SiolNET. Novice Slovenija
2,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Telesno kaznovanje otrok je od zdaj v Sloveniji prepovedano

2,85

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Državni zbor je danes s 53 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini.

Njen cilj je zaščititi žrtve nasilja v družini in izboljšati delovanje državnih institucij pri obravnavi tega. Novela izrecno prepoveduje nasilje v družini in telesno kaznovanje otrok, določa tudi možnosti za ukrepanje policije in sodišč.

Takšno prepoved ima v zakonodaji zapisano več kot 50 držav, zato je bil po mnenju vlade skrajni čas, da to stori tudi Slovenija. Novela tudi širi opredelitev družinskih članov. V praksi je namreč prihajalo do nasilja med osebami, ki so bile v določenem partnerskem ali intimnem razmerju, a jih ni bilo mogoče uvrstiti v nobeno od kategorij družinskih članov.

SDS in NSi: Novela spodbuja permisivno vzgojo

Prav tako vladna novela širi opredelitev nasilja v družini, saj je kot nasilje opredeljena že grožnja z nasiljem pa tudi zalezovanje. Obravnava novele se je sicer že od začetka osredotočala predvsem na vprašanje prepovedi telesnega kaznovanja otrok. Enako je izzvenela tudi današnja poslanska razprava.

V koalicijskih SMC, DeSUS in SD so z novelo zadovoljni. Poudarili so, da novela prinaša ničelno toleranco do nasilja. V opozicijskih SDS in NSi pa so ocenili, da novela po nepotrebnem spodbuja permisivno vzgojo. Novele niso podprli, prav tako pa niso glasovali proti.


Morda vas zanima tudi:

Janša proti Peterletu – tokrat v Bruslju

Šef Banke Koper: reševanje bank ni lahko in zahteva veliko denarja

Kaj pa, če Donald Trump zmaga?


Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin