SiolNET. Novice Slovenija
0,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Temperature morja že dosegajo rekorde za ta čas

0,97

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Po obdobju številnih neviht se je morje že nekoliko ohladilo, a to ne odvrača kopalcev, ki polnijo slovenske plaže. Jadransko morje že dosega temperaturne rekorde za ta čas. O temperaturah za plavanje sta spregovorila tudi plavalni trener Miha Potočnik, ki je do olimpijske medalje pripeljal Saro Isakovič in Martin Strel, ki je plaval v najbolj ekstremnih pogojih.

Marsikje po Sloveniji se lahko že kopajo tisti, ki niso toliko občutljivi na bolj osvežujočo temperaturo. Medtem, ko ima Bohinjsko jezero okoli 11 stopinj Celzija, Blejsko 22, Nadiži in Kolpi v Metliki so namerili okoli 18 stopinj Celzija, ima jadransko morje že od 22 stopinj v Piranu do 24 stopinj celzija v Kopru. Temperature so bile v bolj vročih dneh že višje, aktualne podatke pa lahko spremljate na spletni strani Arso, kjer lahko najdete tudi podatke o stanju kopalnih voda.

Jadransko morje že dosega temperaturne rekorde za ta čas

Površina jadranskega morja je trenutno okoli tri ali štiri stopinje toplejša kot v istem obdobju lani, piše hrvaški portal Index.hr. na Krku, v Splitu in Pulju so morju v torek zjutraj namerili 26 stopinj, od leta 2008 do 2015 se je povprečna temperatura morja zvišala za 1,25 stopinje, trend zviševanja pa naj bi se nadaljeval.

Najnižja temperatura morja je bila do zdaj izmerjena 10. februarja 1956, ko je imelo morje le 1,6 stopinje. Najtoplejše pa je bilo 17. julija 2010, ko so morju v Kopru izmerili kar 31 stopinj.

Kot je za omenjeni portal povedal Ivica Vilibić iz laboratorija za fiziko morja z Inštituta za oceanografijo in ribištvo, so tudi temperature ozračja v tem obdobju najvišje v zadnjih stotih letih. Dejal je, da v tem obdobju tudi ni bilo intenzivnih epizod burje, ki povzroči dvig hladnejših plasti morja in mešanje morja.

Plitva morja, kot je Jadransko, hitreje občutijo klimatske spremembe kot oceani, Vilibić pa je še povedal, da podnebni modeli napovedujejo porast izjemno vročih obdobij po celotnem Sredozemlju tako glede ozračja samega, kot pri temperaturi morja. Kot pravi, so klimatske spremembe sedanjost in ne prihodnost. Predvidevanja kažejo, da se bo povprečna letna temperatura ozračja dvignila za štiri do pet stopinj Celzija, če se toplogredni plini ne bodo znatno zmanjšali.

Katera temperatura je za plavanje najboljša?

Na vprašanje, katera temperatura je za kopanje najbolj primerna, bi nam vsak lahko odgovoril drugače. Tega vprašanja morda ne bi bilo prav smiselno zastavljati članom najstarejšega zimskega ameriškega plavalnega združenja Coney Island Polar Bear Club, ki se že od leta 1903 tradicionalno namakajo v ledeno mrzlem Atlantskem oceanu.

Letos so na Silvestrovo temperaturo ozračja izmerili pri okoli minus osem stopinj Celzija, medtem, ko je bila voda, v katero so poskakali precej 'toplejša', saj so namerili tri stopinje Celzija. V Atlantskem oceanu se sicer namakajo prav vsako nedeljo od novembra do aprila.

Ob novem letu so v ledeno vodo skakali tudi na slovenskih plažah. Temperatura vode je vsekakor stvar posameznika, nekateri lahko prenesejo zelo nizke temperature, medtem ko drugi stopijo v vodo šele, ko je ta že občutno topla. Nekateri se zmorejo za zelo kratke razdalje privaditi celo na temperature morja na Arktiki, sicer pa bi lahko človeka ogrozila tudi voda pri 15 stopinjah Celzija, če bi v njej plavali dlje kot dve uri.

Za plavalne treninge je optimalna temperatura 26 stopinj Celzija

Miha Potočnik, plavalni trener, ki je med drugim treniral tudi Saro Isakovič je povedal, da je sicer za plavalne treninge zaželena temperatura okrog 26 stopinj Celzija, temperature slovenskih bazenov pa se gibljejo tam nekje okrog 25 in 27 stopinj Celzija.

"Že pri plavalnemu treningu kadetov, mladincev ali članov je temperatura 27 stopinj Celzija ali višja problematična. Okoli 25 in 26 je optimalna, če so tudi zunanje temperature normalne. Če je zunaj hladneje, je tudi 27 v redu, če pa je zunaj vročinski val ali temperature dosegajo 30 stopinj Celzija ali več, je pa tudi 25 v redu. 23 stopinj ali manj je pa premalo. Da se še nekako plavati, od samega treninga pa ni prav veliko, gre že za matranje," pravi Potočnik.

