračilni ukrep, saj večji del našega uredništva stavka že ves čas," je dodala Meta Česnik. Poudarila je, da je Alajbegović Pečovnik zanesljiva, kolegialna in strokovna sodelavka, ki ni pristala na posege Urbanije, ki da je onemogočal njihovo delo.

Ilinka Todorovski je to potezo označila za nezaslišano. "Sklepajo se pajdaške pogodbe z "našimi", posebna uredniška mesta dobivajo ljudje, ki niso uredili še niti sekunde programa, zaposluje se jih na varna delovna mesta," je povedala Ilinka Todorvski in dodala: "Kako daleč lahko gre ta v. d.-jevska navada, se je pokazalo včeraj, ko so se grožnje uresničile. Naredili bomo vse, da se bo ta izprijena v. d.-jevska navada prenehala." 

Odgovorni urednik kulturnega in umetniškega programa RTVS Andraž Pöschl je pojasnil, da o izredni odpovedi še ni bil obveščen, kar ga čudi. Z odpovedjo bo sicer v uredništvu oddaj o kulturi "zazevala še ena kadrovska luknja", je dodal.

Podporo zaposlenim na RTVS je izrazil tudi predstavnik Društva novinarjev Slovenije Gašper Andrinek.

Forbici: Dvomim, da Urbanija vodi RTVS v njeno korist

Da so informacije o dogajanju na RTVS izjemno skrb vzbujajoče, je v sporočilu za javnost opozoril predsednik sveta RTVS Goran Forbici. "Navdajajo me s precejšnjim dvomom, da vršilec dolžnosti direktorja TVS, ki v odsotnosti vršilca dolžnosti generalnega direktorja vodi zavod, deluje v okvirih pristojnosti in v korist RTVS," je zapisal.

Spomnil je, da je svet RTVS vodstvu že na konstitutivni seji naložil redno poročanje o vseh kadrovskih odločitvah. "S tem smo v prvi vrsti želeli preprečiti, da bi odgovorni v času pred imenovanjem nove uprave posegli po potezah, ki presegajo opravljanje tekočih poslov in bi lahko še dodatno otežile optimalno delovanje zavoda," je pojasnil.

Dodal je, da so člani sveta doslej poslana poročila skrbno preučili "in pri pregledu opazili številne odločitve z vprašljivo vsebino". "Ker je o prekoračitvi opravljanja tekočih poslov mogoče presojati le od primera do primera, je svet že izglasoval, da se vodstvu naloži vsebinsko utemeljitev vseh izvedenih kadrovskih potez," je še navedel Forbici.

Urbanija: O postopku izredne odpovedi smo obvestili tudi Svet RTV 

Urbanija se je glede zadnjega dogajanja na RTV oglasil na Twitterju, kasneje pa je vodstvo poslalo sporočilo za javnost, v katerem so zapisali, da so delavko odpustili, ker je na službeni poti ostala dlje, kot ji je to odobrilo vodstvo, česar pa, kot so zapisali, "v vodstvu RTV Slovenija ne morejo tolerirati". 

V sporočilu so zapisali tudi, da so o postopku izredne odpovedi obvestili tudi Svet RTV, izjavo predsednika Sveta RTV Slovenija pa označili za "popolno sprenevedanje."

Saša Krajnc
Novice Saša Krajnc ni bil tiho, zato bo utišan

Ob tem Urbanija ostro protestira tudi "proti nedopustnim pritiskom in vmešavanju ministrice za kulturo Aste Vrečko v operativno vodenje javnega zavoda".

Ministrica je v sredo zvečer na Twitterju namreč zapisala, da je "nedopustno in nedostojno", da direktor TVS pred imenovanjem novega vodstva "izvaja še zadnje kadrovske čistke na RTVS ter odpušča vse glasove, ki so se zoperstavili njemu in v. d. generalnega direktorja ter opozarjali na slabe razmere v hiši".

Po njenem mnenju se s tem povzroča škoda RTVS. "Če je bil kje kakšen kanček dvoma o tem, kakšen je bil politični plan tega vodstva RTVS, potem je s temi dejanji brez dvoma odpravljen," je še dodala.

Andrej Grah Whatmough
Novice Dogajanje na RTVS: programski svet bo sejo nadaljeval, ko ...
Andrej Grah Whatmough, Uroš Urbanija
Novice Milosavljević: Grah Whatmough in Urbanija sta na položajih nezakonito

 

 

Ne spreglejte