Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2020,
12.52

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

14

Natisni članek

Aleš Rozman COVID-19 Koronavirus Jelko Kacin

Četrtek, 10. 9. 2020, 12.52

3 leta, 7 mesecev

Novo: od nedelje v karanteno za deset in ne za 14 dni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

14

Vlada je na današnji seji skrajšala obdobje karantene s 14 na deset dni ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko, je po seji vlade povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin. Sprememba začne veljati v nedeljo. "Število okuženih narašča, virus pa je dosegel najranljivejše populacije v domovih za starejše," pa je dejal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman.

V sredo so v Sloveniji potrdili 77 okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 2.489 testov. V sredo smo tako imeli eno okužbo manj kot v torek, ko so jih odkrili največ do zdaj, in sicer 78.

Potrdili 77 novih okužb, vlada za deset dni karantene. Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet.


Corona 10.9.2020
Novice Na tej osnovni šoli je že 20 okuženih s koronavirusom

Od nedelje v karanteno samo za deset dni

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je včeraj vladi predlagala skrajšanje trajanja karantene s 14 na deset dni. Vlada je danes ta predlog podprla in sprejela spremembe odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti države.

"Strokovna skupina je zavzela stališče, da se obdobje odrejene karantene po vstopu v Slovenijo na meji opredeli kot 10-dnevna karantena, ki po zaključku ne potrebuje testiranja in velja enotno za prav vse ob prehodu meje," je pojasnil uradni vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je na današnji seji skrajšala obdobje karantene s 14 na deset dni ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko. | Foto: STA , Vlada je na današnji seji skrajšala obdobje karantene s 14 na deset dni ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko. Foto: STA ,

Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, po njegovih besedah od nedelje ne bosta več časovno omejeni na 24 ur, piše STA. V primerih, ko je ob vstopu v Slovenijo treba predložiti ustrezna dokazila in negativen izvid testa, pa ta ne sme biti starejši od 48 ur.

To je namreč novost, je izpostavil Kacin, saj se zahtevana veljavnost negativnega testa s 36 ur podaljšuje na 48 ur. Dodan pa je pogoj, da test ni bil opravljen v Sloveniji, je dejal Kacin. Potrdilo o negativnem testu mora izdati institucija, katere verodostojnost priznavata slovenski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, piše STA. Kot je še dodal Kacin, so v definicijo ožjih družinskih članov dodani tudi starši.

Aleš Hojs
Novice Del poslancev DeSUS bo odstavljal ministra Hojsa #video

Kacin: Glavna žarišča ostajajo šole in domovi za starejše

Vlada je sicer danes zagotovila tudi sredstva za pokrivanje stroškov brisov za potrditev okužbe z novim koronavirusom v bolnišnicah in zdravstvenih domovih v času epidemije, torej od 12. marca do 31. maja. Za pokrivanje stroškov brisov je iz proračunske rezerve zagotovila do pet milijonov evrov, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa mora plačila izvajalcem zdravstvene dejavnosti izvršiti do 21. septembra.

Naval na testiranje, na odvzem brisa čakajo tudi po tri dni. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


"Vnosa iz tujine praktično ni. Virus se še vedno širi po celotni Sloveniji. Glavna žarišča ostajajo šole in domovi za starejše," je še dejal Kacin. "Nihče si ne želi, da bi se nam ponovil spomladanski scenarij. Z virusom se moramo naučiti živeti in tudi tako pomagati vsem epidemiologom in preostalim v zdravstvu," je še povedal Kacin.

Rozman: Virus je dosegel najranljivejše populacije

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je dejal, da število okuženih narašča, novi virus pa je dosegel najranljivejše populacije v domovih za starejše. "Število starejših obolelih se povečuje, bolnišnice se polnijo. Če bo potrebno povečati covid-19 oddelke, bo to vplivalo na podaljševanje čakalnih vrst v zdravstvu," je povedal Rozman.

Rozman: Virus je dosegel najranljivejše populacije. Video: Planet.


Kot je še dejal, lahko prebivalci Slovenije s sodelovanjem in upoštevanjem navodil okužbo zamejimo in ustavimo. "Uporaba mask, razkužil in fizična distanca so učinkoviti ukrepi, s katerimi lahko znižamo število okužb," je poudaril Rozman. Državljane je še posebej pozval, naj uporabljajo zaščitne maske.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je dejal, da število okuženih narašča, novi koronavirus pa je dosegel najranljivejše populacije v domovih za starejše. | Foto: Nebojša Tejić/STA Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je dejal, da število okuženih narašča, novi koronavirus pa je dosegel najranljivejše populacije v domovih za starejše. Foto: Nebojša Tejić/STA

"Morda vam je ob tem nelagodno, a pomislite na nekatere, ki po cel delovnik nosijo maske, a jim ni odveč, saj s tem ščitijo vas in seveda tudi sebe," je dejal Rozman. Kot je še povedal, se lahko vsakemu zgodi, da se okuži. "A bodite del rešitve, ne večanja problema. Sodelujte pri omejitvi raznašanja virusa in epidemiologom razkrijte svoje pretekle kontakte," je povedal Rozman in pozval državljane, naj si naložijo aplikacijo #OstaniZdrav.

Inšpektorji obiskali skoraj 700 objektov

Zdravstveni inšpektorji so do zdaj obiskali 698 objektov in izdali 23 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru. Samo včeraj so nadzor izvedli v 140 različnih objektih. Izdali niso nobene globe, kar je zelo spodbudno in si zasluži zahvalo, je povedal Kacin. Včeraj je bilo opravljenih tudi 150 nadzorov spoštovanja karantene. Skupno število izvedenih nadzorov je 21.787. Izrečenih je bilo 196 prekrškovnih sankcij, od tega 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74 tisoč evrov.

Ne spreglejte