SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V četrtek 108 novih okužb, kar je največ do zdaj

10

termometer

Testiranje za covid-19
Foto: STA

V četrtek so v Sloveniji potrdili 108 okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 2.758 testov. Gre za največ okuženih v enem dnevu do zdaj in tudi največ opravljenih testov. V sredo je bilo novih okužb 77, v torek 78.

Aktivno okužena je 701 oseba, v bolnišnicah se jih zdravi 27, od tega pet na intenzivni negi, vseh pet za dihanje potrebuje ventilator, kažejo podatki sledilnika covid-19.

V Ljubljani 140 aktivnih okužb

Največ novih okužb so potrdili v ljubljanski občini, in sicer 23. V ljubljanski občini je tudi največ aktivno okuženih, in sicer 140. Sledi mariborska občina z desetimi novimi okužbami, skupaj je tako tam 61 aktivnih okužb.

Okužbe razpršene po vsej državi

Kot kažejo podatki zadnjih dni, so okužbe razpršene po vsej državi. Tako so vsaj eno okužbo včeraj potrdili v 53 občinah – sploh prvo v občini Straža.

Kot kažejo četrkovi podatki, je zbolelo še šest oskrbovancev v domovih za starejše in en zaposleni. Okužbo so v četrtek potrdili tudi pri šestih zaposlenih v zdravstvu. Največ okuženih so sicer v četrtek potrdili v starostni skupini 35–44 let, in sicer 26.

"Virus se še vedno širi po celotni Sloveniji. Glavna žarišča ostajajo šole in domovi za starejše," je včeraj dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

 

Eno od žarišč je v Osnovni šoli Braslovče, kjer so imeli do včeraj opoldne potrjenih 20 okužb, od tega je bilo okuženih 11 zaposlenih in devet učencev.

Okužbe se širijo tudi po domovih za starejše. V enoti mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru je še nekaj dodatnih primerov okužb, tako da imajo ta trenutek 22 primerov okužb z novim koronavirusom, od tega je enajst pozitivnih med oskrbovanci, prav toliko je tudi pozitivnih med njihovimi zaposlenimi. Kot je povedal direktor doma Marko Slavič, stanje pri nikomer od njih ni zapleteno, poroča STA.

Število okuženih narašča tudi v Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu. Po včerajšnjih podatkih je z novim koronavirusom okuženih pet ljudi, od tega dva zaposlena in trije stanovalci, piše STA

Mario Fafangel Novice Fafangel: Dobro je, da zadaj nimamo ledene gore okuženih #video

V desetih dneh v šolah 86 okužb s koronavirusom in 917 karanten, učenci in dijaki ostajajo v šolah

Učenci in dijaki bodo tudi v prihodnje obiskovali pouk v šoli, saj trenutno ni nobenega razloga za spremembe, kažejo podatki ministrstva. V desetih dneh novega šolskega leta je vseh v šolah okuženih 86, 917 učencem pa je bila odrejena karantena. V ponedeljek bo zaživela aplikacija, prek katere bodo ravnatelji poročali o okužbah s koronavirusom v zavodih.

"Vsi udeleženi v vzgoji in izobraževanju se trudimo in obvladujemo situacijo. Na šolsko leto smo se dobro pripravili, razmere pa sproti skrbno spremljamo," so ponovno zagotovili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Podatki po njihovi oceni kažejo, da je situacija obvladljiva, sistem pa odziven.

Od skupno 86 okuženih v osnovnih in srednjih šolah v prvih desetih dneh novega šolskega leta je bilo okuženih 27 učencev in dva dijaka. Ostali okuženi so bili očitno zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V karanteni je bilo 521 učencev (0,27 odstotka) in 223 dijakov (0,30 odstotka), poroča STA.

Vsaka šola je v času epidemije poleg NIJZ priporočil postavila svoja pravila. Vsaka šola je v času epidemije poleg NIJZ priporočil postavila svoja pravila. Foto: Getty Images

Okužb ni v šolah s prilagojenimi programi

Kot spodbudno ocenjujejo, da o okužbi ne poroča nobena šola s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

V tem šolskem letu je ministrstvo s pojavom okužbe s koronavirusom seznanilo 15 vrtcev. Okužbo so potrdili pri 22 zaposlenih, pri čemer štiri osebe pri delu niso imele stika z otroki, in pri petih malčkih. V karanteni je 35 zaposlenih in 210 otrok oz. 0,25 odstotka vseh vrtčevskih otrok, so še sporočili z ministrstva.

Danes bo vzpostavljen tudi komunikacijski interni kanal poročanja o pojavnostih in oblikah okužbe v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V aplikacijo bodo ravnatelji šol in vrtcev od ponedeljka dnevno vpisovali podatke.

"Naše vodilo ostaja - vsi učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol naj se izobražujejo v šolah oziroma v zavodih. Virusne okužbe so postale del našega vsakdana in z njimi se bomo morali naučiti živeti," so po poročanju STA zapisali na ministrstvu.

Jelko Kacin Novice Novo: od nedelje v karanteno za deset in ne za 14 dni #video Otroci Novice Na tej osnovni šoli je že 20 okuženih s koronavirusom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin