SiolNET. Novice Slovenija
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Težav Kemisa podjetja za zdaj ne občutijo #video

0,06

termometer

Čeprav je Kemis prejšnji teden zaradi inšpekcijske odločbe prenehal dovažati odpadke svojih strank na Vrhniko, v gospodarstvu in ustanovah večjih težav za zdaj še ni. V Heliosu odpadke skladiščijo sami, Lek pa jih prek Kemisa odvaža neposredno v tujino, zato zaprtja lokacije na Vrhniki ne občutijo, so povedali.

"Naše sodelovanje s Kemisom je nemoteno," so ta teden povedali v Leku. "Lek ne dovaža odpadkov na Kemisovo lokacijo na Vrhniki, ampak jih prek Kemisa odvaža naravnost na sežig v tujino," so pojasnili.

V Heliosu so podobno pojasnili, da v sodelovanju s Kemisom izvajajo program celovitega upravljanja z odpadki, v okviru katerega optimirajo ravnanje z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevni proizvodnji, ter skrbijo za njihovo sprotno odstranjevanje. "Več kot 75 odstotkov odpadkov tako iz naših podjetij naravnost odvažamo v objekte za uničevanje odpadkov v sosednjih državah," so povedali.

Zaradi prepovedi delovanja skladiščijo odpadke

Zaradi prepovedi delovanja Kemisa na Vrhniki trenutno odpadke skladiščijo sami, kar jim tudi omogočajo okoljevarstvena dovoljenja. Sodelujejo tudi z drugim velikim podjetjem, ki skrbi za odstranjevanje nevarnih odpadkov iz Slovenije, Saubermacherjem.

Simon Zajc Novice V boj z onesnaževalci pošilja strankarskega kolega brez referenc

So pa v Heliosu dodali, da bi lahko dolgoročen zastoj pri odvozu odpadkov negativno vplival na obseg njihove proizvodnje. "Urejeno odstranjevanje odpadkov je v skupini Helios eden izmed temeljnih pogojev za nemoteno poslovanje in izpolnjevanje naročil kupcev," so poudarili.

Kemisu nevarne odpadke predaja tudi UKC Ljubljana. Kemis je od UKC v letošnjem letu prevzel nekaj manj kot 11 ton odpadkov, od tega je bilo več kot polovica odpadkov iz zdravstva - odpadne kemikalije. "Vsi odvozi do današnjega dne so se izvedli v skladu z dogovori brez sprememb," so v zdravstveni ustanovi povedali v torek.

Država jim je naložila, da morajo objekte porušiti

Kemis je prejšnji teden prenehal dovažati odpadke na svojo lokacijo na Vrhniki, potem ko je gradbena inšpekcija odločila, da so bili objekti, zgrajeni po požaru leta 2017, črna gradnja. Podjetju je naložila rušitev teh objektov do konca junija prihodnje leto ter mu v njih nemudoma prepovedala opravljanje dejavnosti.

kemis Posel danes Oglasila se je inšpekcija: zato smo zaprli Kemis

Simon Zajc Foto: STA V Kemisu se bodo na odločbo gradbene inšpekcije pritožili, je napovedal direktor podjetja Boštjan Šimenc. Je pa poudaril, da lahko Kemis brez prometa zdrži le okoli mesec dni, grozi jim tudi izguba zakupljenih kapacitet v sežigalnicah v tujini.

Z gospodarstvom pri iskanju rešitev sodeluje ministrstvo za okolje in prostor, na katerem je bilo danes srečanje ministra za okolje Simona Zajca s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) na temo morebitnega kopičenja nevarnih odpadkov. Na sestanku so predstavniki zbornice komunalnega gospodarstva, združenja kemijske industrije in službe za varstvo okolja ministru predstavili problematiko, povezano z zaustavitvijo obratovanja Kemisa. Zajc se teh težav zaveda, so zagotovili na okoljskem ministrstvu.

V ponedeljek nov sestanek

Minister je tako udeležence sestanka seznanil z naslednjimi koraki za rešitev nastalih razmer. V ponedeljek se bo med drugim sestal s pooblaščenimi organizacijami, ki imajo dovoljenja za zbiranje odpadkov, s katerimi razpolaga tudi Kemis. Spregovorili bodo o tem, kakšne so zmožnosti za prevzemanje takšnih odpadkov, so sporočili z ministrstva.

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc Posel danes "Če Kemis izgubi kapacitete v tujih sežigalnicah, jih izgubi Slovenija"

Zajc je predstavnikom gospodarstva obljubil, da jih bo okoljsko ministrstvo obvestilo o poteku ponedeljkovega srečanja in da bo tudi sicer z njimi sodelovalo v reševanju nastalih razmer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin