Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2021,
7.36

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

16

Natisni članek

Simona Kustec okužba učenci šola

Petek, 19. 11. 2021, 7.36

2 leti, 5 mesecev

Toliko učencev je bilo pozitivnih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

16

V osnovnih šolah se je v sredo na novi koronavirus samotestiralo 135.100 učencev oziroma 70 odstotkov vseh učencev. Preostali učenci so v karanteni, se s testiranjem ne strinjajo, ali pa so preboleli covid-19. Pozitivnih je bilo približno 300 testov, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Po oceni ministrstva je v večini OŠ samotestiranje potekalo brez večjih težav. Na vseh šolah pa so imeli učence, ki so začeli izobraževanje na daljavo, so še sporočili z ministrstva.

Največ učencev se na daljavo šola v nižjih razredih 

Na daljavo se zaradi zavračanja ukrepov po podatkih ministrstva šola skupaj 8.033 učencev, kar je 3,61 odstotka vseh učencev. Največji delež šolajočih na daljavo je v prvem in drugem razredu, in sicer dobrih pet odstotkov, najmanjši pa v devetem razredu, dobra dva odstotka.

Kot je povedala Kustečeva, je prva odgovornost države varno okolje v šolskem prostoru. "Starše prosim, naj pomagajo otrokom, ravnateljem in učiteljem, da bodo otroci lahko prihajali v šolo tudi v tej zahtevni epidemiološki situaciji."

Danes se učenci znova testirajo, nekaj staršev si je premislilo 

Na ptujski OŠ Mladika, kjer je v sredo nekaj staršev izrazilo nestrinjanje z ukrepi, so se stvari po besedah ravnatelja Bogomirja Širovnika danes umirile, čeprav že v sredo ni bilo večjega razburjenja. V tem času so pridobili soglasja staršev še dveh učencev za samotestiranje, tako da je zdaj učencev, ki se izobražujejo od doma, še 11.

Na šoli je sicer 387 učencev, a jih je bilo že pred sredinim testiranjem nekaj več kot sto iz štirih oddelkov v karanteni. Doslej so imeli le en primer pozitivnega testa. "Tresla se je gora, rodila se je miš, je pa res, da smo vsi nelagodno in z občutkom tesnobe pričakovali sredino jutro," je še dodal Širovnik.

Tudi pred mariborsko OŠ Martina Konšaka se je v sredo zbralo nekaj nezadovoljnih staršev, ki jih pa danes ni bilo. Kot je povedala ravnateljica Jasmina Voršič, je tudi samotestiranje potekalo gladko, saj so otroci že osvojili veščino. Šolo obiskuje 440 učencev, do srede soglasij za testiranje ni oddalo 23 staršev, a je kar pet oddelkov v karanteni in zanje še ne vedo, ali imajo soglasja.

Od srede do danes so prejeli še dve dodatni soglasji, preostali otroci pa se šolajo na daljavo. Med testiranji niso naleteli na pozitiven rezultat testa. Voršičeva upa, da si bodo vsaj nekateri starši, ko bodo videli, da stvari potekajo brez težav, premislili v dobro otrok.

V OŠ Rogatec je današnje samotestiranje potekalo zelo mirno. Šola je sicer med tistimi, kjer je nasprotovanje samotestiranju večje kot drugod v državi. Skupaj se je namreč kar 13 odstotkov staršev odločilo za izobraževanje otrok od doma, je danes dejala ravnateljica Alenka Virant.

Največ otrok, ki niso prišli k pouku, ker starši ne dajo soglasja za samotestiranje, je v prvem izobraževalnem obdobju, kar Virantovo zelo skrbi. Največ jih je sploh v prvem razredu. Od srede si je glede samotestiranja premislil le eden od staršev. "Dobila sem tudi grozilna pisma staršev, mislim, da bodo sledile tudi kazenske ovadbe," je še dejala Virantova.

Danes sicer v rogaški šoli niso odkrili nobene okužbe, v sredo pa so imeli eno. Trenutno imajo v karanteni štiri oddelke.

Ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko je povedala, da je danes samotestiranje potekalo brez težav in niso odkrili nobenega pozitivnega primera. Še vedno pa je nekaj staršev otroke obdržalo doma. Tudi pri njih je teh več na razredni kot na predmetni stopnji.

"Starši teh otrok niso podpisali, da se strinjajo s samotestiranjem in tudi ne, da se ne strinjajo, da bi lahko prešli na izobraževanje na daljavo. Verjamemo, da bomo v prvih dneh prihodnjega tedna tudi to uspešno uredili, ne glede na neprijazne odzive teh staršev," pravi Kolenkova.

Na OŠ Koper so se danes testirali vsi učenci, ki so prišli na šolo, saj so imeli soglasje oz. ustno privolitev staršev. Le 18 učencev se šola od doma od skupno 976, je povedala ravnateljica Ingrid Poropat. V sredo in danes so imeli sicer po en pozitiven primer na okužbo z novim koronavirusom. Tudi sicer so se starši takoj odzvali in prišli po otroke, tako da težav ni bilo.

Po besedah ravnatelja Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Boruta Butinarja le en dijak od 481 dijakov ni bil prisoten pri pouku na šoli, preostali so se ali testirali ali so cepljeni oz. preboleli. Za zdaj pri izvajanju samotestiranja niso imeli težav ali pritožb, za kar se Butinar zahvaljuje tudi staršem.

Simona Kustec
Novice Kustečeva zavrnila očitke: Kritike slonijo na mehanizmih, kako utišati žensko #video
Simona Kustec
Novice Kustečeva: Zaupajte stroki, da bodo otroci lahko obiskovali pouk v šolah
Novice Ministrica Kustec: Kdor se s tem ne strinja, naj prevzame konkretne posledice #video
Ne spreglejte