Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2021,
6.52

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

27

Natisni članek

Državni zbor interpelacija ministrstvo za šolstvo in šport Simona Kustec

Petek, 19. 11. 2021, 6.52

2 leti, 5 mesecev

Kustečeva zavrnila očitke: Kritike slonijo na mehanizmih, kako utišati žensko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

27

V DZ bodo danes predvidoma nekaj več kot 15 ur razpravljali o interpelaciji šolske ministrice Simone Kustec, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Za uspeh interpelacije je potrebnih 46 glasov poslancev, vlagateljice jih imajo skupaj 43, zato je, kot kaže, uspeh že druge interpelacije zoper Kustečevo malo verjeten. Ministrico interpelirajo, ker ni izpolnila pričakovanj deležnikov v šolstvu, predvsem v času epidemije. Kustečeva vse očitke zavrača: "Kritike slonijo na mehanizmih, kako utišati žensko."

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je v uvodu v današnjo razpravo o interpelaciji ministrice za izobraževanje Simone Kustec poudaril, da ministrico interpelirajo, ker ni izpolnila pričakovanj deležnikov v šolstvu, predvsem v času epidemije. To je za ministrico sicer že druga interpelacija letos. 

Ministrica je na očitke iz interpelacije odgovorila predvsem z dosedanjimi dosežki ministrstva. Očitke zavrača "tudi na podlagi dejstva, da kritike mojega dela s strani dela leve opozicije slonijo na mehanizmih, kako žensko utišati". Njeno prihodnje delovanje bo enako dosedanjemu, "v dobro otrok in mladih", je dejala.

Novice Ministrica Kustec: Kdor se s tem ne strinja, naj prevzame konkretne posledice #video

Kustečeva: Ukrepi so nujni, izvajajo jih povsod po svetu

V odgovoru na interpelacijo je Kustečeva pred poslanci poudarila, da se ministrstvo od prvega dne mandata te vlada intenzivno ukvarja s sprejemanjem in izvrševanjem ukrepov za zajezitev epidemije ter zagotavljanjem zdravega in varnega šolanja otrok in mladostnikov. Ukrepi so po njenih besedah nujni in jih izvajajo povsod po svetu.

Zanikala je očitke o zmedi, ki naj bi na šolskem polju vladala zaradi ukrepov, ki se pogosto spreminjajo. Ukrepe se spreminja glede na intenzivnost virusa v družbi, uspešnost njihovega spoštovanja in na podlagi znanstvenih dognanj, je poudarila. Zagotovila je, da "koronaobdobje" obvladujejo in ga dojemajo tudi kot priložnost za nadaljnji razvoj in prepotrebne spremembe.

Zavrnila je očitke o odsotnosti drugih potrebnih ukrepov v izobraževalnem prostoru. Po njenih besedah so sprejeli številne ukrepe za duševno zdravje otrok, sredstva za izobraževanje, znanost in šport dvignili na zgodovinsko raven, sofinancirali so številne naložbe v vzgojno-izobraževalne zavode in z razpisom po več letih pomagali pri gradnjah šol. Dvignili so tudi plače zaposlenim.

V času te vlade sta bila po njenih besedah sprejeta tudi zakon o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami ter zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, uresničena pa je bila ustavna odločba glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

V nekoliko čustvenem zaključku je ministrica ponovila, da vse očitke zavrača "tudi na podlagi dejstva, da kritike mojega dela s strani dela leve opozicije slonijo na mehanizmih, kako žensko utišati, je ne jemati resno, jo poniževati z žaljivkami, ko oziroma če nisi na pravi strani, še posebej, ko gre za žensko v politiki". Do tovrstnega odnosa in razprave "imam in bom imela ničelno stopnjo tolerance," je dejala.

Simona Kustec
Novice Kustečeva: Zaupajte stroki, da bodo otroci lahko obiskovali pouk v šolah

V koalicijskih poslanskih skupinah ne bodo podprli interpelacije Kustečeve

Mojca Škrinjar (SDS) je glede očitkov, da je ministrstvo za izobraževanje pod vodstvom Kustečeve v epidemiji sprejemalo slabe ukrepe, ocenila, da so bili ukrepi ustrezni. Šole so sicer del pouka izvajale na daljavo, a je bila dolžina zaprtja šol primerljiva s povprečjem v Evropi.

Ministrstvo je po njenih besedah pripravilo več modelov pouka, ki jih lahko izvajajo glede na epidemiološki položaj, o tem, kateri se bo izvajal, pa so bile šole obveščene takoj, ko je bilo mogoče. "Ne morete junija sprejeti odločitve, kako bo potekal pouk 1. septembra, če ne veste, kakšno bo stanje epidemije," je dejal. Tudi sicer se ji zdi zanimivo, da ukrepe proti epidemiji v šolah kritizirajo tisti, ki so sami pozivali k protestom proti ukrepom in za šole brez mask.

Tudi po oceni Mojce Žnidarič (SMC) je ministrica svoje delo opravila dobro, odgovorno in vestno, poleg ukrepov za spopad z epidemijo pa je pripravila še vrsto drugih ukrepov, zakonov in podzakonskih aktov, ki spadajo v redni program dela ministrstva, pa tudi take, ki bi morali biti sprejeti že zdavnaj.

Kritična je bila do samega besedila interpelacije: "Skozi celotno besedilo je mogoče zaznati slog, ki se ga uporablja za osebno diskreditacijo posameznikov in drugače mislečih. Kaže na željo po drugačnem vodenju ministrstva predvsem tistih, ki so to priložnost imeli še nedolgo nazaj".

Iva Dimic (NSi) je poudarila, da je v času epidemije ministrstvo za izobraževanje poleg ministrstva za delo in ministrstva za zdravje eno najbolj obremenjenih. Kljub temu se je po njeni oceni dobro odzivalo na izzive. Posebej je pohvalila proaktivno vlogo ministrstva pri sprejemanju epidemioloških ukrepov, zaradi česar kljub težkim razmeram v epidemiji nikoli ni prišlo do prekinitve šolanja.

Predlagateljem je očitala pomanjkanje skupnega interesa pomagati otrokom in mladim v teh težkih razmerah. "Namesto da bi v teh zahtevnih razmerah pomagali in sodelovali pri ohranjanju gospodarstva, pomagali zdravstvenemu in šolskemu sistemu, vsakodnevno razpihujejo neresnice, zavajajo ter širijo nestrpnost in sovraštvo," je dejala.

V poslanski skupini SNS v predstavitvi stališča niso povedali, kako bodo glasovali, je pa Dušan Šiško očitke v interpelaciji označil kot "neumnosti". Vprašal se je, čemu bi bila ministrica odgovorna za dajanje navodil šolam, če pa ima za to podrejene, ki so na ministrstvu že veliko dlje časa.

Razlog za večino očitkov po njegovem mnenju sicer izvira še iz vladavin prejšnjih ministrov. "Nerealno je pričakovati, da bo ministrica, ki se je morala soočati z epidemijo, reševala že leta nerešene probleme," je dodal.

Vatovec: Ministrica se jasno in glasno ne zavzame za svoj resor

Glavni očitki ministrici so po besedah Vatovca trije. Kustečevi očitajo zanemarjanje ustreznih priprav na začetek šolskega leta, tako lanskega kot letošnjega. Spomnil je na odzive ravnateljev, učiteljev in staršev, ki "so bili nekaj tednov pred začetkom šolskega leta v popolni temi glede tega, kako se bo izvajalo pouk".

Očitajo ji podcenjujoč in izključujoč odnos do vseh deležnikov na področju izobraževanja, znanosti in športa, med drugim vsakršno odsotnost pripravljenosti in sposobnosti poslušati učitelje in ravnatelje: "To kaže, da gre za popolno ignoranco poslušanja ljudi, ki morajo izvajati šolski proces."

Kot tretji glavni očitek ministrici pa je izpostavil odsotnost konkretnih ukrepov za odpravo posledic epidemije, prav tako odsotnost raziskav in analiz, kaj bi bilo treba narediti. "Za nami je že leto in pol epidemije, do danes pa ministrstvo ni bilo sposobno narediti ustreznih analiz," je poudaril.

Ministrici je očital zmedo, ki je v šolstvu nastala s sprejemanjem ukrepov. Za ukrepe je sicer odgovorna vlada, a hkrati tudi minister, če si ne upa stopiti v bran svojemu resorju, je dejal.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v odgovoru, ki ga je podprla tudi vlada, zavrnilo vse očitke iz interpelacije Kustečeve. Poudarili so, da so bile pred začetkom novega šolskega leta izvedene številne dejavnosti, da bi pouk stekel čim bolj gladko in varno, pri tem pa so tudi dejavno vodili dialog z vsemi deležniki.

Opozicija KUL in nepovezani poslanci skupaj nimajo dovolj glasov 

Za razrešitev ministrice je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, predlagateljice LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, ki imajo skupaj 43 poslancev, tako za uspeh interpelacije same nimajo dovolj glasov.

Kustečevo, ki prihaja iz vrst SMC, bodo podprli v poslanski skupini SMC, ministrica lahko računa tudi na podporo koalicijskih SDS in NSi. Iz poslanske skupine DeSUS so sporočili, da bodo odločitev sprejeli po opravljeni razpravi. Pričakovati pa je, da bodo Kustečevo podprli.

Simona Kustec
Novice Poskus odstavitve Simone Kustec spodletel

 

Ne spreglejte