Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2020,
10.47

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,71

38

Natisni članek

Jelko Kacin Koronavirus COVID-19 okužba

Petek, 11. 9. 2020, 10.47

3 leta, 7 mesecev

Od nedelje vse karantene deset dni

Fafangel: Dobro je, da zadaj nimamo ledene gore okuženih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,71

38

"Če se bodo razmere še naprej poslabševale, bo tudi Slovenija primorana sprejeti dodatne ukrepe," je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Mario Fafangel z NIJZ je dejal, da je bilo spomladi ob teh številkah vse zaprto, "zdaj pa poskušamo novo pot, na kateri bomo z drugimi ukrepi imeli družbo odprto". Kot je še dejal, bodo desetdnevne karantene od nedelje veljale za vse, ne le za tiste odločbe, ki so izdane na meji.

V četrtek so v Sloveniji potrdili 108 okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 2.758 testov. Gre za največ okuženih v enem dnevu do zdaj in tudi največ opravljenih testov. Aktivno okužena je 701 oseba, največ jih je v ljubljanski občini, in sicer 140.

Testiranje za covid-19
Novice V četrtek 108 novih okužb, kar je največ do zdaj

Kacin: Prosim državljane, da sodelujejo z epidemiologi

"Razmere v Sloveniji in tudi drugod po Evropi ter po svetu se slabšajo. Včeraj je bilo opravljenih rekordno število testov, in sicer kar 2.758. Naši epidemiologi delajo dobro, odgovorno in hitro, za kar si zaslužijo veliko priznanje," je poudaril vladni govorec Jelko Kacin. NIJZ je po njegovih besedah sprejel številne reorganizacijske ukrepe, brez reorganizacije takšnega števila epidemioloških poizvedovanj ne bi bilo mogoče izvesti.

"Ponovno prosim vse državljanke in državljane, da sodelujejo z epidemiologi in tudi tako pomagajo pri njihovem težkem delu v korist skupnosti. Brez identifikacije virov okužbe širjenja okužb ne moremo zamejiti in tudi ne zaščiti najbolj ranljivih članov naše družbe," je povedal Kacin.

Novi ukrepi v primeru dodatnega poslabšanja

Kot je še dejal Kacin, pozorno spremljajo stanje v domovih za starejše, zavodih za stanovalce s posebnimi potrebami in šolah. "Šolski sistem deluje in bo deloval še naprej," je dejal vladni govorec. Po njegovih besedah vlada zelo pozorno spremlja dogajanje v našem sosedstvu in po vsej Evropi.

"Razmere niso rožnate, države pa sprejemajo nove ukrepe. Če se bodo razmere še naprej poslabševale, bo tudi Slovenija primorana sprejeti nove oziroma dodatne ukrepe," je dejal Kacin in dodal, da si vlada ne želi, da bi se situacija poslabšala toliko, da bi bili primorani sprejeti dodatne ukrepe. "Le z upoštevanjem medsebojne razdalje, higiene rok in kašlja ter pravilno nošnjo mask bomo ostali solidarna družba," je opozoril Kacin.

Fafangel: Zdaj poskušamo novo pot

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel pa je dejal, da je 14-dnevna komulativna incidenca na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji 34, v EU pa se bliža številki nad 60, kar je približno tako, kot je znašala aprila. Kot je poudaril Fafangel, je bilo spomladi ob teh številkah vse zaprto: "Zdaj pa poskušamo novo pot, na kateri bomo z drugimi ukrepi imeli družbo odprto in plesali z virusom še naprej."

Kot je še dejal, je dobro, da se v Sloveniji veliko testira in da zadaj nimamo ledene gore okuženih: "To je dober podatek." Širjenje virusa po starostnih skupinah je razpršeno. Starostna piramida se premika navzgor. Okužbe prihajajo v domove za starejše občane, je povedal Fafangel.

Covid grafika 11.9.2020 | Foto:

"Večina se okuži znotraj Slovenije oziroma je vir neznan. Ukrepi za preprečitev dodatnih vnosov so smiselni. Najbolj smiselni so ukrepi, ki jih izvajamo za preprečevanje širjenja med prebivalci Slovenije," je poudaril Fafagel. Kot je še dejal, povečano število testov, identifikacija stikov okuženih, spoštovanje varnostne razdalje, nošenje maske, vzdrževanje higiene kašlja in rok in aplikacija #OstaniZdrav prispevajo k temu, da nismo v "lockdownu".

Od nedelje bodo vse karantene odrejene za deset dni

Po njegovih besedah bodo od nedelje vse odrejene karantene, ne le tiste izdane na mejah, trajale deset in ne več 14 dni. Dejal je, da je karantena enovit ukrep. "Ni razlike med tisto, ki jo dajejo policisti na meji, in to, ki jo priporočajo epidemiologi," zato bodo od nedelje priporočali desetdnevne karantene tudi za vse, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo.

Z vidika varstva javnega zdravja je desetdnevna karantena po njegovih besedah učinkovitejša. "V desetih dneh zboli za covid-19 velika večina okuženih. Po desetem dnevu zboli približno sedem odstotkov okuženih, to je manj kot deset primerov na mesec," je še povedal Fafangel.

Ne spreglejte