Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2020,
19.36

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

7

Natisni članek

Zdravstveni dom Ljubljana Koronavirus test

Petek, 11. 9. 2020, 19.36

3 leta, 7 mesecev

Testirali bi še več, kadra pa že zdaj kronično primanjkuje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

7

Napovedi Inštituta Jožef Stefan niso nič kaj spodbudne. Izračunali so namreč, da posameznik že okuži več kot eno zdravo osebo, to pa naj bi se v 16 dneh še podvojilo, kar je po mnenju stroke zelo slabo. Še toliko bolj je pomembno, da vsak dan opravimo dovolj testov, a vstopne točke pokajo po šivih, prav tako laboratoriji, epidemiologi delajo od jutra do večera. Jeseni naj bi število testiranj še povečali, stroka pa se sprašuje, kako je to v trenutnih razmerah sploh izvedljivo. Kadra v zdravstvu namreč primanjkuje že zdaj.

V četrtek je bilo opravljeno rekordno število testov, več kot 2.700. Samo na vstopni točki Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana na Metelkovi so včeraj odvzeli 630 brisov, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu.

''Podvojili smo ekipe, ki jemljejo brise, in podaljšali delovni čas, vendar se kljub temu na bris še vedno čaka od dveh pa tudi do treh dni," pojasnjuje zdravnica Marija Matejka Škufca Sterle, ki je odgovorna oseba vstopne točke ZD Ljubljana.

Na vstopni točki v Ljubljani so v četrtek vzeli 630 vzorcev. | Foto: Planet TV Na vstopni točki v Ljubljani so v četrtek vzeli 630 vzorcev. Foto: Planet TV

Testiranje za covid-19
Novice V četrtek 108 novih okužb, kar je največ do zdaj

Vlada in strokovna skupina za jesen napovedujeta še več testov

''Število testov moramo povečati, moramo imeti rezervo," pravi uradni govorec vlade Jelko Kacin. Škufca Sterletova pa pojasnjuje, da to ne bo lahka naloga. ''Bistveno povečanega števila brisov v bodoče ne bomo zmogli brez večjih reorganizacij,'' je dejala.

Vstopne točke so že zdaj na meji zmogljivosti, zato se stroka sprašuje, kako še povečati kapacitete. Kot je dejal Kacin, je treba razbremeniti določena vstopna mesta, kot na primer vstopno točko v Ljubljani, kjer je tudi po njegovem mnenju gneča prevelika.

''Potrebujemo kader, potrebujemo ljudi, ki bodo to delali,'' pa pravi Škufca Sterle.

''Potrebujemo kader, potrebujemo ljudi, ki bodo to delali,'' o testiranju pravi Marija Matejka Škufca Sterle. | Foto: Planet TV ''Potrebujemo kader, potrebujemo ljudi, ki bodo to delali,'' o testiranju pravi Marija Matejka Škufca Sterle. Foto: Planet TV

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kaj se dogaja na Hrvaškem?

Hudo obremenjena tudi ljubljanski in mariborski mikrobiološki laboratorij

Hudo obremenjena sta tudi ljubljanski in mariborski mikrobiološki laboratorij. V zadnjem so prejšnji teden vsak dan opravili povprečno 588 testov.

''Medtem ko je ta teden od srede povprečno dnevno število vzorcev znašalo že 1033,'' je povedal Andrej Golle iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

To je kar 75 odstotkov več kot prejšnji teden. Na jesen se že pripravljajo in si prizadevajo, da bi dobili dovolj velike zaloge reagentov za testiranje. Krepijo se kadrovsko, naročili so dodatne aparature, nekaj jih je že prišlo, nekaj jih še čakajo.

''Če – kot sem že rekel – bodo na voljo aparature in bo dovolj kadra, bomo zmogli. Tako kot smo zmogli že v prejšnjem vrhu epidemije,'' pojasnjuje Golle.

Tudi od testiranja je namreč odvisno, kako uspešno bomo obvladali jesenski val, ki je po Kacinovih besedah tu že pred jesenjo.

Ne spreglejte