Miha Potočnik je Saro isakovič pripeljal do edine slovenske olimpijske kolajne v plavanju.  | Foto: Vid Ponikvar Miha Potočnik je Saro isakovič pripeljal do edine slovenske olimpijske kolajne v plavanju. Foto: Vid Ponikvar

"Za kopanje v morju je vedno boljša hladnejša voda, da se ohladimo"

Z vidika kopanja je vedno boljše, da je voda hladnejša, sploh če je vroče, da se ohladimo, meni Potočnik. "Če je voda pretopla, ni nobenega efekta. Morje tudi sicer nikoli ali vsaj večinoma ni tako toplo, bazeni so pa ob obremenitvah hitro lahko podobni mlakuži. Potem je že bolje, da se stuširaš s hladno vodo," pravi Potočnik, ki se na svojih dopustih bazenom izogiba.

Kot pravi, plavalni trening za najmlajše traja nekje od pol ure do 45 minut, profesionalni plavalci pa so v vodi okoli dve uri in pol, zato je prav, da je temperatura v bazenu 26 stopinj. Za kratek čas, ko na primer na morju skočimo na hitro v vodo, pa zdržimo tudi manj.

"Ko greš za prvomajske praznike za pet do deset minut zaplavat na morje in ima voda okrog 20 ali 21 stopinj Celzija, se ravno tako z veseljem vržeš v vodo in malo počofotaš. A tu je že veliko v psihologiji. Razlika je, če veš, da se greš samo malo ohladiti in zmočiti ali če veš, da boš moral dve uri plavati gor in dol. Samo za skopat, ni nobenega problema, to vidimo tudi zdaj, ko se pojavljajo ekstremne zgodbe s plavanjem za novo leto, pa Rusi so tudi že izrezali led in plavali, ampak to so zares ekstremi," pravi Potočnik.

Sam bolj malo plava. Na morju zaplava skupaj z otrokoma in ženo, drugače pa pretiranega užitka v plavanju ne vidi. "Problem je, ker sem skozi celo leto vezan na bazen in, če se le da, razen morja vse počitnice izbiramo izven bazena," še doda Potočnik.

Od plavanja pod ledenikom do vročih voda ob nuklearki Mississipija

Eden tistih, ki imajo gotovo največ izkušenj s plavanjem v vodah najrazličnejših temperatur, je gotovo Martin Strel.

Leta 1992 je preplaval 105 kilometrov v Krki, kjer je pri 12 stopinjah Celzija začel brez obleke. Leta 1997 je preplaval 35 kilometrov dolg Rokavski preliv, La manche, ki je imel celo pot 14,5 stopinje Celzija. Leta 2000 je preplaval 3004 kilometrov oz. celotni tok Donave, ki je imela skoraj na polovici poti pri Budimpešti samo 14 stopinj Celzija.

"To so bile zame najbolj hladne vode. Plaval sem tudi na Norveškem pod ledenikom v vodi, ki je imela 0 stopinj Celzija, a to je bilo samo na kratko, nemogoče je, da bi v tako mrzli vodi plaval več ur, ker se telesna temperatura tako zniža, da bi umrl. Nekaj časa pa se vseeno da zdržati," pravi Strel.

V najbolj vroči vodi v svojem življenju je plaval, ko je šel v Missisippiju mimo nuklearne elektrarne in mu niso povedali, da sredi reke in nuklearke teče vrela voda.

"Reka je imela med 22 in 24 stopinj, v tistem delu pa sem priplaval v predel, kjer je imela voda 50 stopinj Celzija in me je začelo dušiti, enostavno nisem imel več sape. Začel sem vpiti, ker nisem vedel, kaj se dogaja. Na srečo smo šli naprej, kjer se je voda spet vrnila v normalne temperature. Topla voda je strup za organizem in je bolj nevarna za kap," pravi Strel, ki ima raje mrzlo vodo.

Za La Manche je Martin Strel treniral v vodah, ki so imele od osem do deset stopinj Celzija. "Če ima voda okoli ene stopinje Celzija, zelo boli. Predvsem podplati strahotno bolijo, zelo peče," o občutkih v tako mrzli vodi pove Strel. | Foto: Matjaž Rušt Za La Manche je Martin Strel treniral v vodah, ki so imele od osem do deset stopinj Celzija. "Če ima voda okoli ene stopinje Celzija, zelo boli. Predvsem podplati strahotno bolijo, zelo peče," o občutkih v tako mrzli vodi pove Strel. Foto: Matjaž Rušt

"Mrzla voda je zdrava in dobra za kožo, a izjemno nevarna"

"Mrzla voda je zdrava in dobra za kožo na kratko, če se pa plava dolge razdalje, kot jih plavam jaz, pa začne telesna temperatura padati. Ko sem plaval Krko, sem začel iz pljuč bruhati kri in bi bilo to že lahko smrtno nevarno. Ko temperatura telesa tako pada, začnejo pokati pljučni mehurčki, kri začne zalivati pljuča. Takrat sem šel iz vode ven in v eno hišo ležati v vročo vodo in zdravnik mi je tudi potrdil, da sem naredil prav," pravi Strel.

Kot je povedal, mu je vseeno, kakšna je temperatura. "V vsako vodo grem, pomembno je samo, da je voda in ni led. Temperature od 23 do 28 stopinj Celzija so tople vode, če pa v takih temperaturah plavaš 30, 40, 50 ur, kot jih plavam jaz, pa tudi te temperature postanejo hladne in se telesna temperatura znižuje," je povedal.

V naše morje Strel hodi redko, ker živi v Ameriki in le čez poletje pride v Slovenijo. Če gre v vodo, pravi, da gre zares plavat, preplava okoli dveh kilometrov ali nič, namaka pa se raje doma v jacuzziju in bazenu, od koder opazuje zvezde, pravi Strel.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin